• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Sve tajne savršene šalše: Trikovi za prefini umak od rajčice kojega nikada ne možete skuhati previše

Fina domaća šalša čuva esenciju rajčica i služi kao baza brojnih jela, od tjestenine do povrća i mesa. Pripremi li se kako treba, ukusna je i 'na žlicu' uz pokoju krišku kruha, ali može i bez njega...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 9.08.2024 06:40 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od Dalmacije do Italije i ostatka Mediterana, svatko ima svoj trik kako je napraviti, a svi se slažu da je najukusnija šalša od zrelih, dobro osunčanih rajčica. Stoga one vodene i bezokusne zimske 'glumice' nikako ne mogu zamijeniti rumene plodove kakvi se ljeti mogu naći u vrtovima i na tržnicama. Kako biste napravili ovo samo naizgled jednostavno jelo, poslužite se trikovima zaljubljenika u neodoljivi umak od rajčice. Skuhate li je u većim količinama, slobodno je zamrznite u malim plastičnim čašama pa iskoristite kao bazu raznih umaka, juha i variva ili pak nadjeva za pizze, pogače i slane savijače.  

Prava sorta

San Marzano u Italiji je kulinarski zakon dobre šalše. No umjesto tih duguljastih plodova poslužit će i šljivari, pelati ili volovsko srce, kao i njihova kombinacija.

Zrele rajčice

Prezrele rajčice koje se nerijetko mogu pronaći na tržnicama kao one za kuhanje su i najbolje. Ne dajte da vas zavara cijena ili neugledan izgled – manekenke bez mane iz staklenika neće dati zadovoljavajuće rezultate.

Samo polako....

Kemijske reakcije koje nastaju strpljivim kuhanjem na laganoj vatri glavni su razlog zašto bismo prstima skupljali ostatke šalše iz lonca. Nemate li vremena, nemojte ni počinjati s kuhanjem jer su za pravu šalšu potrebni sati – ovisno o količini, od dva do četiri – ili dulje.

Previše začina

Kupovnim mješavinama začina šalšu možete samo pokvariti. Sve što treba od začina je sol, papar, bosiljak i maslinovo ulje. Dobre ideje uključuju i peršin, češnjak, mediteransko začinsko bilje te kapare. Ako volite pikantno, možete dodati i malo ljutih papričica, a za više okusa neki preporučuju i sušenu rajčicu.

Guljenje 

Kožicu rajčice neki kuhari ne gule kako bi dobili na intenzivnijem okusu, žele zadržati nešto teksture ili planiraju kuhati šalšu tako dugo dok se praktički ne raspadne. No želite li finu teksturu, rajčice prije pripreme zarežite, blanširajte pa ogulite te nasjeckajte. Prema želji, šalšu možete i propasirati.

Pravi lonac

Mnogi kuhari tvrde da je šalša bolja ako se ne miješa nego tek s vremena na vrijeme dobro protrese. Kako ne bi zagarala, najbolje je odabrati lonac s debelim dnom, ali nikako aluminijski kako zbog kiselina iz rajčica ne bi nastali štetni spojevi.

Previše (ili premalo) šećera

Količina šećera ovisi o slatkoći rajčice i količini luka, a kako biste bili zadovoljni, najbolje ga je dodavati pri kraju - malo po malo, pa izvaditi malo šalše na tanjurić, kušati i provjeriti krajnji rezultat. Osim šećera, dodaje se i prošek.

Sastojci za šalšu

  • 2 dl maslinova ulja
  • 5 češnja češnjaka
  • 3 glavice luka
  • 2 kg rajčica
  • otprilike žlica šećera (ovisi o slatkoći rajčica)
  • 1 manja vezica peršina
  • sol i papar

Priprema šalše:

  1. Rajčice blanširajte, ogulite od kože i nasjeckajte na sitne kockice.
  2. Na maslinovu ulju popržite sitno sjeckani luk i češnjak pa potom dodajte na kockice narezanu rajčicu sa sokom koji je ispustila.
  3. Dodajte sol i papar pa kada prokuha smanjite vatru, ubacite sjeckani peršin i kuhajte oko 2 do 3 sata. Pri kraju dodajte šećer, sol i papar.
U trendu Cacio e Pepe Korak po korak Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka Pita od naranče i čokolade Za 15 minuta Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče Mesne okruglice u kremastom umaku Nećete im moći odoljeti Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku

  • #kako kuhati
  • #salsa
  • #rajčice
  • #trik
  • #mediteranska kuhinja
  • #umak
  • #kako napraviti šalšu
  • #recept za šalšu
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Zatvoren PP Biokovo: U tijeku su održavanje infrastrukture, čuvanje osjetljivih ekosustava i pripreme za novu sezonu
Planovi za proljeće
Loše vijesti za ljubitelje prirode: Privremeno zatvoren Park prirode Biokovo
Kraljica šume – Divjake Log Home, Hlevci, Gorski kotar
Mir i tišina
Na pola puta između Rijeke i Zagreba: Kraljica šume u Gorskom kotaru pravo je mjesto za odmor
Tutankamonovo prokletstvo: Grobnica koja je znatiželjnike osudila na smrt
Na današnji dan
Tutankamonovo prokletstvo: Grobnica koja je znatiželjnike osudila na smrt
Nevjerojatni otok veličine nogometnog igrališta na kojem živi 300 ljudi
Nema struje, nema vode
Nevjerojatni otok veličine nogometnog igrališta na kojem živi 300 ljudi
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
Najljepši smještaj na otoku? Hvarska palača čiju je ljepotu prepoznao i Michelin
Palace Elisabeth
Najljepši smještaj na otoku? Hvarska palača čiju je ljepotu prepoznao i Michelin
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Zimska idila: odmor u Gorskom Kotaru
Za cijelo društvo
Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Pobjegao opasni kriminalac iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Drama u Njemačkoj
Opasan kriminalac pobjegao iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Studentica u BiH zaražena davno iskorijenjenom bolešću: Oglasili se epidemiolozi
sprječavanje širenja zaraze
Studentica u BiH zaražena davno iskorijenjenom bolešću: Oglasili se epidemiolozi
Zbog blokade vlade u SAD-u milijuni putnika pogođeni kašnjenjima letova
Velik problem
Kaos u prometu, kasne tisuće letova: "Možda ćemo morati zatvoriti cijeli zračni prostor"
show
Jakov Jozinović i Aleksandra Prijović zapjevali ''Ringišpil'' Đorđa Balaševića
spontani trenutak
Poslušajte kako to zvuči kada Prija i naš Vinkovčanin ukrste glasove!
Pojavio se video groba Dina Dvornika, njegova udovica Danijela Dvornik je ogorčena
''i tako svake godine...''
Na internetu se pojavila snimka groba Dina Dvornika, Danijela je zgrožena: ''Jad i primitivizam''
Cindy Šoštarić Hadžić otvorila dječju igraonicu, ljudi šokirani cijenama
previše ili realno?
Lavina komentara na cijene paketa dječje igraonice koju je otvorila supruga našeg influencera
zdravlje
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Stupnjevi invaliditeta: Kako se određuju?
Piše liječnik
Stupnjevi invaliditeta: Kako se određuju?
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
Piše liječnik
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
zabava
Urnebesan meme o Berošu osvojio društvene mreže! Pogledajte zašto
Meme
Urnebesan meme o Berošu osvojio društvene mreže! Pogledajte zašto
Muškarac s "najvećim penisom na svijetu" odgovorio je pitanja koje su svi željeli znati
Zanimljivo
Muškarac s "najvećim penisom na svijetu" odgovorio je na pitanja koja su svi željeli čuti
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
tech
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Pronađeno rješenje
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Na rubu bankrota
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Drevni Zemljin zrak star 6 milijuna godina pronađen u antarktičkom ledu
Nevjerojatno otkriće
Drevni Zemljin zrak star 6 milijuna godina pronađen u antarktičkom ledu
sport
Novak Đoković otkrio zbog čega je preselio obitelj iz Srbije: "Nisam to planirao, ali...
Atena novi dom
Novak Đoković otkrio zbog čega je preselio obitelj iz Srbije: "Nisam to planirao, ali..."
Ništa nije slutilo na tragediju: Pojavila se snimka Žižovića sa zagrijavanja pred utakmicu
Svi su u šoku
VIDEO Ništa nije slutilo na tragediju: Pojavila se snimka Žižovića prije utakmice
Aleksandar Zorić oglasio se na društvenim mrežama nakon kontroverznog poraza Ante Delije u UFC-u
TKO JE PREKRŠIO PRAVILA?
Sudac broj 1 u regiji o skandalu UFC-a s Delijom: Evo tko je u pravu
tv
MasterChef: Tatjana izbacila Selmu iz takta: "Osjećam se glupo jer ja ne vidim svoju svrhu!"
NAPETO!
Tatjana izbacila Selmu iz takta: "Osjećam se glupo jer ja ne vidim svoju svrhu!"
MasterChef: Renata oplela po Ottu: "Ottovo ponašanje pokazuje nepoštivanje!" Je li vama bilo smiješno?
DVIJE STRANE
Renata oplela po Ottu: "Ottovo ponašanje pokazuje nepoštivanje!" Je li vama bilo smiješno?
U dobru i zlu: Ne može izdržati ne reći joj istinu - hoće li popustiti?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Ne može izdržati ne reći joj istinu - hoće li popustiti?
putovanja
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
novac
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
Nije im prvi put
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
Ovo je 10 najbogatijih ljudi na svijetu u studenom
Ima promjena
Ovo je 10 najbogatijih ljudi na svijetu u studenom
lifestyle
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Stiže Dabrov mjesec u znaku bika
Trebate je čuti
Studeni nam donosi jedan od najintenzivnijih nebeskih trenutaka, njegova je poruka moćna
Stupnjevi invaliditeta: Kako se određuju?
Piše liječnik
Stupnjevi invaliditeta: Kako se određuju?
sve
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Jakov Jozinović i Aleksandra Prijović zapjevali ''Ringišpil'' Đorđa Balaševića
spontani trenutak
Poslušajte kako to zvuči kada Prija i naš Vinkovčanin ukrste glasove!
Pojavio se video groba Dina Dvornika, njegova udovica Danijela Dvornik je ogorčena
''i tako svake godine...''
Na internetu se pojavila snimka groba Dina Dvornika, Danijela je zgrožena: ''Jad i primitivizam''
Sendvič
U obliku je tajna

Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus

Kad je riječ o pripremi savršenog sendviča, sve počinje s dobrim kruhom, koji mora biti toliko ukusan da biste ga mogli jesti bez ičega. Ako želite, možete ga prethodno tostirati ili kratko popržiti na maslacu, ali pripazite da bude trokutastog oblika... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close