• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #Hrvatska

Posjetili smo Korčulu: Ove skrivene restorane nemojte zaobići!

Zabavna atmosfera koju ćete zateći u konobi Maha uz razigranu, ali usredotočenu braću Ivana i Jakšu, toliko će opustiti da se osjećate kao da ste sa starim poznanicima. Uvijek spremni na šalu, dođite gladni jer su porcije, kako i dolikuje obiteljskoj atmosferi ovdje, vrlo izdašne, a peku nemojte propustiti!

Punkufer avatar placeholder
Martina Miličević 10.05.2017 12:24 komentari
viber Created with Sketch.
Posjetili smo Korčulu: Ove restorane nemojte zaobići - 1
Posjetili smo Korčulu: Ove restorane nemojte zaobići - 1 (Foto:Martina Miličević)

Galerija Omlet od domaćih jaja sa šparogama i pršutom 11 Konoba Maha 11 Ivan gostima objašnjava kako se radi peka 11 Ivan gostima objašnjava kako se radi peka 11

U trendu Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama... Pečena purica S hrskavom kožicom Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa Zgornje Jezersko neotkriveni je biser Slovenije Za vikend-izlet Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili


Iako, naravno, na otoku možda i najviše uživamo u blizini mora, zbog hrane spremni smo na istraživanje unutrašnjosti. O ovim restoranima pišu poznati svjetski chefovi, a posjećuju ih najbogatiji ljudi svijeta koji se nađu na Korčuli, no dio njihovog neodoljivog šarma upravo je to što se nalaze "skriveni" u unutrašnjosti otoka.



S korčulanske šetnice bilo nam se teško maknti. Nakon jutarnje kave mirisi koji se šire iz restorana o kojima smo pisali tjeraju vas da ostanete. Ipak, želja za novim okusima koji će upotpuniti našu priču brzo nas je natjerala na pokret. Destinacija: unutrašnjost Korčule!

Skriveno mjesto koje je uspio pronaći i Bill Gates, Konoba Maha

Smještena doslovce usred ničega, a ipak na glasu kao mjesto na kojem Bill Gates, Demi Moore i druge poznate ličnosti koje posjećuju otok, ne žele propustiti. Konoba Maha otvorena je cijele godine, pa ćete, ako dođete zimi, ovdje vikedom također moći jesti.

Obiteljsko gospodarstvo u kojem mama kuha, a sinovi poslužuju, odmah budi osjećaj kao da posjećujete rodbinu na otoku, a ne restoran. Taman smo ih zatekli kako grupi američkih biciklista prepričavaju način na koji se priprema peka, jelo zbog kojeg se isplati 15-minutna vožnja od grada Korčule.

"Tradicionalno starinsko jelo koje se pripremalo zbog praktičnosti. Meso zajedno s krumpirima i ostalim povrćem priprema se samo u svojim sokovima pod vatrom oko 4 sata. U to vrijeme kuharica se mogla opustiti i raditi nešto drugo, a ručak bi došao spreman", objašnjavao je gostima Ivan, inače zadužen i za meso na roštilju u konobi Maha.



Za kraj, dodali su šalu: "Hobotnicu ispod peke često pripremamo živu. Ubacimo je ispod peke i onda ona sama svojim krakovima promiješa krumpir s kojim se priprema", rukama oponašajući hobotnicu koja miješa krumpir nasmijava nas Ivan. "Nekad je čak pronađemo gore na poklopcu kako pokušava pobjeći!"

Ovdje se sve priprema onako kako je mama naučila, od svojih baka. Pravi okusi djetinjstva pojavili su se na stolu, zajedno s prženim pogačicama umjesto kruha. Iznenađenje i pravo veselje. Pravi comfort food.

U konobi Maha probali smo i tradicionalne žrnovske makarune koje ovdje spravljaju sa sezonskim mesom, a mi smo taman naišli na sezonu mlade janjetine i kozletine. Umak se priprema satima, uz iste količine luka kao i mesa, potrebno ga je stalno mješati kako ne bi zagorio. Mukotrpan posao, ali ti bazični i zapravo vrlo jednostavni okusi, obogaćuju se dugotrajnom pripremom i izvrsno nadopunjavaju na tanjuru. Začini ovdje igraju posebnu ulogu.

U konobi Maha rade i domaći pršut i pancetu te kozji sir s kojim smo započeli jelo. Plate sa suhomesnatim proizvodima nisu prazne i vrlo ćete često naići na namaz od patliđana koji je genijalan. Jelo za koje ćemo definitivno potražiti recept.



Vinska karta ovdje je sažeta i, kao kod većine restorana, bazira se na vinima s Korčule i susjednog Pelješca. Prvi put imali smo priliku probati Srdelu iz 2015., Plavac Mali kojeg radi Luka Krajančić. Vina otoka Korčule mogu se smatrati limitiranima i raritetnima te ih se najviše konzumira upravo ovdje. Rijetko dolaze do polica zagrebačkih vinoteka.

Plavac na otoku ima posebnu, mnogo elegantniju notu od onih na koje smo navikli sa susjednog Pelješca. I dalje koncentiran i bogat, plavac s Koručule može se napraviti vrlo pitkim i nježnijim (u kontekstu Plavca malog), poput Srdele koju smo pili. Dobro uklopljeno drvo koje ne prekriva voćnost i nešto manji postotci alkohola. Čini se kako ga otočki vinari prilagođavaju publici koja ljeti teži laganijoj ekspresiji plavca. Vrlo je lako ne zaustaviti se na prvoj čaši.

Zabavna atmosfera koju ćete zateći u konobi Maha uz razigranu, ali usredotočenu braću Ivana i Jakšu, toliko će opustiti da se osjećate kao da ste sa starim poznanicima. Uvijek spremni na šalu, dođite gladni jer su porcije, kako i dolikuje obiteljskoj atmosferi ovdje, vrlo izdašne, a peku nemojte propustiti!

Konoba Mate: Njihove recepte u svoju kuharicu uvrstio je i chef Ljubomir Stanišić

Stari Mate pokrenuo je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u sklopu kojeg se nalazi i konoba u malenom mjestu Pupnat (pripazite da ne odete u Pupnatsku luku jer nije isto!). Pupnatska dolina, na kojoj se obrađuju plodne ravnice, glavni je izvor namirnica koje ćete zateći ovdje.



Ana koja će vas dočekati zadužena je i za vrt, pa prepričava koje su probleme imali s vrlo hladnim proljećem i niskim temperaturama. Išlo je i do -17. Ipak, šparoge kojih smo se zaželjeli našle su se na jelovniku.

Omlet sa šparogama i pršutom, kojeg stari Mate suši sam, došao je na stol u tako jarko žutoj boji pa se odmah moglo primjetiti kako se radi o domaćim jajima. Rade i svoje stolno vino, bijelo i crno, uz savjete enologa koji rade u lokalnim vinarijama. Probali smo oba, pitka i tečna, pa dobro idu uz pravi domaćinski objed.

> Proljetni festival hrane i vina na Korčuli

Korčulanskom gastronomskom scenom dominiraju kozji mliječni proizvodi, pa su se i ovdje našli na pladnju s pršutom. Uvjerljivo rade najbolji namaz od patliđana, ne previše kremast ni vodenast, što se može dogoditi nakon obrade patliđana te izvrsno pikantan. Htjet ćete još!



Iako u ponudi imaju i mesna jela, mi smo ipak odlučili ostati pri kozjem siru, pa su tako na stol došli ravioli punjeni kozjim sirom u umaku od kadulje. Tri sastojka koja čine svu razliku. Konoba Mate nije imala posebno kreirane menije, pa će ovdje, kao i u konobi Maha, biti najbolje da se prepustite preporukama domaćina, koji će uvijek naglasiti ono što je domaće, svježe i najbolje u sezoni.

Nasmijana i energična Biba, kako je od milja zovu, čarobnica je za slatko, koje na tanjuru stiže dekorirano i precizno kao da smo na kakvom mnogo ozbiljnijem mjestu. Biba voli eksperimentirati s okusima, a u kuhinji često koristi raznoliko začinsko bilje kojeg Ana uzgaja ekološki i bez upotrebe kemijskih pesticida. Tako vas neće iznenaditi njene čokoladne praline s verbenom, niti krema od bijele čokolade poslužena s mousseom od začinskog bilja.



Jelo koje je i svjetski poznati chef Ljubomir Stanišić, jedan od najtraženijih chefova u Portugalu i vlasnik omiljenog restorana "100Maneiras" u Lisabonu, uvrstio u svoju kuharicu jest pašticada od tune koju možete probati ovdje.

Konoba Mate otvara se s 15. travnja, a rade dvokratno, za ručak i večeru, pa svakako svoj dolazak isplanirajte na vrijeme i nemojte se zaboraviti najaviti. Ne zaboravite za kraj domaći liker od ruže ili šipka.

Korčulanske pjatance, prvi proljetni festival hrane i vina na otoku Korčuli, iznenadio je svojom ponudom i programom. Iako prva godina održavanja, restorani Korčule udružili su se i gostima koji su ovaj prvi tjedan svibnja proveli na Korčuli, ponudili izvorne otočke okuse u različitim interpretacijama.



Nakon istraživanja unutrašnjosti vraćamo se natrag u grad Korčulu, ali i susjednu Lumbardu, za još inspiracije. U sljedećem izvještaju otkrivamo korčulansku vinariju koja je osvojila ocjenjivače Dubrovnik FestiWine natjecanja i osvojila brojna priznanja. Svoj posjet Korčuli završili smo u Lumbardi, u restoranu koji je svoju terasu smjestio odmah iznad rive. Ostanite gladni za još, jer ponudu Korčule teško je svrstati u samo nekoliko članaka!

Još Martininih priča o hrani i vinu potražite na njenom blogu Pret-a-Wine, Facebook stranici i Instagram profilu. 

  • #Hrvatska
  • #Korčula
  • #Korčulanske pjatance
  • #gastronomija
  • #Restoran
  • #konoba maha
  • #konoba mate
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Za pola sata
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Izlet na jezero
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Puno okusa
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neće vam ništa
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji će vas osvojiti orasima i karamelom
Nostalgija na tanjuru
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji ćete pripremiti za tren
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Muškarac koji je ubio suprugu pa sebe nedavno se vratio iz Njemačke
velika tragedija
Muškarac koji je ubio suprugu pa sebe vratio se iz Njemačke: "Imali su četvero djece, kupio im je namještaj i evo..."
Ubijena žena i njezin suprug više puta prijavljivani zbog nasilja u obitelji: "Bili su u tretmanu, a kada smo zaključili da je došlo do poboljšanja..."
tragedija u Zagorju
Ubijena žena i njezin suprug više puta prijavljivani zbog nasilja u obitelji: Iz kuće odvedeno četvero djece
Pucnjava u Australiji
VIŠE JE ŽRTAVA
UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Najmanje 12 ubijenih u pucnjavi na popularnoj plaži, među njima i djeca: "Prizori su šokantni"
show
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
zdravlje
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
Visceralna mast
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
zabava
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Haker otkrio kako do vaših podataka može doći pomoću samo jednog kabla, a nikada to ne biste posumnjali
Bolje biti oprezan!
Haker otkrio kako do vaših podataka može doći pomoću samo jednog kabla, a nikada to ne biste posumnjali
tech
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici odmah trebaju nadograditi softver
Najopasnija vrsta propusta
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici trebaju odmah napraviti ovu stvar
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
Joško Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, Bennacer je druga kategorija..."
Naklonio se
Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, on je druga kategorija..."
Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili i skuteri, policajci ozlijeđeni, ispaljeni i suzavci
Ogromni neredi
FOTO Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili, policajci ozlijeđeni, ispaljeno više suzavaca
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
Kumovi: Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
KUMOVI
Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
putovanja
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Recept za šubare ili ruske kape s kokosom i čokoladom
FINI I SOČNI
Recept za šubare: Kremasti blagdanski kolačići s kokosom i čokoladom
Sonja Jandroković u cipelama s leopardovim uzorkom
BAŠ SU EFEKTNE
Sonja Jandroković u cipelama koje najavljuju odvažan zimski trend
Zagreb špica: Klasične crne čizme u street style izdanju
KOMBINACIJA ZA PETICU
Čizme ljepotice iz Zagreba možda nisu hit, ali ni jedan trend ne može im ništa
sve
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
Joško Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, Bennacer je druga kategorija..."
Naklonio se
Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, on je druga kategorija..."
DoBar - 6
Izvan sezone

DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

Ni jelovnik, a ni vinska karta se ne listaju poput telefonskog imenika – umjesto toga na nekoliko stranica ispisana je promišljena ponuda s dovoljno velikim izborom da svatko pronađe favorite... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Korčula - 10 Putovanja
    Kao brod od kamena

    Pogledajte nevjerojatne prizore Korčule: Grad kontrasta, između mora i povijesti

  • DoBar - 6 Hrana i piće
    Izvan sezone

    DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

  • Italija - 2 Aktualno
    Pitanje identiteta

    Prvi put u povijesti: Ogromno priznanje gastronomiji Italije koje će Talijane štiti od prijevara i imitacija

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close