Slanutak ima zadivljujući sastav. Ne samo da obiluje bjelančevinama već je i prepun prehrambenih vlakana, a ne treba zanemariti ni antioksidanse, željezo, magnezij, kalij te vitamine A, E i C.

Blagotvorna zrna imaju oko 15 grama proteina po šalici, zbog čega su i saveznici vegetarijanaca, vegana, ali i učinkovitog skidanja kilograma jer produljuju osjećaj sitosti. Stotinjak grama slanutka dnevno učinkovito snižava loš kolesterol, poboljšava zdravlje crijeva štiti srce te brani od bolesti srca, dijabetesa i raka.

Varivo je tek početak priče o načinima na koje možete uključiti slanutak u svakodnevnu prehranu. Da bi dovoljno omekšao, možete ga nakon namakanja prokuhati s pola žlice sode bikarbone te nakon toga procijediti, doliti novu vodu i nastaviti s kuhanjem. Obvezno ga namočite prije kuhanja, najbolje preko noći, a solite ga tek na kraju kako bi ostao cijeli.

Od slanutka se pripremaju i zdrave grickalice. Skuhajte ga tako da ne bude previše mekan ili uzmite onaj iz limenke pa osušite i nauljite te dodajte omiljene začine u prahu i pecite na 200 °C u limu za pečenje. Svakih 10 minuta ga protresite da ne zagori. Pecite ga oko pola sata.

Varivo od slanutka Hrana i piće Dalmatinska čičvarda: Recept za najfinije varivo od slanutka

Kako biste ga uvijek imali pri ruci, lako možete napraviti fini namaz. Ako ste i vi ljubitelj humusa, a dosadio vam je tradicionalni recept u koji idu slanutak, tahini (pasta od sezama), maslinovo ulje, limun, češnjak i začini po želji, isprobajte i humus na malo drugačiji način.

Kušati možete i neodoljivi falafel - loptice od slanutka, a tekućinu iz konzerve nemojte bacati, iskoristite je kao zamjenu za jaja.

Ljekoviti napitak Hrana i piće Ljekoviti napitak za manje od 10 kuna: Prijatelj ravnog trbuha i zdrave jetre

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju