Korčula kao najveći otok Dubrovačko-neretvanske županije, osim mnogobrojnih uvala koje skriva razvedena obala, predstavlja i pravo mjesto za potpuno hedonistički doživljaj za sve bonkuloviće i bonkulovićke. Otišli smo istražiti proljetnu ponudu. Evo koja se mjesta isplati posjetiti.



Korčulanske pjatance, proljetni festival hrane i vina ove se godine organizira prvi puta, a udružio je restoratere na otoku koji su odlučili svim posjetiteljima ponuditi posebne jelovnike, obilježene sezonskim namirnicama i prilagođenim cijenama.

> Proljetni festival hrane i vina na Korčuli

Na našu sreću taman je sezona mlade janjetine i kozletine, divljih šparogi, a na Korčuli se uvijek nađe domaćeg kozjeg sira. U istraživanje smo krenuli od samog grada Korčule, svakako gastronomski najbogatijeg na otoku. S pogledom na susjedni Pelješac i more prvo smo, poput pravih turista, odlučili provjeriti što sve skriva najpoznatija korčulanska šetnica: Šetalište Petra Kanavelića.

Iako je ljeti, u špici sezone, jedva prohodna, u proljetno vrijeme zaista se isplati posjetiti Korčulu. Već s početkom svibnja otvaraju se svi restorani, wine barovi i lokali koji rade sezonski, pa nećete imati osjećaj kao da ste došli van sezone. Ljudi je taman dovoljno, da srećom restorane ne morate rezervirati mnogo unaprijed već se prepustiti istraživanju i odlukama u trenutku, baš kako smo mi napravili.



Restoran Filippi

Odmah na početku šetnice, ako dolazite od glavnog ulaza u stari dio grada, nalazi se Filippi. Kad ste na Korčuli jedan od tradicionalnih lokalnih specijaliteta koje morate probati svakako je domaća tjestenina, žrnovski makaruni. Radi se ručno, a jedan kilogram izrađuje se čak i do 2 sata, objašnjava nam simpatična Helena iz Filippija. Tijesto se namotava oko drvenog štapića kako bi dobilo izgled kakvog ima na tanjuru.

Tradicionalno se priprema s mesom. Recept vrlo jednostavan, koliko mesa toliko luka, ali dugotrajna priprema umaka za tradicionalne makarune traje i po nekoliko sati. U ponudi restorana Filippi suvremenija je verzija s kozicama, brusnicama, cherry rajčicom i rukolom. Brusnice su svakako bile neočekivani dodatak koji je ovu dobro pripremljenu tjesteninu učinio toliko zanimljivijom.

Vinska karta obuhvaća dobar dio zanimljivih korčulanskih vina, poput Cebalo Grka, do kojeg u Zagrebu vrlo teško dolazimo. Kada ste na Korčuli uživajte u Grku koliko možete. Ovo je toliko dobro bijelo vino da može u svakom pogledu dobro parirati mnogo poznatijem Pošipu. S obzirom na limitranu proizvodnju samo na otoku te specifičan sustav oplodnje, u kojem Grk zapravo ima samo ženske funkcionalne stanice, svrstali bi ga u raritetna vina iznimne kvalitete. Dobar Grk toliko je kompleksan da na trenutke niste sigurni radi li se o svježem vinu.

U Filippiju jednako je zastupljeno meso kao i riba. Na proljetnom meniju dosta koriste začinsko bilje i trave, što je nama bila novost. Tuna je servirana s mišancijom i maslačkom. Zanimljivi okusi, malo gorčine koja dolazi od maslačka iznenadi na nepcu pa je svakako sveukupan dojam da svako jelo nastoje prezentirati ipak malo drugačije od onog na što ste možda navikli.

Početkom svibnja sunčani dani na Korčuli su nas poslužili pa smo probali i njihovu proljetnu salatu, kao osvježenje dana. Radi se od mladog boba, čija je sezona također krenula, prepeličinih jaja, heljde i rotkvice na salati od mladog špinata.



Uz desert tris torti, bezgultensku čokoladnu s orašastim plodovima, cheescake s voćem i kremu od mascarponea, obično bi išlo vino s više sladora. Ja obično nisam veliki ljubitelj uparivanja slatke hrane i slatkih vina, cijela kombinacija, iako je po svim pravilima, djeluje preteško za moj ukus.

Odlučili smo probati sa suhom izvedbom, ali malo kompleksnijeg vina, odležanog na finom talogu i u drvenoj bačvi. Pošip je logičan tijek razmišljanja, a u restoranu Filippi u ponudi imaju i Pošip Mindel, mladog vinara Jakše Krajančića koji je tek prije nekoliko godina krenuo proizvoditi vlastito vino i odmah nas osvojio s Pošip Nericom.

Mindel je ozbiljnija varijanta i iako obično ne bi išla dobro uz slatka jela, na tanjuru kojeg su nam poslužili nije bilo previše šećera, već dapače, sva tri dijela bila su lagana i prozračna. Pošip Mindel dobro se nosio s ovom kombinacijom okusa, desert ga nije pregazio, a niti nadglasao, što se često može dogoditi.
Kažem, ovo nije tipična kombinacija hrane i vina, ali nama je funkcionirala odlično. Vrijedi probati ako dijelite slične sklonosti.



Institucija korčulanske gastronomije odnedavno je bogatija za novo ime hrvatske gastro scene. Mlad i ambiciozan Marko Gajski preuzeo je kuhinju Lešić Dimitri palače. Tu večer kada smo otišli provjeriti kakve novosti stižu iz kuhinje, pred LD restoranom zatekli smo klapu koja je cijelu noć pjevala od tradicionalne do suvremene muzike. Bilo je zanimljivo čuti internacionalne hitove u klapskoj izvedbi.

Taj večernji ugođaj mogao je nadopuniti samo Luka Krajančić sa svojim vinima. A i osobno. Luka Krajančić zajedno s Lukom Paljetkom te je večeri recitirao svoje pjesme za sve koji su se zatekli u restoranu.



LD restoran nudi najširi izbor vina najpoznatijeg korčulanskog promotora, pjesnika u duši, a i čaši, Luke Krajančića. Od iznimne Pošip Intrade do limitiranih i raritetnih boca, posebnih berbi Statuta iz 2011. i novijeg iz 2015. Luka je od pošipa napravio i posebno vino koje nam je servirano krajem večeri, hommage prošeku koji to nije.

Sada kada smo već ozbiljnije ogladnjeli, nakon Jakobovih kapica za predjelo stiglo je spektakularno glavno jelo o kojem smo nastavili pričati danima. Rubia Gallega goveđi biftek, koji je suho sazrijevao 15 dana, poslužen je na umaku od crvenog vina i marmeladi od rajčica i paprike. Okus je bio senzacionalan i zbog iznimne namirnice od koje su ga pripremali, ali i posebne metode pripreme.

Biftek je imao hrskavi, ali iznimno tanak sloj korice, koja se dobiva okretanjem u dobro zagrijanoj tavici nakon kojeg se završava u pećnici još nekoliko minuta kako bi zadržao sočnost iznutra. Ovo je zaista bila senzacionalna kombinacija okusa i u ovoj izvedbi Marko Gajski sve nas je ostavio bez riječi.

Uz crveno će meso najbolje će pristajati susjedni plavci s Pelješca. Ni ovdje nas izbor nije ostavio ravnodušnima, ponudili su također limitirani Decent iz 2009. vinarije Korta Katarina, koji se punio u znak obilježavanja 10 godina rada. U Decentu se nalazi kombinacija selekcioniranog grožđa s Postupa i Dingača i nakon dekantiranja arome iskaču iz čaše. Decent je vino s iznimnim potencijalom starenja, a sa svojih 16 posto alkohola u čaši osvaja bogatim tijelom i jačinom. Ovo je možda bio najuspješniji pairing našeg istraživanja na Korčuli.



Na šetnici je te večeri bilo iznimno mirno, no čini se kako se u LD restoranu uvijek nešto događa. Imat ćete priliku probati iznimna vina zajedno sa ekskluzivnim vinima: zato ga ne bi trebalo zaobići ni u kojem slučaju. Ovdje uspješno spajaju hranu, vino, ali i atmosferu koja može činiti svu razliku kod posjeta restoranima.

Odmah pored LD restorana nalazi se i Nonno. Zakasnili smo na tatarski od tune kojeg su posluživali dan ranije, dok je još tuna bila najsvježija. Svakako jedan od najambicioznijih jelovnika u sklopu proljetnog festivala Korčulanske pjatance, jastoga.

Po mnogima jedan od najboljih restorana Korčule, ponajprije zbog iznimne predanosti u odabiru namirnica koje se poslužuju. Redovito najbolji ulovi lokalnih ribara i mirisno voće i povrće završava upravo na tanjuru u restoranu Nonno.

)
U restoranu su najponosniji na ribu u ponudi pa se to svakako isplati isprobati. Mi nismo imali vremena, ali smo zato zastali na čašu vina, taman u vrijeme ručka dok je terasa čak i u ovo predsezonsko vrijeme bila puna.

Vinska lista za poželjeti, ne nedostaje malenih vina, poput Rukatca od Radovanovića, inače enologa u poljoprivrednoj zadruzi Čara. Nonno smo ostavili za sljedeći puta, sada pomalo i tužni smo ga propustili, savjetujemo da ne napravite istu pogrešku!



Iako se sa šetnice teško maknuti, zovu mirisi i okusi sa svih strana, u sljedećem izvještaju javljamo zašto biste se ipak trebali pomaknuti u unutrašnjost i što možete očekivati. Nadali smo se rustikalnoj kuhinji, nalik domaćoj, a u sljedećem izvještaju saznajte što smo otkrili! 

Još Martininih priča o hrani i vinu potražite na njenom blogu Pret-a-Wine, Facebook stranici i Instagram profilu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju