Iako, naravno, na otoku možda i najviše uživamo u blizini mora, zbog hrane spremni smo na istraživanje unutrašnjosti. O ovim restoranima pišu poznati svjetski chefovi, a posjećuju ih najbogatiji ljudi svijeta koji se nađu na Korčuli, no dio njihovog neodoljivog šarma upravo je to što se nalaze "skriveni" u unutrašnjosti otoka.



S korčulanske šetnice bilo nam se teško maknti. Nakon jutarnje kave mirisi koji se šire iz restorana o kojima smo pisali tjeraju vas da ostanete. Ipak, želja za novim okusima koji će upotpuniti našu priču brzo nas je natjerala na pokret. Destinacija: unutrašnjost Korčule!

Skriveno mjesto koje je uspio pronaći i Bill Gates, Konoba Maha

Smještena doslovce usred ničega, a ipak na glasu kao mjesto na kojem Bill Gates, Demi Moore i druge poznate ličnosti koje posjećuju otok, ne žele propustiti. Konoba Maha otvorena je cijele godine, pa ćete, ako dođete zimi, ovdje vikedom također moći jesti.

Obiteljsko gospodarstvo u kojem mama kuha, a sinovi poslužuju, odmah budi osjećaj kao da posjećujete rodbinu na otoku, a ne restoran. Taman smo ih zatekli kako grupi američkih biciklista prepričavaju način na koji se priprema peka, jelo zbog kojeg se isplati 15-minutna vožnja od grada Korčule.

"Tradicionalno starinsko jelo koje se pripremalo zbog praktičnosti. Meso zajedno s krumpirima i ostalim povrćem priprema se samo u svojim sokovima pod vatrom oko 4 sata. U to vrijeme kuharica se mogla opustiti i raditi nešto drugo, a ručak bi došao spreman", objašnjavao je gostima Ivan, inače zadužen i za meso na roštilju u konobi Maha.



Za kraj, dodali su šalu: "Hobotnicu ispod peke često pripremamo živu. Ubacimo je ispod peke i onda ona sama svojim krakovima promiješa krumpir s kojim se priprema", rukama oponašajući hobotnicu koja miješa krumpir nasmijava nas Ivan. "Nekad je čak pronađemo gore na poklopcu kako pokušava pobjeći!"

Ovdje se sve priprema onako kako je mama naučila, od svojih baka. Pravi okusi djetinjstva pojavili su se na stolu, zajedno s prženim pogačicama umjesto kruha. Iznenađenje i pravo veselje. Pravi comfort food.

U konobi Maha probali smo i tradicionalne žrnovske makarune koje ovdje spravljaju sa sezonskim mesom, a mi smo taman naišli na sezonu mlade janjetine i kozletine. Umak se priprema satima, uz iste količine luka kao i mesa, potrebno ga je stalno mješati kako ne bi zagorio. Mukotrpan posao, ali ti bazični i zapravo vrlo jednostavni okusi, obogaćuju se dugotrajnom pripremom i izvrsno nadopunjavaju na tanjuru. Začini ovdje igraju posebnu ulogu.

U konobi Maha rade i domaći pršut i pancetu te kozji sir s kojim smo započeli jelo. Plate sa suhomesnatim proizvodima nisu prazne i vrlo ćete često naići na namaz od patliđana koji je genijalan. Jelo za koje ćemo definitivno potražiti recept.



Vinska karta ovdje je sažeta i, kao kod većine restorana, bazira se na vinima s Korčule i susjednog Pelješca. Prvi put imali smo priliku probati Srdelu iz 2015., Plavac Mali kojeg radi Luka Krajančić. Vina otoka Korčule mogu se smatrati limitiranima i raritetnima te ih se najviše konzumira upravo ovdje. Rijetko dolaze do polica zagrebačkih vinoteka.

Plavac na otoku ima posebnu, mnogo elegantniju notu od onih na koje smo navikli sa susjednog Pelješca. I dalje koncentiran i bogat, plavac s Koručule može se napraviti vrlo pitkim i nježnijim (u kontekstu Plavca malog), poput Srdele koju smo pili. Dobro uklopljeno drvo koje ne prekriva voćnost i nešto manji postotci alkohola. Čini se kako ga otočki vinari prilagođavaju publici koja ljeti teži laganijoj ekspresiji plavca. Vrlo je lako ne zaustaviti se na prvoj čaši.

Zabavna atmosfera koju ćete zateći u konobi Maha uz razigranu, ali usredotočenu braću Ivana i Jakšu, toliko će opustiti da se osjećate kao da ste sa starim poznanicima. Uvijek spremni na šalu, dođite gladni jer su porcije, kako i dolikuje obiteljskoj atmosferi ovdje, vrlo izdašne, a peku nemojte propustiti!

Konoba Mate: Njihove recepte u svoju kuharicu uvrstio je i chef Ljubomir Stanišić

Stari Mate pokrenuo je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u sklopu kojeg se nalazi i konoba u malenom mjestu Pupnat (pripazite da ne odete u Pupnatsku luku jer nije isto!). Pupnatska dolina, na kojoj se obrađuju plodne ravnice, glavni je izvor namirnica koje ćete zateći ovdje.



Ana koja će vas dočekati zadužena je i za vrt, pa prepričava koje su probleme imali s vrlo hladnim proljećem i niskim temperaturama. Išlo je i do -17. Ipak, šparoge kojih smo se zaželjeli našle su se na jelovniku.

Omlet sa šparogama i pršutom, kojeg stari Mate suši sam, došao je na stol u tako jarko žutoj boji pa se odmah moglo primjetiti kako se radi o domaćim jajima. Rade i svoje stolno vino, bijelo i crno, uz savjete enologa koji rade u lokalnim vinarijama. Probali smo oba, pitka i tečna, pa dobro idu uz pravi domaćinski objed.

> Proljetni festival hrane i vina na Korčuli

Korčulanskom gastronomskom scenom dominiraju kozji mliječni proizvodi, pa su se i ovdje našli na pladnju s pršutom. Uvjerljivo rade najbolji namaz od patliđana, ne previše kremast ni vodenast, što se može dogoditi nakon obrade patliđana te izvrsno pikantan. Htjet ćete još!



Iako u ponudi imaju i mesna jela, mi smo ipak odlučili ostati pri kozjem siru, pa su tako na stol došli ravioli punjeni kozjim sirom u umaku od kadulje. Tri sastojka koja čine svu razliku. Konoba Mate nije imala posebno kreirane menije, pa će ovdje, kao i u konobi Maha, biti najbolje da se prepustite preporukama domaćina, koji će uvijek naglasiti ono što je domaće, svježe i najbolje u sezoni.

Nasmijana i energična Biba, kako je od milja zovu, čarobnica je za slatko, koje na tanjuru stiže dekorirano i precizno kao da smo na kakvom mnogo ozbiljnijem mjestu. Biba voli eksperimentirati s okusima, a u kuhinji često koristi raznoliko začinsko bilje kojeg Ana uzgaja ekološki i bez upotrebe kemijskih pesticida. Tako vas neće iznenaditi njene čokoladne praline s verbenom, niti krema od bijele čokolade poslužena s mousseom od začinskog bilja.



Jelo koje je i svjetski poznati chef Ljubomir Stanišić, jedan od najtraženijih chefova u Portugalu i vlasnik omiljenog restorana "100Maneiras" u Lisabonu, uvrstio u svoju kuharicu jest pašticada od tune koju možete probati ovdje.

Konoba Mate otvara se s 15. travnja, a rade dvokratno, za ručak i večeru, pa svakako svoj dolazak isplanirajte na vrijeme i nemojte se zaboraviti najaviti. Ne zaboravite za kraj domaći liker od ruže ili šipka.

Korčulanske pjatance, prvi proljetni festival hrane i vina na otoku Korčuli, iznenadio je svojom ponudom i programom. Iako prva godina održavanja, restorani Korčule udružili su se i gostima koji su ovaj prvi tjedan svibnja proveli na Korčuli, ponudili izvorne otočke okuse u različitim interpretacijama.



Nakon istraživanja unutrašnjosti vraćamo se natrag u grad Korčulu, ali i susjednu Lumbardu, za još inspiracije. U sljedećem izvještaju otkrivamo korčulansku vinariju koja je osvojila ocjenjivače Dubrovnik FestiWine natjecanja i osvojila brojna priznanja. Svoj posjet Korčuli završili smo u Lumbardi, u restoranu koji je svoju terasu smjestio odmah iznad rive. Ostanite gladni za još, jer ponudu Korčule teško je svrstati u samo nekoliko članaka!

Još Martininih priča o hrani i vinu potražite na njenom blogu Pret-a-Wine, Facebook stranici i Instagram profilu. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju