Tekućina koja nastaje prilikom proizvodnje sira narodni je lijek koji se oduvijek koristi za jačanje organizma, kao i liječenje bolesti. Sirutku danas piju sportaši kako bi nadoknadili dnevnu potrebu za proteinima koji sadrže esencijalne aminokiseline te kako bi rehidratizirali organizam.

U trendu Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh Alžir - 3 Bagatela! Ručak 3 eura, kava 30 centi: Mediteranska zemlja iznimne ljepote koja turistima prolazi ispod radara Spavanje na konopima/Ilustracija Mračno doba Ovako se živjelo u doba velikog siromaštva: Ljudi su davali novac kako bi mogli spavati na konopcima

Preporučuje se onima koji pokušavaju smršavjeti jer produljuje osjećaj sitosti. Neka istraživanja sugeriraju i da može ubrzati metabolizam.

Sirutka je često u hladnjacima pobornika zdrave prehrane, osobito ona od kozjeg mlijeka, a kako bi joj okus postao privlačniji, može se dodati u smoothie s bobičastim voćem, izmiksati s jogurtom i đumbirom ili pomiješati sa sokom od naranče ili grejpa.

Sirutka se preporučuje zbog mnogo kalcija, magnezija, kalija i joda, vitamina skupine B, esencijalnih aminokiselina i drugih blagotvornih tvari.

Na pozamašnom popisu bolesti i tegoba protiv kojih preventivno djeluje jesu upale, visok tlak, kolesterol, kronični umor, iscrpljenost organizma, a čuvarica je i zdrave probave, potiče pravilan rad štitnjače i vraća energiju.

Sirutka pomaže u izgradnji mišića te sadrži minimalan broj kalorija; u 100 mililitara ima ih manje od 30. Prilikom kupovine sirutke pokušajte odabrati što prirodnije varijante koje ne sadrže štetne hormone, kemikalije i šećere.

Falafel Hrana i piće Prijatelj mišića i zdrave dijete: Namirnica koja ima više proteina od jaja