Ništa ne hrani tako dobro kao gusta, mirisna jela na žlicu. Još ako u tim jelima ima fine mesnate slanine, onda su ta jela pun pogodak. Ovo varivo od slanutka, u Dalmaciji znano i kao čičvarda, upravo je takvo; mirisno, gusto, aromatično i obogaćeno slaninom, jelo koje biste mogli jesti svaki dan. Slobodno u njega ukuhajte i koju domaću kobasicu.

Slanutak je popularan svuda u svijetu i svaka zemlja ima svoje jelo u kojem je slanutak glavna zvijezda. Probajte još jednu verziju variva sa slanutkom, slasno jelo na žlicu koje Rimljani obožavaju, možda ga počnete obožavati i vi.

Ne zaboravite slanutak ubaciti i u desert. Škicnite ovaj recept i zasladite se keksima koji su gotovi u svega 15 minutaotkrijte i slatku stranu slanutka.

Sastojci za čičvardu:

  • 250 g suhog slanutka
  • 150 g slanine
  • 1 glavica luka
  • 2 mrkve
  • 2-3 srednje velika krumpira
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 200 ml pasirane rajčice
  • 1 žlica koncentrata od rajčice
  • 1 mala ljuta papričica
  • 1 lovorova lista
  • 3 žlice maslinova ulja
  • sol, papar
  • 2 l vode ili temeljca

Priprema čičvarde:

  1. Slanutak namočite večer prije (namačite ga najmanje 12 sati) pa ga skuhajte u puno vode. Kuhajte oko dva, dva i pol sata, odnosno dok slanutak ne bude mekan. Možete koristiti i slanutak iz konzerve, u tom ga slučaju ocijedite i dobro isperite.
  2. Očistite luk pa ga narežite na tanke listiće. Slaninu narežite na kockice. Krumpir ogulite, operite i narežite ga na manje kockice.
  3. Zagrijte dublju posudu, dodajte slaninu pa malo popržite na „suho“, kad slanina ispusti masnoću, dodajte maslinovo ulje i luk pa pirjajte dok luk ne omekša.
  4. Dodajte sitno sjeckani češnjak i mrkvu koju ste narezali na kolutiće. Promiješajte, pirjajte minutu-dvije pa dodajte koncentrat od rajčice i podlijte s malo vode. Dodajte ljutu papričicu i lovorov list te kuhani slanutak pa nastavite pirjati još dvije-tri minute. Dodajte i pasiranu rajčicu i promiješajte.
  5. Potom dodajte krumpir pa sve zalijte temeljcem ili vodom, posolite i popaprite, poklopite i pustite da se kuha 30 - 40 minuta na tihoj vatri. Čičvarda je gotova kad su krumpir i mrkva mekani.
  6. Na samom kraju izvadite nekoliko žlica kuhanog slanutka i krumpira, zdrobite ih vilicom, dodajte tekućine i promiješajte pa sve vratite u lonac i na taj način ugustite varivo.

Skida kilograme i jača imunitet: 7 razloga zašto bismo svaki dan trebali jesti kivi Kivi 9. Kivi Kivi +1 Kivi

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju