Korčulanska bijela vina oduševila su na nedavno održanom Dubrovnik Festiwineu. Velik uspjeh za Korčulu, domovinu Grka i Pošipa, najsvježih kapljica za ljeto. Još je jedna sorta, mnogo manje poznata, izašla na vidjelo.

Najveće iznenađenje Dubrovnik Festiwine-a

Od ukupno 3 zlatne medalje za bijela suha vina na Dubrovnik Festiwineu čak su dvije otišle na Korčulu. Znamo s čime ćemo se osvježiti ovog ljeta! Nagrađeni Grk Bartul 2016. dolazi iz obiteljske vinarije Zure, Lumbarda. Najveće iznenađenje bila je, međutim, sorta koju rijetko imamo priliku kušati samu, od vinarije za koju, možda, van otoka Korčule, rijetko tko zna.

Cetinka Bačić 2016. citrusna je i slana, odlično ide uz morska jela, a posebno kamenice. OPG Bačić također je trijumfirao sa svojim mladim Pošipom iz 2016., za kojeg su dobili zlatnu medalju.



Luksuzni hotel u kojem su boravili Josip Broz Tito i Jackie Kennedy

Prvi izgrađen hotel na Korčuli, Korčula De La Ville, u 2015. potpuno je obnovljen i danas odiše elegancijom s mnogo modernijim pristupom. Stari šarm zgrade na rivi, izgrađene 1906., djeluje dekadentno, kao i restoran hotela u kojemu je sve podređeno tome da zaista uživate: u hrani i vinima Korčule. Institucija korčulanskog turizma s luksuzne 22 boutique sobe podsjeća na vrijeme kad je ljetovanje bilo mnogo veći luksuz no što je to danas.

Iz kuhinje su jedno za drugim dolazili tanjuri na kojima su interpretirana razna morska jela te vina OPG-a Bačić koja su ih pratila. Probali smo kamenice, tris rižota, juhu od rajčice te na kraju biftek s jastogom.



Bačić Cetinka, o kojoj vinski krugovi intenzivno pričaju u posljednje vrijeme, izvrstan je aperitiv. Slana i svježa, u Hotelu Korčula dočekala nas je uz kamenice, najbolji pairing.

Juha od rajčica, onih punih okusa, jedna je od favorita. Ovdje je poslužuju je s briljantnim domaćim pestom!



Ispred hotela renovirana je prostrana terasa koju natkriva vinova loza. A kako bi drugačije moglo biti na otoku vina?

Kada ste na Korčuli, morate kušati Grk

Grk je zapravo Grkinja. Ima samo ženske funkcionalne stanice. U vinogradu se sadi uz druge vinske sorte kako bi se mogao razmnožavati. Unatoč svim prirodnim ograničenjima, ovo je sorta koja daje iznimna vina: kompleksne strukture, osvježavajuća, ali s potencijalom razvoja u boci. Ako uopće uspijete doći do njega, s obzirom na vrlo limitiranu produkciju.

Putevi Grka vode u malo ribarsko mjesto, Lumbardu. Raste samo ovdje, nadomak grada Korčule i ne smijete ga zaobići dok ste na otoku!

Legendarna vinarija Bire, smještena na ulazu u Lumbardu, kompleks je renoviranih kamenih kućica u kojoj se zasebno odvijaju različiti procesi proizvodnje vina. Osim Bire Grka, za kojeg često postoji lista čekanja u Zagrebu, Frane Milina Bire proizvodi i genijalan Plavac Mali. Stilistički drugačiji od susjednog Pelješca, ovo crveno vino zove na ljeto: svojom voćnošću i izrazitom pitkošću, koju često ne nalazimo u vinima ove sorte iz drugih krajeva.



S 10 hektara novih vinograda OPG Zure, također iz Lumbarde, danas ima najveću površinu vinograda na Korčuli. 2014. bila je prva berba, teška, kišna u većini vinorodnih područja, ovdje su rezultati bili odlični. Zure je i dobitnik zlatne medalje za svoj Grk Bartul 2016., a vinogradi na južnim padinama oduzimaju dah pogledom na more.



Restoran Feral: Za brzu okrijepu uz pogled na more

Šetnja vinogradima i kušanje Grka otvara apetit. Otišli smo u restoran Feral. Terasa na rivi baca pogled na impresivnog vinskog susjeda, Pelješac. No Lumbarda se sa svojim Grkom, ali i fantastičnim crnim vinima, dobro nosi s mnogo priznatijim Dingačem ili Postupom.

Kažu nam: "Morate probati pohanu hobotnicu". Otočka verzija brze hrane, tješimo se mi, ipak je zdravija. Pohana hobotnica s tartar umakom najjednostavniji je comfort food kojeg ćete poželjeti nakon cjelodnevnog kupanja ili kušanja vina u Lumbardi. Jednostavno i iskreno jelo.



Ovdje također rade i svoje vino od Grka, iz vinograda u kojima je nekada rastao, pjeskovitog Lumbardskog polja. Ne toliko ekspresivan i kompleksan poput onih poznatijih proizvođača, Grk Fidel osvježi i omami pristupaćnošću i dobar je izbor za vino kuće. Uz pogled na ribarske brodiće privezane uz rivu, jednostavnost je ovdje zapravo poželjna.

Enogastonomska meka, otok Korčula, nudi izvanredna vina, vinarije i odabir od restorana vrhunske gastronomije do pristupačnijih mjesta s jednostavnijim jelima. Skrivena mjesta u unutrašnjosti, koja smo otkrili u prošloj priči, unose dio obiteljske atmosfere u svako posluženo jelo, a predvodnici gastronomske scene oduševljavaju i izvan kuhinje večerima u kojima će najveći promotor korčulanskih vina, Luka Karajančić recitirati svoje pjesme.

Korčulanske pjatance, prvi proljetni festival hrane i vina, pokazao je kako biste sljedeće godine mogli uzeti kratak predah u proljeće i uputiti se na Korčulu. Čekaju vas neka od najboljih bijelih vina ove regije te restorani s jelovnikom uglavnom baziranom na sezonskim namirnicama. Bonkulovićke i bonkulovići, Korčula oduševljava u svako doba!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju