Ništa ne hrani tako dobro kao gusta, mirisna jela na žlicu. Još ako u tim jelima ima fine mesnate slanine, onda su ta jela pun pogodak. Ovo varivo od slanutka, u Dalmaciji znano i kao čičvarda, upravo je takvo; mirisno, gusto, aromatično i obogaćeno slaninom, jelo koje biste mogli jesti svaki dan. Slobodno u njega ukuhajte i koju domaću kobasicu.
Slanutak je popularan svuda u svijetu i svaka zemlja ima svoje jelo u kojem je slanutak glavna zvijezda. Probajte još jednu verziju variva sa slanutkom, slasno jelo na žlicu koje Rimljani obožavaju, možda ga počnete obožavati i vi.
Ne zaboravite slanutak ubaciti i u desert. Škicnite ovaj recept i zasladite se keksima koji su gotovi u svega 15 minuta, otkrijte i slatku stranu slanutka.
Sastojci za čičvardu:
- 250 g suhog slanutka
- 150 g slanine
- 1 glavica luka
- 2 mrkve
- 2-3 srednje velika krumpira
- 2-3 režnja češnjaka
- 200 ml pasirane rajčice
- 1 žlica koncentrata od rajčice
- 1 mala ljuta papričica
- 1 lovorova lista
- 3 žlice maslinova ulja
- sol, papar
- 2 l vode ili temeljca
Priprema čičvarde:
- Slanutak namočite večer prije (namačite ga najmanje 12 sati) pa ga skuhajte u puno vode. Kuhajte oko dva, dva i pol sata, odnosno dok slanutak ne bude mekan. Možete koristiti i slanutak iz konzerve, u tom ga slučaju ocijedite i dobro isperite.
- Očistite luk pa ga narežite na tanke listiće. Slaninu narežite na kockice. Krumpir ogulite, operite i narežite ga na manje kockice.
- Zagrijte dublju posudu, dodajte slaninu pa malo popržite na „suho“, kad slanina ispusti masnoću, dodajte maslinovo ulje i luk pa pirjajte dok luk ne omekša.
- Dodajte sitno sjeckani češnjak i mrkvu koju ste narezali na kolutiće. Promiješajte, pirjajte minutu-dvije pa dodajte koncentrat od rajčice i podlijte s malo vode. Dodajte ljutu papričicu i lovorov list te kuhani slanutak pa nastavite pirjati još dvije-tri minute. Dodajte i pasiranu rajčicu i promiješajte.
- Potom dodajte krumpir pa sve zalijte temeljcem ili vodom, posolite i popaprite, poklopite i pustite da se kuha 30 - 40 minuta na tihoj vatri. Čičvarda je gotova kad su krumpir i mrkva mekani.
- Na samom kraju izvadite nekoliko žlica kuhanog slanutka i krumpira, zdrobite ih vilicom, dodajte tekućine i promiješajte pa sve vratite u lonac i na taj način ugustite varivo.
Skida kilograme i jača imunitet: 7 razloga zašto bismo svaki dan trebali jesti kivi +1