Nakon što smo otvorili temu Europskog nogometnog prvenstva na Punkuferu i raspisali se o Berlinu, vrijeme je za nastavak njemačke turneje. Sretnici s ulaznicom (ali i sigurno brojni bez nje) 19. dana mjeseca lipnja, s početkom u 15 sati naći će se na tribinama hamburškog Volksparkstadiona.

Šteta što berlinska misija nije prošla u najboljem redu i da npr. Modrić nije odigrao perfektnu utakmicu i vanjskom asistirao za pobjednički gol, pa da su u Hamburg Vatreni došli s tri boda na kontu i praktički plasmanom u osminu finala. Ovaj put suparnik je slabiji, reprezentacija Albanije, ali opet, nogometnim rječnikom kazano (ili bolje reći stereotipnim) – uvijek neugodan protivnik.

Ali ajde, nismo ni mi najugodniji protivnik, s obzirom na medalje s protekla dva SP-a, nema razloga za strah i nema sumnje u još jednu dobru. Elem, vratimo se mi radije na sam Hamburg - i što osim nogometa ovdje čovjek može raditi.

On the road again

Put vodi kao i do Berlina – preko Graza (i nedaleko od Linza i Leipziga), ali kako je Hamburg na samom sjeveru Njemačke, 1300 kilometara od Zagreba prevalit ćete za cca 13 sati. Ako na utakmicu Hrvatska – Albanija pak idete onom opet poznatom rutom, koja prolazi kroz München, Salzburg, ali i Berlin, trebat će vam tri sata dulje. Uglavnom, zaključak je opet isti – nije najbliže na svijetu, ali uz dobro društvo i izmjenu za volanom nije ni odveć strašno.

S druge strane, odlična je vijest da, ako ste već u Berlinu jer vam je navijanje u krvi, Hamburg nije daleko. Osobnim automobilom udaljenost ćete prevaliti za otprilike tri sata, a s obzirom na to da su njemačke željeznice nešto malo bolje od naših, vlakom, ovisno o liniji, dolazite za sat i 45 minuta do dva i pol sata. Milina.

Hamburg - 3 Hamburg - 3 (Foto: Getty Images)

Istražili smo i opciju dolaska nebom, ali ona je big no, osim ako ne želite bankrotirati ili svisnuti od čekanja. Skyscanner kaže kako iz naše metropole nema direktnog leta, a ako idete 18. 6., a vraćate se 20. 6., nudi opciju odlaska našim nacionalnim avioprijevoznikom i cijenu karte nešto manju od 600 eura. Dobro je što su presjedanja u Frankfurtu (odnosno u Beču na povratku) minimalna, te biste trebali doći za tri do tri i pol sata. Postoji i jeftinija opcija karte, za otprilike 300 eura, ali bi za put zbog presjedanja trebalo dulje vremena nego da idete autom, što i nije neka sreća.

Lučki grad? I mnogo, mnogo više

U samom gradu obitava dva milijuna duša, šire gradsko područje ima još pola milijuna više, a metropolitansko je sa svojih 5,5 milijuna živućih osoba – veće i od Hrvatske. Nakon Berlina riječ je o drugom najvećem njemačkom gradu, a nakon Rotterdama – o drugoj najvećoj europskoj luci. Iako je gadno stradao u Drugom svjetskom ratu, nakon njega postao je dijelom Zapadne Njemačke, te se razvio u moćno središte, što je ostao i dandanas.

Saznajte što raditi u Berlinu dok ne gledate nogomet: "Ako ne nađeš nešto za sebe, problem je u tebi" Spomenik žrtvama holokausta Berlin - 5 Berlin - 4 +5 Berlin

E, sad, iako će ljudi na sam spomen uzviknuti "luka", to vam kao turistima nipošto ne treba biti prva asocijacija na grad. Površinom je ogroman, dvaput veći od Londona, a i on je jedan od gradova koje nazivaju Venecijom Sjevera. Iskreno, malo je već dosadno slušati o "venecijama sjevera" jer valjda svaki grad koji ima kanale i more mostova dobiva taj epitet, bilo da se radi o Bruggeu, Amsterdamu ili kao sad – Hamburgu. Uostalom, iako je Venecija jedna i jedinstvena i apsolutno neusporediva, ovdje možete vidjeti i doživjeti još više toga, na rijeci Elbi, kanalima i 2500 mostova. Grad obiluje i visokim crkvama, a s obzirom na veličinu površine, parkova i zelenila ima dovoljno za kvalitetan odmor očiju.

Moguće je posvetiti se i kulturi. Koncertna dvorana Elbphilharmonie (čudesnog izgleda, obratite pozornost na lokaciju na rijeci i valoviti krov) već više od sedam godina krasi Hamburg, a tu su i muzeji, kazališta, izložbe… Vjerujte, nije lošiji od Berlina, kunu se svi koji su ovdje bili. A kad smo već kod glazbe, nemoguće je ne spomenuti Johna, Paula, Ringa i Georgea (ako ste ikad slušali glazbu, znate odmah da je riječ o Beatlesima). E, pa, dok bend još nije bio slavan, od 1960. do 1962. liverpulska četvorka svirala je po hamburškim klubovima. Od 2008. u čast njima u gradskoj četvrti St. Pauli postoji Trg Beatlesa na kojem su postavljene siluete slavnih čupavaca. Zanimljivo je i primijetiti kako je zbližavanje "smrtnih neprijatelja" nekad išlo brzo – tek 15 godina nakon sukoba koji je zbrisao milijune s lica zemlje jedan britanski bend došao je nastupati ni manje ni više nego u Njemačku.

Hamburg - 1 Hamburg - 1 (Foto: Getty Images)

A kad smo već gore spomenuli St. Pauli, kažimo i da će tu biti postavljena fan-zona za navijače. O manjkavostima fan-zone već ste mogli čitati u "berlinskoj priči", ali tko voli, nek' izvoli.

Gastronomija? Restorana, naravno, kao u priči. Talijanska, japanska, korejska, turska, indijska, grčka – ovdje nema čega nema. A opet, kad si među lokalcima, grehota je ne kušati lokalne specijalitete, što će ti, čovječe – pizza u Hamburgu? Uglavnom, ovdje se ponose juhom od jegulje (Aalsuppe, da znate naručiti), a prema savjetima nađenima na međumrežju za lokalnu hranu valja posjetiti restorane Anno 1905 ili Krameramtsstuben (ovo je prekrasno izgovarati, onako, moćno).

Kretanje gradom

Jasno vam je valjda da je ovo Njemačka. I da je Hamburg drugi grad po veličini u Njemačkoj. Pa, kakav onda može biti javni prijevoz nego perfektan? Podzemna, nadzemna, autobusi, car sharing… A svi ljubitelji zelenog i održivosti doći će na svoje jer je Hamburg i izuzetno prijateljski nastrojen prema onima koji se najradije kreću pedalirajući.

Summa summarum, s Hamburgom, bilo da idete za vrijeme Eura, bilo nekad u bližoj ili daljoj budućnosti, promašiti ne možete. Ili da posudimo nogometnožargonski rječnik naših susjeda – ovdje nećete omašiti ceo fudbal.

A da ne biste propustili bilo što vezano za samo natjecanje, brine se gol.hr

Saznajte što raditi u Berlinu dok ne gledate nogomet: "Ako ne nađeš nešto za sebe, problem je u tebi" Spomenik žrtvama holokausta Berlin - 5 Berlin - 4 +5 Berlin

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju