• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #Hrvatska

Posjetili smo Korčulu: Ove skrivene restorane nemojte zaobići!

Zabavna atmosfera koju ćete zateći u konobi Maha uz razigranu, ali usredotočenu braću Ivana i Jakšu, toliko će opustiti da se osjećate kao da ste sa starim poznanicima. Uvijek spremni na šalu, dođite gladni jer su porcije, kako i dolikuje obiteljskoj atmosferi ovdje, vrlo izdašne, a peku nemojte propustiti!

Punkufer avatar placeholder
Martina Miličević 10.05.2017 12:24 komentari
viber Created with Sketch.
Posjetili smo Korčulu: Ove restorane nemojte zaobići - 1
Posjetili smo Korčulu: Ove restorane nemojte zaobići - 1 (Foto:Martina Miličević)

Galerija Omlet od domaćih jaja sa šparogama i pršutom 11 Konoba Maha 11 Ivan gostima objašnjava kako se radi peka 11 Ivan gostima objašnjava kako se radi peka 11

U trendu Piletina au poivre Ma, divota! Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata Intercity Notte za Siciliju - 3 Pedesetak eura Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom Kviz općeg znanja - 12 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu


Iako, naravno, na otoku možda i najviše uživamo u blizini mora, zbog hrane spremni smo na istraživanje unutrašnjosti. O ovim restoranima pišu poznati svjetski chefovi, a posjećuju ih najbogatiji ljudi svijeta koji se nađu na Korčuli, no dio njihovog neodoljivog šarma upravo je to što se nalaze "skriveni" u unutrašnjosti otoka.



S korčulanske šetnice bilo nam se teško maknti. Nakon jutarnje kave mirisi koji se šire iz restorana o kojima smo pisali tjeraju vas da ostanete. Ipak, želja za novim okusima koji će upotpuniti našu priču brzo nas je natjerala na pokret. Destinacija: unutrašnjost Korčule!

Skriveno mjesto koje je uspio pronaći i Bill Gates, Konoba Maha

Smještena doslovce usred ničega, a ipak na glasu kao mjesto na kojem Bill Gates, Demi Moore i druge poznate ličnosti koje posjećuju otok, ne žele propustiti. Konoba Maha otvorena je cijele godine, pa ćete, ako dođete zimi, ovdje vikedom također moći jesti.

Obiteljsko gospodarstvo u kojem mama kuha, a sinovi poslužuju, odmah budi osjećaj kao da posjećujete rodbinu na otoku, a ne restoran. Taman smo ih zatekli kako grupi američkih biciklista prepričavaju način na koji se priprema peka, jelo zbog kojeg se isplati 15-minutna vožnja od grada Korčule.

"Tradicionalno starinsko jelo koje se pripremalo zbog praktičnosti. Meso zajedno s krumpirima i ostalim povrćem priprema se samo u svojim sokovima pod vatrom oko 4 sata. U to vrijeme kuharica se mogla opustiti i raditi nešto drugo, a ručak bi došao spreman", objašnjavao je gostima Ivan, inače zadužen i za meso na roštilju u konobi Maha.



Za kraj, dodali su šalu: "Hobotnicu ispod peke često pripremamo živu. Ubacimo je ispod peke i onda ona sama svojim krakovima promiješa krumpir s kojim se priprema", rukama oponašajući hobotnicu koja miješa krumpir nasmijava nas Ivan. "Nekad je čak pronađemo gore na poklopcu kako pokušava pobjeći!"

Ovdje se sve priprema onako kako je mama naučila, od svojih baka. Pravi okusi djetinjstva pojavili su se na stolu, zajedno s prženim pogačicama umjesto kruha. Iznenađenje i pravo veselje. Pravi comfort food.

U konobi Maha probali smo i tradicionalne žrnovske makarune koje ovdje spravljaju sa sezonskim mesom, a mi smo taman naišli na sezonu mlade janjetine i kozletine. Umak se priprema satima, uz iste količine luka kao i mesa, potrebno ga je stalno mješati kako ne bi zagorio. Mukotrpan posao, ali ti bazični i zapravo vrlo jednostavni okusi, obogaćuju se dugotrajnom pripremom i izvrsno nadopunjavaju na tanjuru. Začini ovdje igraju posebnu ulogu.

U konobi Maha rade i domaći pršut i pancetu te kozji sir s kojim smo započeli jelo. Plate sa suhomesnatim proizvodima nisu prazne i vrlo ćete često naići na namaz od patliđana koji je genijalan. Jelo za koje ćemo definitivno potražiti recept.



Vinska karta ovdje je sažeta i, kao kod većine restorana, bazira se na vinima s Korčule i susjednog Pelješca. Prvi put imali smo priliku probati Srdelu iz 2015., Plavac Mali kojeg radi Luka Krajančić. Vina otoka Korčule mogu se smatrati limitiranima i raritetnima te ih se najviše konzumira upravo ovdje. Rijetko dolaze do polica zagrebačkih vinoteka.

Plavac na otoku ima posebnu, mnogo elegantniju notu od onih na koje smo navikli sa susjednog Pelješca. I dalje koncentiran i bogat, plavac s Koručule može se napraviti vrlo pitkim i nježnijim (u kontekstu Plavca malog), poput Srdele koju smo pili. Dobro uklopljeno drvo koje ne prekriva voćnost i nešto manji postotci alkohola. Čini se kako ga otočki vinari prilagođavaju publici koja ljeti teži laganijoj ekspresiji plavca. Vrlo je lako ne zaustaviti se na prvoj čaši.

Zabavna atmosfera koju ćete zateći u konobi Maha uz razigranu, ali usredotočenu braću Ivana i Jakšu, toliko će opustiti da se osjećate kao da ste sa starim poznanicima. Uvijek spremni na šalu, dođite gladni jer su porcije, kako i dolikuje obiteljskoj atmosferi ovdje, vrlo izdašne, a peku nemojte propustiti!

Konoba Mate: Njihove recepte u svoju kuharicu uvrstio je i chef Ljubomir Stanišić

Stari Mate pokrenuo je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u sklopu kojeg se nalazi i konoba u malenom mjestu Pupnat (pripazite da ne odete u Pupnatsku luku jer nije isto!). Pupnatska dolina, na kojoj se obrađuju plodne ravnice, glavni je izvor namirnica koje ćete zateći ovdje.



Ana koja će vas dočekati zadužena je i za vrt, pa prepričava koje su probleme imali s vrlo hladnim proljećem i niskim temperaturama. Išlo je i do -17. Ipak, šparoge kojih smo se zaželjeli našle su se na jelovniku.

Omlet sa šparogama i pršutom, kojeg stari Mate suši sam, došao je na stol u tako jarko žutoj boji pa se odmah moglo primjetiti kako se radi o domaćim jajima. Rade i svoje stolno vino, bijelo i crno, uz savjete enologa koji rade u lokalnim vinarijama. Probali smo oba, pitka i tečna, pa dobro idu uz pravi domaćinski objed.

> Proljetni festival hrane i vina na Korčuli

Korčulanskom gastronomskom scenom dominiraju kozji mliječni proizvodi, pa su se i ovdje našli na pladnju s pršutom. Uvjerljivo rade najbolji namaz od patliđana, ne previše kremast ni vodenast, što se može dogoditi nakon obrade patliđana te izvrsno pikantan. Htjet ćete još!



Iako u ponudi imaju i mesna jela, mi smo ipak odlučili ostati pri kozjem siru, pa su tako na stol došli ravioli punjeni kozjim sirom u umaku od kadulje. Tri sastojka koja čine svu razliku. Konoba Mate nije imala posebno kreirane menije, pa će ovdje, kao i u konobi Maha, biti najbolje da se prepustite preporukama domaćina, koji će uvijek naglasiti ono što je domaće, svježe i najbolje u sezoni.

Nasmijana i energična Biba, kako je od milja zovu, čarobnica je za slatko, koje na tanjuru stiže dekorirano i precizno kao da smo na kakvom mnogo ozbiljnijem mjestu. Biba voli eksperimentirati s okusima, a u kuhinji često koristi raznoliko začinsko bilje kojeg Ana uzgaja ekološki i bez upotrebe kemijskih pesticida. Tako vas neće iznenaditi njene čokoladne praline s verbenom, niti krema od bijele čokolade poslužena s mousseom od začinskog bilja.



Jelo koje je i svjetski poznati chef Ljubomir Stanišić, jedan od najtraženijih chefova u Portugalu i vlasnik omiljenog restorana "100Maneiras" u Lisabonu, uvrstio u svoju kuharicu jest pašticada od tune koju možete probati ovdje.

Konoba Mate otvara se s 15. travnja, a rade dvokratno, za ručak i večeru, pa svakako svoj dolazak isplanirajte na vrijeme i nemojte se zaboraviti najaviti. Ne zaboravite za kraj domaći liker od ruže ili šipka.

Korčulanske pjatance, prvi proljetni festival hrane i vina na otoku Korčuli, iznenadio je svojom ponudom i programom. Iako prva godina održavanja, restorani Korčule udružili su se i gostima koji su ovaj prvi tjedan svibnja proveli na Korčuli, ponudili izvorne otočke okuse u različitim interpretacijama.



Nakon istraživanja unutrašnjosti vraćamo se natrag u grad Korčulu, ali i susjednu Lumbardu, za još inspiracije. U sljedećem izvještaju otkrivamo korčulansku vinariju koja je osvojila ocjenjivače Dubrovnik FestiWine natjecanja i osvojila brojna priznanja. Svoj posjet Korčuli završili smo u Lumbardi, u restoranu koji je svoju terasu smjestio odmah iznad rive. Ostanite gladni za još, jer ponudu Korčule teško je svrstati u samo nekoliko članaka!

Još Martininih priča o hrani i vinu potražite na njenom blogu Pret-a-Wine, Facebook stranici i Instagram profilu. 

  • #Hrvatska
  • #Korčula
  • #Korčulanske pjatance
  • #gastronomija
  • #Restoran
  • #konoba maha
  • #konoba mate
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Zimska idila: odmor u Gorskom Kotaru
Za cijelo društvo
Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Punkuferova izložba u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju je otvorena: Pogledajte radove hrvatskih umjetnica koji mijenjaju svijet nabolje
#neOKOLIŠaj
Punkuferova izložba u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju je otvorena: Pogledajte radove hrvatskih umjetnica koji mijenjaju svijet nabolje
"Puževa kućica" na impozantnoj stijeni: Srednjovjekovna utvrda s - Kulom slanine
U Transilvaniji
"Puževa kućica" na impozantnoj stijeni: Srednjovjekovna utvrda s - Kulom slanine
Samoodrživo planinarsko sklonište CRA-Carlo Ratti Associati
Samoodrživi bivak
Planinarsko sklonište koje se savršeno uklapa u Alpe, a koje svakog dana može "samo proizvesti" nekoliko litara pitke vode
Trajekt koji plovi između Europe i Azije: Čarolija Istanbula s Bospora
Javni prijevoz
Trajekt koji plovi između Europe i Azije: Otkrijte čaroliju Istanbula s Bospora
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Pedesetak eura
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Kako savršeno ispeći pile? Trikovi koji daju novu dimenziju nedjeljnom ručku
Škola kuhanja
Kako savršeno ispeći pile? Trikovi Marija Mihelja za najsočniji ručak

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Vojni rok služit će i dijaspora! "Ako plate kaznu i više se ne odazovu prvo će poslati policiju. A onda..."
Tko je vojni obveznik?
Uzbuna u dijaspori zbog vojnog roka! "Ako plate kaznu i više se ne odazovu - prvo će poslati policiju po njih. A onda..."
Nove loše vijesti za vozače: Godišnja cestarina mogla bi poskupjeti do 60 posto
"Nenormalno su otišli gore"
Novi troškovni udar na vozače, prvi put u deset godina: Ovo će poskupjeti čak 60 posto!
Osječka policija isključila BMW iz prometa zbog tehničke neispravnosti
OZBILJNI NEDOSTACI
FOTO Policija na obilaznici zaustavila vozača BMW-a: Pogledajte zašto su mu oduzeli tablice
show
Životna priča Cass Elliot
razbijala stereotipove
Otišla je prerano, a priča o sendviču zasjenila je njezin nevjerojatan talent
Enisa Bešlagića probudio protupožarni alarm
zanimljivo buđenje
Enis Bešlagić evakuiran iz sobe usred zore: "Ako ovo bude neka zezancija..."
Grobovi poznatih na Mirogoju puni su cvijeća i svijeća
pogledajte galeriju
Grob Dražena Petrovića i drugih velikana na Mirogoju preplavljeni su svijećama i cvijećem
zdravlje
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
Piše liječnik
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Pronašao ogromnu zvijer sakrivenu na dnu Amazone i snimio njezinu pravu veličinu!
Wow!
Pronašao ogromnu zvijer sakrivenu na dnu Amazone i snimio njezinu pravu veličinu!
Obavijest u zgradi nasmijali društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Urnebesno
Obavijest u zgradi nasmijala društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
tech
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Iskoristili nanotehnologiju
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Fizičari srušili popularnu teoriju da je svemir - samo simulacija
Nije sve samo u algoritmu
Fizičari srušili popularnu teoriju da je svemir - samo simulacija
Kraj beskonačnim bolnim zahvatima? Osmišljena nova, vrlo temeljita metoda vađenja bubrežnih kamenaca
Jedan potez, svi fragmenti
Kraj beskonačnim bolnim zahvatima? Osmišljena nova, vrlo temeljita metoda vađenja bubrežnih kamenaca
sport
Torcida podignula poruku za vukovarskog heroja, a onda je krenulo skandiranje koje će izazvati rasprave
Reakcije su podijeljene
VIDEO Torcida podignula poruku za Nicoliera, a onda je krenulo skandiranje koje će izazvati rasprave
Joško Jeličić: "Mora manje mlatarati rukama, a mogao bi se i ošišati. Pogotovo desnu stranu..."
Oštra poruka
Joško Jeličić: "Mora manje mlatarati rukama, a mogao bi se i ošišati"
Luka Modrić oduševio igrom na utakmici Milan - Roma 1:0
Zanimljiv komentar
Navijač gledao Luku Modrića u derbiju pa ostao u šoku: "Ovo boli..."
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Laura Samardžija
MAGIJA!
Je li ovo prava Elsa došla u Supertalent?! Što vi mislite o Laurinom nastupu?
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Damir Dolić
KAKAV GLAS!
Raspjevani drvosječa raspametio svojim glasom! Pod hitno treba zakazati neki koncert!
U dobru i zlu: Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U DOBRU I ZLU
Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
putovanja
Kako savršeno ispeći pile? Trikovi koji daju novu dimenziju nedjeljnom ručku
Škola kuhanja
Kako savršeno ispeći pile? Trikovi Marija Mihelja za najsočniji ručak
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
novac
Nikolina stvara domaće proizvode u srcu Like: "Najveći izazov je rast cijena sirovine, no sve je lakše uz podršku obitelji"
Cjeloviti proizvodi
Nikolina stvara domaće proizvode u srcu Like: "Najveći izazov je rast cijena sirovine, no sve je lakše uz podršku obitelji"
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
Ostavlja bez daha
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
lifestyle
Aishwarya Rai, najljepša misica svih vremena
NAJBOLJA OD NAJBOLJIH
Kažu da je ova nezaboravna Indijka najljepša misica svih vremena
15 tužnih filmova
EMOCIJE NA NAJJAČE
Vrijedni svake suze: 15 filmova zbog kojih ćete isplakati dušu
Bojana Gregorić Vejzović u fantastičnoj haljini s dugim rukavima s volanima
TOP TOPOVA
Ne znamo što je bolje - haljina ili štikle Bojane Gregorić Vejzović. Savršena je!
sve
Životna priča Cass Elliot
razbijala stereotipove
Otišla je prerano, a priča o sendviču zasjenila je njezin nevjerojatan talent
Torcida podignula poruku za vukovarskog heroja, a onda je krenulo skandiranje koje će izazvati rasprave
Reakcije su podijeljene
VIDEO Torcida podignula poruku za Nicoliera, a onda je krenulo skandiranje koje će izazvati rasprave
Joško Jeličić: "Mora manje mlatarati rukama, a mogao bi se i ošišati. Pogotovo desnu stranu..."
Oštra poruka
Joško Jeličić: "Mora manje mlatarati rukama, a mogao bi se i ošišati"
DoBar - 6
Izvan sezone

DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

Ni jelovnik, a ni vinska karta se ne listaju poput telefonskog imenika – umjesto toga na nekoliko stranica ispisana je promišljena ponuda s dovoljno velikim izborom da svatko pronađe favorite... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Ribarska kućica La Vida kod Murtera - 2 Putovanja
    Na osami

    20-ak metara od mora: Ribarska kućica u blizini Murtera za one koji žele mir i tišinu

  • Korčula - 10 Putovanja
    Kao brod od kamena

    Pogledajte nevjerojatne prizore Korčule: Grad kontrasta, između mora i povijesti

  • DoBar - 6 Hrana i piće
    Izvan sezone

    DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close