Galerija
Restoran s dušom bistroa i vinskog bara u kojem se pažnja jednako pridaje kreativnoj kuhinji i buteljama pun je ujutro i navečer. Omiljeno je utočište za doručak s pogledom na more, a sa zalaskom sunca stiže i živa glazba uz povremena gostovanja lokalnih vinara.
Pitate li Internet, vidjet ćete da recenzije itekako hvale ugođaj, nepretencioznu, ali finu kuhinju, kao i domaćine kojima nije problem ispričati nešto više o etiketama i sortama te maslinovom ulju. Osim toga, gosti se slažu i da su im u odnosu na kvalitetu cijene poprilično prijateljske.
Ni jelovnik, a ni vinska karta se ne listaju poput telefonskog imenika – umjesto toga na nekoliko stranica ispisana je promišljena ponuda s dovoljno velikim izborom da svatko pronađe favorite. Među hladnim predjelima naći ćete Tartar (junetina, kozji sir, bademi, sourdough kruh) za 15 eura i Antipasti (plava riba, dalmatinska šalša, mrkva, mahune, crvena paprika, tikvice) za 13 eura.
Na popisu toplih predjela je Kupus (sous-vide kupus, krema od graška, coulis od paprike, tostirane sjemenke bundeve) za 12 eura, kao i Tagliatelle u umaku od tikvica i slanih inćuna s crumbleom od suhog kruha (16 eura). Od glavnih jela mami tuna s kremom od cvjetače i sotiranim mahunama (27 eura), sporo pečeno carsko meso s kremom od paprike roge a la ajvar i sotiranom brokulom (25 eura) te sporo pečeni janjeći but s kremom od komorača, janjećim jusom i prženim krumpirom (27 eura).
Doručak s pogledom
Dok se grad još budi DoBar je odlično mjesto za jutarnju kavu i sok od sočnih naranči, a konkretan doručak možete pojesti po cijeni od 7-13 eura. Shakshuka, na spomen koje misli putuju prema afričkom sjeveru i Bliskom Istoku, udomaćila se dalmatinskom šalšom s kaparima - i idealan je izgovor za guštanje u jajima na oko posluženima na mrvicu kreativniji način. Nas je oduševila upravo taj šug pun okusa i mirisa koji bismo spremili u staklenke da nas i na kontinentu povremeno podsjeti na more, sunce, kao i lagane ritmove Bowiea i Sade koji dopiru iz zvučnika. Ništa manje ukusna nije niti kremasta kajgana s mirisnom pancetom poslužena na savršeno mekom sourdough kruhu, ili pak Tartina s bogatim slojem kremastog sira, pršutom, medom i voćem. Kad bismo tražili mane, izbrojili bismo pokoje krupno zrnce soli na salati previše, zbog čega se ne može jesti sama nego u zalogaju s kruhom koji će je razblažiti.
Dok traje doručak naručiti možete i domaću granolu s jogurtom i voćem ili se pak odlučiti za platu s humusom, marmeladom, pancetom i kozjim sirom. Zatražiti možete dodatno i maslinovog ulja te doznati kako Veloj Luci možda nedostaje trsova i vinara, ali ne i uljara.
Korčulanske sorte
U DoBaru se pak ponose domaćim uljem Surjan sa zaštićenom oznakom izvornosti. Upravo autohtona korčulanska lastovka daje specifičnu gorčinu tom ulju što ga čini posebnim i prepoznatljivim.
Priče iz boca u DoBaru se njeguju i na Vinskim večerima s otočkim vinarima, kada se pod reflektorima nađu inspirativni ljudi, ali i hrana. Vina na kartu stavlja sommelier Andrija Kovač, koji je prije DoBara iskustvo skupljao u Michelinom nagrađenom restoranu LD-u u Korčuli. Upitate li ga, ispričat će vam ponešto o raznim stilovima pošipa koji se ondje mogu kušati, od svježih do tradicionalnijih ili sur lie etiketa, kao i o grku – bilo Biretovom iz Lumbarde, ili onom s Lastova koje potpisuje Lukša Hropić. Na policama imaju najmanje po jednog predstavnika važnijih hrvatskih vinskih regija pa se posjetitelji ne moraju zadržati na otocima nego i krenuti prema Istri, Plešivici ili Slavoniji… Ponovilo se!
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju