Chef Tomica Đukić hrvatskoj repki kuha godinama, a i ovih dana ima pune ruke posla. Službeni kuhar hrvatske nogometne reprezentacije prvi put je s Vatrenima putovao u izborničkom mandatu Nike Kovača. Njegove prve utakmice bile su u rujnu 2015. godine protiv Azerbajdžana i Norveške u kvalifikacijskom ciklusu za Europsko prvenstvo u Francuskoj, a tijekom dugogodišnjeg staža pripreme sportskog jelovnika ima u malom prstu. Dok brojimo sitno do utakmice protiv Albanije zanimalo nas je što sve treba sadržavati prehrana nogometaša.

"Svježa piletina i puretina, odabrani dijelovi teletine i junetine, dnevno svježa riba, puno raznovrsnih salata, voće i povrće, orašasti plodovi i suho voće najčešće su namirnice. Nastojimo izbjeći masnu hranu, u pripremanju obroka koristimo maslinovo ulje, nastojimo da hrana ne bude pretjerano začinjena. Koristimo ječam, kus-kus, kvinoju, najkvalitetniju rižu…" otkriva Tomica Đukić i dodaje kako je takav jelovnik sportaša najsličniji mediteranskoj kuhinji. Igrači najviše vole kad im Tomica skuha rižoto i tjesteninu na različite načine, koje priprema pred njima.

Optimalno vrijeme za obrok

"Poslije utakmica imamo cheat obrok kad si igrači daju malo oduška pa pojedu juneći burger ili komad pizze. Prije utakmice jela s puno ugljikohidrata, sve bez umaka, samo na maslinovu ulju, recimo pašta na šporko, dakle samo tjestenina i umak od rajčice, kvinoja i kus-kus. Za oporavak nastojimo da bude puno salate, povrća, uvijek dvije vrste mesa, bijelo i crveno, kao i ribe. Naravno, i puno voća i povrća, svježe cijeđenih sokova, sušenog voća i orašastih plodova“, kaže chef i dodaje kako je optimalno vrijeme za obrok prije nastupa je tri do četiri sata prije utakmice, ali to ovisi od igrača do igrača.

"Nekome paše pojesti prije, nekome nešto poslije, oni najbolje poznaju svoje tijelo i u tom smislu imaju fleksibilnost odabrati si ono što im najbolje odgovara", priča nam chef te daje i primjer jednog dnevnog menija na dan utakmice.

To može biti tjestenina s umakom od rajčice, pileća prsa na žaru, kuhana teletina, file bijele ribe, kuhano povrće s maslinovim uljem, riža ili kvinoja s povrćem, razne salate, suho voće, orašasti plodovi i štrudla od jabuka.

Šalša Šalša (Foto: Shutterstock)

Ručak šampiona

Pitali smo chefa i za "ručak šampiona", odnosno recept za obrok koji priprema prije utakmica

"Domaća kuhana šalša s tjesteninom, malo maslinova ulja, jedna mala žličica ribanog sira grana padano ili pecorina. Zvuči jednostavno i jest jednostavno jelo, ali sve mora biti svježe i napravljeno u zadnji tren prije negoli igrači sjednu za stol", kaže chef, kojem u poslu pomažu i ostali članovi tima.

Savjete i recept za pripremu šalše možete pronaći ovdje. 

Prilikom gostovanja u MasterChefu, Tomica Đukić je naglasio i kako sportski jelovnici moraju biti precizno osmišljeni, nutritivno pokriveni i sastavljeni od jela koja daju energiju, snagu i brzinu.

Bez jakih začina 

"Obrok prije utakmice mora zadovoljiti potrebu za ugljikohidratima te ih u obroku mora biti do 65%, zatim trebaju biti zastupljene masnoće i proteini. Obrok ne smije teško pasti na želudac, odnosno nema umjetnih umaka, nema jakih začina, nema pretjerivanja“, objasnio je Tomica, naglašavajući kako se u obroku nakon utakmice može poigrati s mahunarkama i jačim namirnicama te proteinima. Nisu dozvoljeni rafinirani šećeri, ali može se uključiti šećer iz voća – bobičastog i tropskog.

Menije za repku planira i određuje liječnička služba reprezentacije, a u svakom slučaju, nadamo se da će i slijedeće jelo prije utakmice biti pobjedničko!

Vodič za navijače: Što vidjeti, raditi i jesti u Hamburgu? Hamburg - 1 Hamburg - 2 Hamburg - 3 +1 Hamburg - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju