• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #Hrvatska

Posjetili smo Korčulu: Ove skrivene restorane nemojte zaobići!

Zabavna atmosfera koju ćete zateći u konobi Maha uz razigranu, ali usredotočenu braću Ivana i Jakšu, toliko će opustiti da se osjećate kao da ste sa starim poznanicima. Uvijek spremni na šalu, dođite gladni jer su porcije, kako i dolikuje obiteljskoj atmosferi ovdje, vrlo izdašne, a peku nemojte propustiti!

Punkufer avatar placeholder
Martina Miličević 10.05.2017 12:24 komentari
viber Created with Sketch.
Posjetili smo Korčulu: Ove restorane nemojte zaobići - 1
Posjetili smo Korčulu: Ove restorane nemojte zaobići - 1 (Foto:Martina Miličević)

Galerija Omlet od domaćih jaja sa šparogama i pršutom 11 Konoba Maha 11 Ivan gostima objašnjava kako se radi peka 11 Ivan gostima objašnjava kako se radi peka 11

U trendu Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Kuća za odmor Wild Rose kod Samobora - 6 Kuća za odmor Wild Rose Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu Pelješki tunel - 1 U carstvu dingača Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"


Iako, naravno, na otoku možda i najviše uživamo u blizini mora, zbog hrane spremni smo na istraživanje unutrašnjosti. O ovim restoranima pišu poznati svjetski chefovi, a posjećuju ih najbogatiji ljudi svijeta koji se nađu na Korčuli, no dio njihovog neodoljivog šarma upravo je to što se nalaze "skriveni" u unutrašnjosti otoka.



S korčulanske šetnice bilo nam se teško maknti. Nakon jutarnje kave mirisi koji se šire iz restorana o kojima smo pisali tjeraju vas da ostanete. Ipak, želja za novim okusima koji će upotpuniti našu priču brzo nas je natjerala na pokret. Destinacija: unutrašnjost Korčule!

Skriveno mjesto koje je uspio pronaći i Bill Gates, Konoba Maha

Smještena doslovce usred ničega, a ipak na glasu kao mjesto na kojem Bill Gates, Demi Moore i druge poznate ličnosti koje posjećuju otok, ne žele propustiti. Konoba Maha otvorena je cijele godine, pa ćete, ako dođete zimi, ovdje vikedom također moći jesti.

Obiteljsko gospodarstvo u kojem mama kuha, a sinovi poslužuju, odmah budi osjećaj kao da posjećujete rodbinu na otoku, a ne restoran. Taman smo ih zatekli kako grupi američkih biciklista prepričavaju način na koji se priprema peka, jelo zbog kojeg se isplati 15-minutna vožnja od grada Korčule.

"Tradicionalno starinsko jelo koje se pripremalo zbog praktičnosti. Meso zajedno s krumpirima i ostalim povrćem priprema se samo u svojim sokovima pod vatrom oko 4 sata. U to vrijeme kuharica se mogla opustiti i raditi nešto drugo, a ručak bi došao spreman", objašnjavao je gostima Ivan, inače zadužen i za meso na roštilju u konobi Maha.



Za kraj, dodali su šalu: "Hobotnicu ispod peke često pripremamo živu. Ubacimo je ispod peke i onda ona sama svojim krakovima promiješa krumpir s kojim se priprema", rukama oponašajući hobotnicu koja miješa krumpir nasmijava nas Ivan. "Nekad je čak pronađemo gore na poklopcu kako pokušava pobjeći!"

Ovdje se sve priprema onako kako je mama naučila, od svojih baka. Pravi okusi djetinjstva pojavili su se na stolu, zajedno s prženim pogačicama umjesto kruha. Iznenađenje i pravo veselje. Pravi comfort food.

U konobi Maha probali smo i tradicionalne žrnovske makarune koje ovdje spravljaju sa sezonskim mesom, a mi smo taman naišli na sezonu mlade janjetine i kozletine. Umak se priprema satima, uz iste količine luka kao i mesa, potrebno ga je stalno mješati kako ne bi zagorio. Mukotrpan posao, ali ti bazični i zapravo vrlo jednostavni okusi, obogaćuju se dugotrajnom pripremom i izvrsno nadopunjavaju na tanjuru. Začini ovdje igraju posebnu ulogu.

U konobi Maha rade i domaći pršut i pancetu te kozji sir s kojim smo započeli jelo. Plate sa suhomesnatim proizvodima nisu prazne i vrlo ćete često naići na namaz od patliđana koji je genijalan. Jelo za koje ćemo definitivno potražiti recept.



Vinska karta ovdje je sažeta i, kao kod većine restorana, bazira se na vinima s Korčule i susjednog Pelješca. Prvi put imali smo priliku probati Srdelu iz 2015., Plavac Mali kojeg radi Luka Krajančić. Vina otoka Korčule mogu se smatrati limitiranima i raritetnima te ih se najviše konzumira upravo ovdje. Rijetko dolaze do polica zagrebačkih vinoteka.

Plavac na otoku ima posebnu, mnogo elegantniju notu od onih na koje smo navikli sa susjednog Pelješca. I dalje koncentiran i bogat, plavac s Koručule može se napraviti vrlo pitkim i nježnijim (u kontekstu Plavca malog), poput Srdele koju smo pili. Dobro uklopljeno drvo koje ne prekriva voćnost i nešto manji postotci alkohola. Čini se kako ga otočki vinari prilagođavaju publici koja ljeti teži laganijoj ekspresiji plavca. Vrlo je lako ne zaustaviti se na prvoj čaši.

Zabavna atmosfera koju ćete zateći u konobi Maha uz razigranu, ali usredotočenu braću Ivana i Jakšu, toliko će opustiti da se osjećate kao da ste sa starim poznanicima. Uvijek spremni na šalu, dođite gladni jer su porcije, kako i dolikuje obiteljskoj atmosferi ovdje, vrlo izdašne, a peku nemojte propustiti!

Konoba Mate: Njihove recepte u svoju kuharicu uvrstio je i chef Ljubomir Stanišić

Stari Mate pokrenuo je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u sklopu kojeg se nalazi i konoba u malenom mjestu Pupnat (pripazite da ne odete u Pupnatsku luku jer nije isto!). Pupnatska dolina, na kojoj se obrađuju plodne ravnice, glavni je izvor namirnica koje ćete zateći ovdje.



Ana koja će vas dočekati zadužena je i za vrt, pa prepričava koje su probleme imali s vrlo hladnim proljećem i niskim temperaturama. Išlo je i do -17. Ipak, šparoge kojih smo se zaželjeli našle su se na jelovniku.

Omlet sa šparogama i pršutom, kojeg stari Mate suši sam, došao je na stol u tako jarko žutoj boji pa se odmah moglo primjetiti kako se radi o domaćim jajima. Rade i svoje stolno vino, bijelo i crno, uz savjete enologa koji rade u lokalnim vinarijama. Probali smo oba, pitka i tečna, pa dobro idu uz pravi domaćinski objed.

> Proljetni festival hrane i vina na Korčuli

Korčulanskom gastronomskom scenom dominiraju kozji mliječni proizvodi, pa su se i ovdje našli na pladnju s pršutom. Uvjerljivo rade najbolji namaz od patliđana, ne previše kremast ni vodenast, što se može dogoditi nakon obrade patliđana te izvrsno pikantan. Htjet ćete još!



Iako u ponudi imaju i mesna jela, mi smo ipak odlučili ostati pri kozjem siru, pa su tako na stol došli ravioli punjeni kozjim sirom u umaku od kadulje. Tri sastojka koja čine svu razliku. Konoba Mate nije imala posebno kreirane menije, pa će ovdje, kao i u konobi Maha, biti najbolje da se prepustite preporukama domaćina, koji će uvijek naglasiti ono što je domaće, svježe i najbolje u sezoni.

Nasmijana i energična Biba, kako je od milja zovu, čarobnica je za slatko, koje na tanjuru stiže dekorirano i precizno kao da smo na kakvom mnogo ozbiljnijem mjestu. Biba voli eksperimentirati s okusima, a u kuhinji često koristi raznoliko začinsko bilje kojeg Ana uzgaja ekološki i bez upotrebe kemijskih pesticida. Tako vas neće iznenaditi njene čokoladne praline s verbenom, niti krema od bijele čokolade poslužena s mousseom od začinskog bilja.



Jelo koje je i svjetski poznati chef Ljubomir Stanišić, jedan od najtraženijih chefova u Portugalu i vlasnik omiljenog restorana "100Maneiras" u Lisabonu, uvrstio u svoju kuharicu jest pašticada od tune koju možete probati ovdje.

Konoba Mate otvara se s 15. travnja, a rade dvokratno, za ručak i večeru, pa svakako svoj dolazak isplanirajte na vrijeme i nemojte se zaboraviti najaviti. Ne zaboravite za kraj domaći liker od ruže ili šipka.

Korčulanske pjatance, prvi proljetni festival hrane i vina na otoku Korčuli, iznenadio je svojom ponudom i programom. Iako prva godina održavanja, restorani Korčule udružili su se i gostima koji su ovaj prvi tjedan svibnja proveli na Korčuli, ponudili izvorne otočke okuse u različitim interpretacijama.



Nakon istraživanja unutrašnjosti vraćamo se natrag u grad Korčulu, ali i susjednu Lumbardu, za još inspiracije. U sljedećem izvještaju otkrivamo korčulansku vinariju koja je osvojila ocjenjivače Dubrovnik FestiWine natjecanja i osvojila brojna priznanja. Svoj posjet Korčuli završili smo u Lumbardi, u restoranu koji je svoju terasu smjestio odmah iznad rive. Ostanite gladni za još, jer ponudu Korčule teško je svrstati u samo nekoliko članaka!

Još Martininih priča o hrani i vinu potražite na njenom blogu Pret-a-Wine, Facebook stranici i Instagram profilu. 

  • #Hrvatska
  • #Korčula
  • #Korčulanske pjatance
  • #gastronomija
  • #Restoran
  • #konoba maha
  • #konoba mate
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Usudi se sanjati: Prvi roman svjetske putnice Antee Ćurin koji će vas zaraziti energijom, hrabrosti i ljubavi prema životu
Preporuka
Usudi se sanjati: Prvi roman svjetske putnice Antee Ćurin koji će vas zaraziti energijom, hrabrosti i ljubavi prema životu
Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu
Odlična ponuda
Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu
Gastro ponuda EU Adventa: Više od 50 različitih jela te 16 kuhara i influencera u dvobojima Zvijezde kuhaju
Na Europskom trgu
Gastro ponuda EU Adventa: Više od 50 različitih jela te 16 kuhara i influencera u dvobojima Zvijezde kuhaju
Advent koji neće opustošiti vaš džep: Kušajte Zege Cheese Steak, germknedle od 6 eura i najveća kobasica Adventa i - buncek u krafni
Jinglingz festival
Advent koji neće opustošiti vaš džep: Kušajte Zege Cheese Steak, germknedle od 6 eura i najveća kobasica Adventa i - buncek u krafni
Prvi šiš Zagreba: Hit chefa Maria Mihelja koji je oduševio ljubitelje kobasica
Vidimo se na Fuliranju
Prvi šiš Zagreba: Hit chefa Maria Mihelja koji je oduševio ljubitelje kobasica
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policajac izboden u Splitu
napad u Splitu
Izbodeni policajac bori se za život, procurili detalji o napadaču: Ima samo 18 godina
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
nova obveza
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
Kadirov kaže da čeka naredbu za početak rata s Europom: "Sve će brzo završiti"
SPREMAN JE
"Čekamo naredbu! Sve će se brzo završiti": Putinov saveznik spreman za rat s Europom
show
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Kaja Vidmar podijelila tople obiteljske prizore sa Šimom Vrsaljkom i djecom
''ljubav!''
Vrsaljkova Kaja podijelila tople obiteljske prizore s našim nogometašem i djecom
Tko je supruga Marka Solde, Borna Soldo?
njegova podrška
Tko je supruga 22-godišnjeg junaka Dinama? Bivša je hrvatska misica, a ljubav je brzo planula
zdravlje
Što se događa kad odbacite dezodorans – istina koju nitko ne govori!
Mnogi ne mogu zamisliti dan bez njega
Što se događa kad odbacite dezodorans – istina koju nitko ne govori!
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
zabava
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Srbin posjetio Split, a njegova reakcija postala je viralni hit
Imao je što vidjeti
Srbin posjetio Split, a njegova reakcija postala je viralni hit
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
tech
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Spoj robotike i AI-ja
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Nevjerojatan video: Bjegunac leži na cesti, policijski pištolji su upereni prema njemu, a onda se pojavio robotaksi
Nije bio spreman na to
Nevjerojatan video: Bjegunac leži na cesti, policijski pištolji su upereni prema njemu, a onda se pojavio robotaksi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
sport
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
Hrvatska rijetko viđenim rezultatom pobijedila Iran na Svjetskom pvenstvu
što je ovo bilo?
Hrvatska rijetko viđenim rezultatom pobijedila protivnika na Svjetskom prvenstvu
VIDEO Španjolci ogorčeni prizorima s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Skupa mjesta
VIDEO Španjolska bruji o prizoru s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
tv
Skrivena sudbina: Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
SKRIVENA SUDBINA
Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
MasterChef: MasterChef škola – tko će položiti geometriju, a tko će morati na popravni ispit?
NEUSPJELI POKUŠAJ
MasterChef škola – tko će položiti geometriju, a tko će morati na popravni ispit?
MasterChef: Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
NAPUSTIO MASTERCHEF
Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
putovanja
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
novac
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
lifestyle
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom 2025.
Glamurozna i elegantna
Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu
Čitateljice birale koje ime im je ljepše - Lucija ili Mia
REZULTATI ANKETE
Nešto se promijenilo u 2025.: Ovo ime ponovno dokazuje da je – bezvremensko
sve
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
DoBar - 6
Izvan sezone

DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

Ni jelovnik, a ni vinska karta se ne listaju poput telefonskog imenika – umjesto toga na nekoliko stranica ispisana je promišljena ponuda s dovoljno velikim izborom da svatko pronađe favorite... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Korčulanske pjatance - 9 Putovanja
    Korčulanske pjatance

    Posjetili smo Korčulu: Evo što ne smijete zaboraviti kušati na otoku vina!

  • Korčula - 10 Putovanja
    Kao brod od kamena

    Pogledajte nevjerojatne prizore Korčule: Grad kontrasta, između mora i povijesti

  • DoBar - 6 Hrana i piće
    Izvan sezone

    DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close