Galerija Žitarice - 5 3 Žitarice - 4 3 Kvinoja - 5 3 Kvinoja - 4 3

U trendu Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh Spavanje na konopima/Ilustracija Mračno doba Ovako se živjelo u doba velikog siromaštva: Ljudi su davali novac kako bi mogli spavati na konopcima Serravalle Designer Outlet - 1 Super popusti Najveći outlet u Europi: Zlatni savjeti za šoping-izlet u Italiju

Kvinoja se obično kuha petnaestak do dvadesetak minuta u loncu s vodom u omjeru 1:2. Prije kuhanja ispere se u hladnoj vodi, a nakon kuhanja začinjava i sljubljuje povrćem te drugim sastojcima.

Želite li unijeti više okusa u kvinoju, umjesto u vodi, kuhajte je u nekoj vrsti povrtnog, ribljeg ili mesnog temeljca po istim pravilima.

Kvinoja - 5 Kvinoja - 5 (Foto: Getty Images)

Oni koji uistinu vole eksperimentirati s okusima i neobičnim kombinacijama kvinoju mogu skuhati u soku od ananasa. Ovako pripremljenoj kvinoji dat ćete dodatnu slatkoću koja će se izvrsno sljubiti s piletinom, kozicama, paprikama, orašastim plodovima ili avokadom.

Ne zaboravite, kvinoja je supernamirnica koju su Inke nazivale žitaricom bogova, iako je tehnički riječ o pseudocerealiji. Ona predstavlja odličan izvor bjelančevina (11 grama proteina na 85 grama kvinoje), prehrambenih vlakana, folata, mangana, magnezija, željeza i drugih korisnih nutrijenata.

Ekspandirana kvinoja koja se može kupiti u prodavaonicama sa zdravom hranom izrazito je ukusna s mlijekom i žitaricama ili jogurtom i svježim voćem. Prethodno ju ne treba kuhati, dovoljno je pričekati nekoliko trenutaka da omekša. 

Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite nadahnuće za pripremu jela s kvinojom.