Provjeravanje recenzija restorana na Facebooku mnogima je pomoć ili vodilja u odabiru novog mjesta za ručak, a prema odgovorima vlasnika na pokude ili pohvale na "zidu", može se dobiti i dojam kako se odnose prema gostima i jesu li spremni uvažiti njihovo mišljenje.

Komentare gostiju ponekad valja uzeti s rezervom jer osim one dobre stare o tome da "koliko je ljudi, toliko je i ćudi", pa i različitih ukusa, postoji i čitav niz pobuda za negativnim ocjenama koje ne moraju imati veze s hranom niti uslugom. Internetska demokracija omogućuje i izdvajanje situacije koja se zbila u restoranu iz konteksta, hvale prijatelja, kao i kritike konkurencije, na što se žale brojni ugostitelji.

> Najbolje rangirani restoran na Trip Advisoru zapravo ne postoji!

Stoga broj zvjezdica na Facebooku nije uvijek dobar orijentir za donošenje prijevremenih zaključaka. Vlasnici restorana negativne kritike u nekoliko klikova mogu i obrisati, pa se opet dovodi u pitanje koliko recenzije pružaju realnu sliku o stvarnom stanju restorana.

> O'Hara najavljuje: U Rijeci će se moći pojesti prava napuljska pizza

Jedan od pozitivnih primjera kako komentari gostiju mogu promijeniti krvnu sliku restorana nabolje jest Umamijev. Azijski restoran koji se najprije otvorio u zagrebačkom centru pa zatim i na Vrbanima vrlo je brzo pronašao vjernu publiku koja nije krila oduševljenje jelima poput yakitorija, thai noodlesa ili samuraija, a pozitivne kritike na Facebooku neumorno su se nizale. Nakon promjene koncepta, zaposlenika i jelovnika gosti su burno reagirali. Kritizirali su kvalitetu hrane, dostave i meni, a opaske su urodile plodom.

Umami Umami (Foto: Facebook: @umami.restoran)

Jelovnik je vratio najpopularnija jela prema željama gostiju, a ponovno su se počeli pojavljivati i pozitivni osvrti na hranu. Iako je loše komentare nekim ugostiteljima lakše obrisati, u Umamiju su neumorno na njih odgovarali u stilu: "Stari meni je u potpunosti vraćen prije mjesec dana pa vas pozivamo da nas ponovno posjetite i date svježu ocjenu“ ili  "Ispričavamo se zbog nastale situacije. Koncept nam je nov, imamo nove zaposlenike i potrebno nam je malo vremena da se uhodamo. Kao znak isprike počastili bismo vas i pratnju obrokom ili ako želite, vratit ćemo vam novac. Javite nam u inboks što ste odlučili. Lijep pozdrav.“

Na gostima je da odluče hoće li se vratiti ili ne, ali Umami pokazuje da se i pogreške opraštaju te kako se iskren i otvoren pristup može isplatiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju