Kvinoja se obično kuha petnaestak do dvadesetak minuta u loncu s vodom u omjeru 1:2. Prije kuhanja ispere se u hladnoj vodi, a nakon kuhanja začinjava i sljubljuje povrćem te drugim sastojcima.
Želite li unijeti više okusa u kvinoju, umjesto u vodi, kuhajte je u nekoj vrsti povrtnog, ribljeg ili mesnog temeljca po istim pravilima.
Kvinoja - 5
(Foto: Getty Images)
Oni koji uistinu vole eksperimentirati s okusima i neobičnim kombinacijama kvinoju mogu skuhati u soku od ananasa. Ovako pripremljenoj kvinoji dat ćete dodatnu slatkoću koja će se izvrsno sljubiti s piletinom, kozicama, paprikama, orašastim plodovima ili avokadom.
Ne zaboravite, kvinoja je supernamirnica koju su Inke nazivale žitaricom bogova, iako je tehnički riječ o pseudocerealiji. Ona predstavlja odličan izvor bjelančevina (11 grama proteina na 85 grama kvinoje), prehrambenih vlakana, folata, mangana, magnezija, željeza i drugih korisnih nutrijenata.
Ekspandirana kvinoja koja se može kupiti u prodavaonicama sa zdravom hranom izrazito je ukusna s mlijekom i žitaricama ili jogurtom i svježim voćem. Prethodno ju ne treba kuhati, dovoljno je pričekati nekoliko trenutaka da omekša.
Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite nadahnuće za pripremu jela s kvinojom.
Njegovo veličanstvo krumpir! Otok koji kilogram ovog povrća prodaje za 500 eura +0