• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #Hrvatska

Posjetili smo Korčulu: Ove skrivene restorane nemojte zaobići!

Zabavna atmosfera koju ćete zateći u konobi Maha uz razigranu, ali usredotočenu braću Ivana i Jakšu, toliko će opustiti da se osjećate kao da ste sa starim poznanicima. Uvijek spremni na šalu, dođite gladni jer su porcije, kako i dolikuje obiteljskoj atmosferi ovdje, vrlo izdašne, a peku nemojte propustiti!

Punkufer avatar placeholder
Martina Miličević 10.05.2017 12:24 komentari
viber Created with Sketch.
Posjetili smo Korčulu: Ove restorane nemojte zaobići - 1
Posjetili smo Korčulu: Ove restorane nemojte zaobići - 1 (Foto:Martina Miličević)

Galerija Omlet od domaćih jaja sa šparogama i pršutom 11 Konoba Maha 11 Ivan gostima objašnjava kako se radi peka 11 Ivan gostima objašnjava kako se radi peka 11

U trendu Likeri - 5 Domaće i fino Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Varivo s oslićem i krumpirom Iz nove kuharice Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu


Iako, naravno, na otoku možda i najviše uživamo u blizini mora, zbog hrane spremni smo na istraživanje unutrašnjosti. O ovim restoranima pišu poznati svjetski chefovi, a posjećuju ih najbogatiji ljudi svijeta koji se nađu na Korčuli, no dio njihovog neodoljivog šarma upravo je to što se nalaze "skriveni" u unutrašnjosti otoka.



S korčulanske šetnice bilo nam se teško maknti. Nakon jutarnje kave mirisi koji se šire iz restorana o kojima smo pisali tjeraju vas da ostanete. Ipak, želja za novim okusima koji će upotpuniti našu priču brzo nas je natjerala na pokret. Destinacija: unutrašnjost Korčule!

Skriveno mjesto koje je uspio pronaći i Bill Gates, Konoba Maha

Smještena doslovce usred ničega, a ipak na glasu kao mjesto na kojem Bill Gates, Demi Moore i druge poznate ličnosti koje posjećuju otok, ne žele propustiti. Konoba Maha otvorena je cijele godine, pa ćete, ako dođete zimi, ovdje vikedom također moći jesti.

Obiteljsko gospodarstvo u kojem mama kuha, a sinovi poslužuju, odmah budi osjećaj kao da posjećujete rodbinu na otoku, a ne restoran. Taman smo ih zatekli kako grupi američkih biciklista prepričavaju način na koji se priprema peka, jelo zbog kojeg se isplati 15-minutna vožnja od grada Korčule.

"Tradicionalno starinsko jelo koje se pripremalo zbog praktičnosti. Meso zajedno s krumpirima i ostalim povrćem priprema se samo u svojim sokovima pod vatrom oko 4 sata. U to vrijeme kuharica se mogla opustiti i raditi nešto drugo, a ručak bi došao spreman", objašnjavao je gostima Ivan, inače zadužen i za meso na roštilju u konobi Maha.



Za kraj, dodali su šalu: "Hobotnicu ispod peke često pripremamo živu. Ubacimo je ispod peke i onda ona sama svojim krakovima promiješa krumpir s kojim se priprema", rukama oponašajući hobotnicu koja miješa krumpir nasmijava nas Ivan. "Nekad je čak pronađemo gore na poklopcu kako pokušava pobjeći!"

Ovdje se sve priprema onako kako je mama naučila, od svojih baka. Pravi okusi djetinjstva pojavili su se na stolu, zajedno s prženim pogačicama umjesto kruha. Iznenađenje i pravo veselje. Pravi comfort food.

U konobi Maha probali smo i tradicionalne žrnovske makarune koje ovdje spravljaju sa sezonskim mesom, a mi smo taman naišli na sezonu mlade janjetine i kozletine. Umak se priprema satima, uz iste količine luka kao i mesa, potrebno ga je stalno mješati kako ne bi zagorio. Mukotrpan posao, ali ti bazični i zapravo vrlo jednostavni okusi, obogaćuju se dugotrajnom pripremom i izvrsno nadopunjavaju na tanjuru. Začini ovdje igraju posebnu ulogu.

U konobi Maha rade i domaći pršut i pancetu te kozji sir s kojim smo započeli jelo. Plate sa suhomesnatim proizvodima nisu prazne i vrlo ćete često naići na namaz od patliđana koji je genijalan. Jelo za koje ćemo definitivno potražiti recept.



Vinska karta ovdje je sažeta i, kao kod većine restorana, bazira se na vinima s Korčule i susjednog Pelješca. Prvi put imali smo priliku probati Srdelu iz 2015., Plavac Mali kojeg radi Luka Krajančić. Vina otoka Korčule mogu se smatrati limitiranima i raritetnima te ih se najviše konzumira upravo ovdje. Rijetko dolaze do polica zagrebačkih vinoteka.

Plavac na otoku ima posebnu, mnogo elegantniju notu od onih na koje smo navikli sa susjednog Pelješca. I dalje koncentiran i bogat, plavac s Koručule može se napraviti vrlo pitkim i nježnijim (u kontekstu Plavca malog), poput Srdele koju smo pili. Dobro uklopljeno drvo koje ne prekriva voćnost i nešto manji postotci alkohola. Čini se kako ga otočki vinari prilagođavaju publici koja ljeti teži laganijoj ekspresiji plavca. Vrlo je lako ne zaustaviti se na prvoj čaši.

Zabavna atmosfera koju ćete zateći u konobi Maha uz razigranu, ali usredotočenu braću Ivana i Jakšu, toliko će opustiti da se osjećate kao da ste sa starim poznanicima. Uvijek spremni na šalu, dođite gladni jer su porcije, kako i dolikuje obiteljskoj atmosferi ovdje, vrlo izdašne, a peku nemojte propustiti!

Konoba Mate: Njihove recepte u svoju kuharicu uvrstio je i chef Ljubomir Stanišić

Stari Mate pokrenuo je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u sklopu kojeg se nalazi i konoba u malenom mjestu Pupnat (pripazite da ne odete u Pupnatsku luku jer nije isto!). Pupnatska dolina, na kojoj se obrađuju plodne ravnice, glavni je izvor namirnica koje ćete zateći ovdje.



Ana koja će vas dočekati zadužena je i za vrt, pa prepričava koje su probleme imali s vrlo hladnim proljećem i niskim temperaturama. Išlo je i do -17. Ipak, šparoge kojih smo se zaželjeli našle su se na jelovniku.

Omlet sa šparogama i pršutom, kojeg stari Mate suši sam, došao je na stol u tako jarko žutoj boji pa se odmah moglo primjetiti kako se radi o domaćim jajima. Rade i svoje stolno vino, bijelo i crno, uz savjete enologa koji rade u lokalnim vinarijama. Probali smo oba, pitka i tečna, pa dobro idu uz pravi domaćinski objed.

> Proljetni festival hrane i vina na Korčuli

Korčulanskom gastronomskom scenom dominiraju kozji mliječni proizvodi, pa su se i ovdje našli na pladnju s pršutom. Uvjerljivo rade najbolji namaz od patliđana, ne previše kremast ni vodenast, što se može dogoditi nakon obrade patliđana te izvrsno pikantan. Htjet ćete još!



Iako u ponudi imaju i mesna jela, mi smo ipak odlučili ostati pri kozjem siru, pa su tako na stol došli ravioli punjeni kozjim sirom u umaku od kadulje. Tri sastojka koja čine svu razliku. Konoba Mate nije imala posebno kreirane menije, pa će ovdje, kao i u konobi Maha, biti najbolje da se prepustite preporukama domaćina, koji će uvijek naglasiti ono što je domaće, svježe i najbolje u sezoni.

Nasmijana i energična Biba, kako je od milja zovu, čarobnica je za slatko, koje na tanjuru stiže dekorirano i precizno kao da smo na kakvom mnogo ozbiljnijem mjestu. Biba voli eksperimentirati s okusima, a u kuhinji često koristi raznoliko začinsko bilje kojeg Ana uzgaja ekološki i bez upotrebe kemijskih pesticida. Tako vas neće iznenaditi njene čokoladne praline s verbenom, niti krema od bijele čokolade poslužena s mousseom od začinskog bilja.



Jelo koje je i svjetski poznati chef Ljubomir Stanišić, jedan od najtraženijih chefova u Portugalu i vlasnik omiljenog restorana "100Maneiras" u Lisabonu, uvrstio u svoju kuharicu jest pašticada od tune koju možete probati ovdje.

Konoba Mate otvara se s 15. travnja, a rade dvokratno, za ručak i večeru, pa svakako svoj dolazak isplanirajte na vrijeme i nemojte se zaboraviti najaviti. Ne zaboravite za kraj domaći liker od ruže ili šipka.

Korčulanske pjatance, prvi proljetni festival hrane i vina na otoku Korčuli, iznenadio je svojom ponudom i programom. Iako prva godina održavanja, restorani Korčule udružili su se i gostima koji su ovaj prvi tjedan svibnja proveli na Korčuli, ponudili izvorne otočke okuse u različitim interpretacijama.



Nakon istraživanja unutrašnjosti vraćamo se natrag u grad Korčulu, ali i susjednu Lumbardu, za još inspiracije. U sljedećem izvještaju otkrivamo korčulansku vinariju koja je osvojila ocjenjivače Dubrovnik FestiWine natjecanja i osvojila brojna priznanja. Svoj posjet Korčuli završili smo u Lumbardi, u restoranu koji je svoju terasu smjestio odmah iznad rive. Ostanite gladni za još, jer ponudu Korčule teško je svrstati u samo nekoliko članaka!

Još Martininih priča o hrani i vinu potražite na njenom blogu Pret-a-Wine, Facebook stranici i Instagram profilu. 

  • #Hrvatska
  • #Korčula
  • #Korčulanske pjatance
  • #gastronomija
  • #Restoran
  • #konoba maha
  • #konoba mate
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Najbolji desert zagrebačkog Adventa? Torta s vrućom čokoladom o kojoj svi pričaju na Fuliranju
Gdje je Jura...
Najbolji desert zagrebačkog Adventa? Torta s vrućom čokoladom o kojoj svi pričaju na Fuliranju
Najljepša posveta Istri i teranu: Nova zvijezda koja mijenja budućnost hrvatskog vinarstva
Santa Lucia
Najljepša posveta Istri i teranu: Nova zvijezda koja mijenja budućnost hrvatskog vinarstva
Gdje klizati na otvorenom u Hrvatskoj 2025?
Ledena bajka
5 klizališta na otvorenom u Hrvatskoj koja obavezno treba isprobati u prosincu
Raskošan i lagano pripit: Jednostavan božićni kolač koji može stajati pola godine
Da bude na vrijeme
Raskošan i lagano pripit: Jednostavan božićni kolač koji može stajati pola godine
Recept za linzere koje mogu napraviti i oni koji nikad nisu ušli u kuhinju
Najslasniji kolačići
Recept za linzere koje mogu napraviti i oni koji nikad nisu ušli u kuhinju
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Najveće klizalište u Europi
Za 5000 klizača
Veliko je poput 16 olimpijskih bazena! Znate li gdje se nalazi najveće europsko klizalište na otvorenom?
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Sandnøtter norveški božićni šećerni keksi recept
Ispečeni za 10 minuta
Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Japan tvrdi da s kineskog nosača zrakoplova nastavljaju intenzivne zračne operacije
KINA I JAPAN
Sukob se pogoršava: "To signalizira potencijalni napad"
Nakon javne osude stiže Kumerleova isprika: "Žrtva je žrtva. Svaka zaslužuje poštovanje"
"OBJAŠNJENJE" I "ISPRIKA"
VIDEO Oglasio se muškarac koji je gazio ruže za ubijene žene
Tajland pokreće zračne napade na Kambodžu
napad duž granice
Počeo novi rat: Izvedeni zračni udari, propao mirovni sporazum
show
Kylie Jenner zablistala je u crvenom kožnom topu s dubokim dekolteom
provokativna kylie
Ispod nije nosila ništa! Raskopčani zip kožne jakne istaknuo bujno poprsje mlade milijarderke
Patrizio Ratto u prvoj polufinalnoj emisiji showa Supertalent
''volim te više nego ikada!"
Što se ovdje dogodilo?! Maja je pojurila za njim na binu, a onda je uslijedio show!
Mario Šušinjak u prvoj polufinalnoj emisiji showa Supertaalent
podržali ga giuliano i karan!
Jedno od najvećih otkrića ove sezone Supertalenta - skromni skladištar Mario!
zdravlje
GLP-1 terapija za mršavljenje: Evo što se dogodilo troje ljudi koji su je isprobali!
Dobro je znati!
GLP-1 terapija za mršavljenje: Evo što se dogodilo troje ljudi koji su je isprobali!
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
Ne morate se iscrpljivati treninzima
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
Od hrane do ozbiljnih bolesti
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
zabava
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Pomogla pri radovima i postala viralni hit! Pogledajte zašto
Pokažite što znate!
Pomogla pri radovima i postala viralni hit! Pogledajte zašto
tech
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
Novo istraživanje upozorava
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
Ukrajinci sada imaju širok raspon oružja dugog dometa za napade duboko u ruski teritorij
Neprestano razvijaju nova rješenja
Ukrajinci sada imaju širok raspon oružja dugog dometa za napade duboko u ruski teritorij
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
sport
SuperSport Hrvatski nogometni kup: Parovi četvrtfinala su poznati, pogledajte ih
Kome ide Rabuzinovo sunce?
Izvučeni parovi četvrtfinala Kupa: Dinamo protiv četvrtoligaša, Hajduku najgori mogući ždrijeb!
Predator maltretirao djevojku u centru Londona i zauvijek požalio nakon što ga je vidio hrvatski MMA borac
heroj ulice
VIDEO Predator maltretirao djevojku u centru Londona i zauvijek požalio nakon što je naišao hrvatski MMA borac
Evo što su Jeličić i Vejić rekli za suđenje Patrika Kolarića u derbiju
glavna tema
Evo što su Jeličić i Vejić rekli za suđenje Patrika Kolarića u derbiju
tv
Supertalent: Spektakl u prvom polufinalu Supertalenta!
MAESTRALNI NASTUPI!
Spektakl u prvom polufinalu Supertalenta!
MasterChef: Kandidati MasterChefa zaigrali novu igru! Tko najbolje imitira članove žirija?!
GUESS THE CHEF
Kandidati MasterChefa zaigrali novu igru! Tko najbolje imitira članove žirija?!
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
putovanja
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Vrijedi posjetiti
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Ne možete pogriješiti: Sarma za koju će vas svi tražiti recept i repete
Smotajte je
Ne možete pogriješiti: Sarma za koju će vas svi tražiti recept i repete
novac
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Inspirativna priča
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
lifestyle
Ulična moda trudnica iz Zagreba u pletenoj haljini
I visoke čizme
Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model
Laura Gnjatović u bundi i trapericama na zagrebačkoj špici
I raskošna bunda
Laura Gnjatović: Uske traperice i ženstvene čizme nepogrešiva su kombinacija za zagrebačku špicu
Popis recepata za kolače s orasima
Omiljeni sastojak
Za vas smo pripremile popis od 17 fantastičnih recepata za kolače s orasima
sve
SuperSport Hrvatski nogometni kup: Parovi četvrtfinala su poznati, pogledajte ih
Kome ide Rabuzinovo sunce?
Izvučeni parovi četvrtfinala Kupa: Dinamo protiv četvrtoligaša, Hajduku najgori mogući ždrijeb!
Ulična moda trudnica iz Zagreba u pletenoj haljini
I visoke čizme
Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model
Predator maltretirao djevojku u centru Londona i zauvijek požalio nakon što ga je vidio hrvatski MMA borac
heroj ulice
VIDEO Predator maltretirao djevojku u centru Londona i zauvijek požalio nakon što je naišao hrvatski MMA borac
DoBar - 6
Izvan sezone

DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

Ni jelovnik, a ni vinska karta se ne listaju poput telefonskog imenika – umjesto toga na nekoliko stranica ispisana je promišljena ponuda s dovoljno velikim izborom da svatko pronađe favorite... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Korčulanske pjatance - 9 Putovanja
    Korčulanske pjatance

    Posjetili smo Korčulu: Evo što ne smijete zaboraviti kušati na otoku vina!

  • Korčula - 10 Putovanja
    Kao brod od kamena

    Pogledajte nevjerojatne prizore Korčule: Grad kontrasta, između mora i povijesti

  • DoBar - 6 Hrana i piće
    Izvan sezone

    DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close