Wiener Apfelstrudel ili bečka štrudla jedno je od austrijskih nacionalnih jela, koje za razliku od skromne savijače od jabuka sadrži i suho voće, poput grožđica ili marelica te se nerijetko poslužuje preliveno glatkim umakom od vanilije ili s kuglicom sladoleda.

Oni koji žele znati više štrudlu će napraviti od domaćih kora, no ako nemate vremena ili volje, poslužiti se možete i gotovim korama. Najbrži način da napravite umak od vanilije jest da se poslužite praškom za puding i dodate mu nešto više mlijeka kako bi bio rjeđi.

Sastojci za bečku štrudlu: 

Tijesto za savijače:

  • 250 g brašna
  • 2 g soli
  • 100 ml mlake vode
  • 1 jaje srednje veličine
  • 20 ml ulja + ulje za polijevanje tijesta
  • 30 g maslaca
  • 30 g vrhnja

Nadjev za savijače:

  • 75 g krušnih mrvica
  • 50 g maslaca
  • 140 g šećera
  • 10 g mljevenog cimeta
  • 100 g grožđica
  • 10 ml soka od limuna
  • 1100 g jabuka (Granny Smith ili Johnathan)
  • 1 čep ruma

Ostalo

  • 60 g maslaca
  • šećer u prahu
  • sladoled ili umak od vanilije (prema želji)

Priprema bečke štrudle:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pomiješajte sve sastojke za tijesto i mijesite ručno ili električnom miješalicom s nastavkom za tijesto dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.
  2. Oblikujte tijesto u kuglu, stavite u zdjelu pa prelijte uljem da bude pokrivena polovica tijesta. Pokrijte i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi 30 minuta. Uljna kupka pomaže u postizanju potrebne elastičnosti tijesta. Izvadite tijesto iz ulja i umočite u brašno sa svih strana.
  3. Raširite tanku, pamučnu kuhinjsku krpu preko radne površine i pobrašnite je. Prebacite tijesto na sredinu kuhinjske krpe i valjkom za tijesto razvaljajte u pravokutni oblik približan veličini kuhinjske krpe. Pažljivo razvlačite tijesto dok ne postane gotovo prozirno. Premažite ga otopljenim maslacem, zatim premažite kiselim vrhnjem i odrežite rubove da budu ravni.
  4. Jabuke ogulite, narežite na četvrtine, izvadite im jezgru i narežite na kockice ili ploške debljine oko pola centimetra. Ulijte sok od jednog limuna. Zagrijte maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte krušne mrvice i pržite dok ne porumene.
  5. U veliku zdjelu dodajte narezane jabuke, krušne mrvice, cimet, šećer, grožđice i malo ruma. Rasporedite nadjev na tijestu, ostavljajući 2 cm sa svake strane slobodno. Pomoću kuhinjske krpe prvo presavijte kraće rubove sa svake strane, a zatim dulje rubove. Zatim zarolajte štrudlu pa je prebacite u lim za pečenje premazan otopljenim maslacem
  6. Pecite štrudlu 30 minuta dok ne porumeni. Izvadite je iz pećnice i premažite otopljenim maslacem. Pustite da odstoji 30 minuta prije rezanja. Pospite je šećerom u prahu i prema želji poslužite sa sladoledom ili umakom od vanilije.

Reže se poput maslaca: Portugalski recept za savršenu hobotnicu s krumpirom iz pećnice Polvo à lagareiro - 4 Polvo à lagareiro - 1 Polvo à lagareiro - 3 +0 Polvo à lagareiro - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju