Prvi proljetni festival hrane i vina "Korčulanske pjatance" održava se u Korčuli, Lumbardi, Žrnovu i Pupnatu od 28. travnja do 5. svibnja.
Korčulanski restorani Adio Mare, Aterina, Barić, Filippi, Korčula De la Ville, LD Restaurant, Marco's, Nonno, Radiona, konoba Maha, pupnatska konoba Mate te restorani Feral i More iz Lumbarde ujedinili su se u želji da lokalnom stanovništvu i posjetiocima predstave eno-gastronomsku ponudu otoka.
Ponudom hrane i pića korčulanski ugostitelji dalmatinsku kuhinju predstavit će kao spoj tradicionalnog i modernog, kreiranu u harmoniji sa sezonskim blagodatima jadranskih vrtova ispod i iznad površine mora. Kreativnim jelovnicima, osmišljenima posebno za manifestaciju, a koji će se na korčulanskim trpezama svakodnevno izmjenjivati, lokalni znalci predstavit će svoja gastronomska dostignuća po popularnim cijenama.