Kad smo u petak posjetili novootvoreni restoran Marinadu u Teslinoj ulici, zatekli smo vlasnika i kuhara Krešimira Kolmana kako bira povrće i slaže marinirane riblje filete u posudice za riblje gablece i puni malu vitrinu. S čuđenjem u očima priznao je kako ne može vjerovati, ali tog je dana prodao toliko koliko nije u prethodnih nekoliko. Razlog? Zagrepčani su otkrili najzdraviji fast food u centu Zagreba.

Mali plavi prostor s nekoliko stolica i gablecima za tridesetak kuna osmišljen je kao take out, ali uz malo sreće jesti možete i u lokalu svakoga dana, osim nedjelje, od 10 do 22 sata. Fine riblje marinade postale su hit i čini se da će gospodin Kolman uskoro trebati pojačanje kako bi nahranio naciju koja bi se htjela malo odmoriti od friteze i dubokog ulja. Na jelovniku koji se mijenja svaki tjedan mogu se naći marinirane srdele i inćuni sa sezonskim dodacima poput šparoga, ribicama sa žara na krumpir-salati te morskim polpetama.

"Jedan tjedan u ponudi ima više dimljene skuše i tune. Ponekad su na meniju marinade od šalše, katkad od svježe rajčice. Marinade stvaram iz glave - baza je svježe povrće, a ostalo dolazi prema inspiraciji. Dolac je blizu i, srećom, na njemu ima svega. Gostima se jako sviđaju polpete od srdela jer ih nisu imali puno prilike probati, a filetirane srdele sa žara s krumpirom-salatom također su među omiljenima. Friteze nema jer sam se odlučio za laganiju hranu koja ne sjeda teško na želudac. Najesen ćemo, ako prilike dopuste, kušati i jela poput brudeta od srdela sa žgancima ili krumpirom, gulaš sa sipom i lignjama“, priča nam vlasnik ritmično sjeckajući luk na drvenoj dasci.

Bez kosti Bez kosti (Foto: NB)

"Ideja za Marinadu rodila se dok sam radio u Karaki dok je još bila riblji restoran. Tada smo pripremali marinade za predjela, ali malo ozbiljnije smo to radili u Ponistri. Gosti su dobro reagirali i govorili da bi "sve dali za to da mogu pojesti srdele s roštilja u centru'“, ispričao nam je Kolman. Nakon što je otišao iz Ponistre, vrlo dobrog restorana u Remetinačkoj ulici, a supruga je dala otkaz u HT-u, počeli su tražiti prostor u centru, ali sve lokacije koje su gledali bile su skupe.

"Da smo ih uzeli, vjerojatno bismo propali i prije nego što bismo otvorili. Vidio sam oglas da se iznajmljuje prostor u kojem je bio fast food na adresi Teslina 15. Zazvonilo mi je u glavi da je šogor spominjao tu adresu i ispostavilo se da je vlasnik njegov prijatelj koji mi je ponudio dobru cijenu. Prostor je već imao napu, što mi je bilo važno zbog roštilja.

Šparoge... Šparoge... (Foto: NB)

Prijatelji su nam puno pomogli pri uređenju. Jedan je krečio, a drugi, kojeg znam iz djetinjstva, akademski je slikar koji je oslikao zidove. Supruga je našla simpatične ukrase u obliku ribica koji su nas oduševili i odlično se uklopili u cijelu priču“, kaže Kolman kojem je prvi posao bio u zagrebačkom Lidu. Još kao mladić tamo se zaposlio i naučio pripremati ribu na brojne načine, jer Lido je imao sve: od peke do roštilja. Zanat je pekao i u Karaki, kao i na Lopudu kraj Dubrovnika.

> 5 restorana s domaćom hranom nadomak Zagreba zbog kojih vrijedi sjesti u auto

"Na moj prvi radni dan u Lidu bilo je Valentinovo i tad još nisam ni dobro znao kako se zove koja vrsta ribe. Bila je ludnica – vatreno krštenje. Najviše sam pak naučio u Karaki. Držali smo se klasične dalmatinske kuhinje; riba s gradela, gregade, lešade i autohtonih jela.

Meni Meni (Foto: NB)

To mi se jako svidjelo i ovo što sad radim se bazira na tome – nema utjecaja stranih kuhinja i ne vidim se u tome. U Ponistri smo na gradelama pekli i oslića, a upravo su ga tamo neki Dalmatinci prvi put kušali. Govorili su nam kako je to riba za lešade, da će se raspasti na gradelama i oduševili nakon što bi ga probali“, dodaje vlasnik. Njemu je na tanjuru najdraže meso, ali u kuhinji riba, koju obožava pripremati.

> 10 odličnih mjesta za gablec u Zagrebu

Prije nego što je otvorio Marinadu, dobro je istražio gdje se može naći najbolja svježa i sušena riba, a gdje kruh ispod peke. Tražio je i pronašao obitelj Mišlov s Ugljana koja ima preradu plave ribe, a dimljena mu dolazi iz Kaštela. Uskoro se očekuje i vino na čaše, a sa znatiželjom očekujemo druge brojne ideje koje čekaju na realizaciju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju