• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Najzdraviji fast food u centru Zagreba: Gableci od plave i dimljene ribe bez friteze

Svakoga dana osim nedjelje Zagrepčani mogu svratiti na morske polpete i sendviče, mariniranu ili dimljenu ribu s povrćem i fini kruh ispod peke...

Nika Borovac 16.04.2018 11:19 komentari
viber Created with Sketch.
Marinada - 6
Marinada - 6 (Foto:NB)

Galerija Marinada - 7 3 Marinada - 6 3 Šparoge... 3 Bez kosti 3

U trendu Sanski Most Impresivna okolica Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka Turkana - 3 Turkana Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi Zapečena tjestenina s kobasicama Tjedni jelovnik 7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće

Kad smo u petak posjetili novootvoreni restoran Marinadu u Teslinoj ulici, zatekli smo vlasnika i kuhara Krešimira Kolmana kako bira povrće i slaže marinirane riblje filete u posudice za riblje gablece i puni malu vitrinu. S čuđenjem u očima priznao je kako ne može vjerovati, ali tog je dana prodao toliko koliko nije u prethodnih nekoliko. Razlog? Zagrepčani su otkrili najzdraviji fast food u centu Zagreba.

Mali plavi prostor s nekoliko stolica i gablecima za tridesetak kuna osmišljen je kao take out, ali uz malo sreće jesti možete i u lokalu svakoga dana, osim nedjelje, od 10 do 22 sata. Fine riblje marinade postale su hit i čini se da će gospodin Kolman uskoro trebati pojačanje kako bi nahranio naciju koja bi se htjela malo odmoriti od friteze i dubokog ulja. Na jelovniku koji se mijenja svaki tjedan mogu se naći marinirane srdele i inćuni sa sezonskim dodacima poput šparoga, ribicama sa žara na krumpir-salati te morskim polpetama.

"Jedan tjedan u ponudi ima više dimljene skuše i tune. Ponekad su na meniju marinade od šalše, katkad od svježe rajčice. Marinade stvaram iz glave - baza je svježe povrće, a ostalo dolazi prema inspiraciji. Dolac je blizu i, srećom, na njemu ima svega. Gostima se jako sviđaju polpete od srdela jer ih nisu imali puno prilike probati, a filetirane srdele sa žara s krumpirom-salatom također su među omiljenima. Friteze nema jer sam se odlučio za laganiju hranu koja ne sjeda teško na želudac. Najesen ćemo, ako prilike dopuste, kušati i jela poput brudeta od srdela sa žgancima ili krumpirom, gulaš sa sipom i lignjama“, priča nam vlasnik ritmično sjeckajući luk na drvenoj dasci.

Bez kosti Bez kosti (Foto: NB)

"Ideja za Marinadu rodila se dok sam radio u Karaki dok je još bila riblji restoran. Tada smo pripremali marinade za predjela, ali malo ozbiljnije smo to radili u Ponistri. Gosti su dobro reagirali i govorili da bi "sve dali za to da mogu pojesti srdele s roštilja u centru'“, ispričao nam je Kolman. Nakon što je otišao iz Ponistre, vrlo dobrog restorana u Remetinačkoj ulici, a supruga je dala otkaz u HT-u, počeli su tražiti prostor u centru, ali sve lokacije koje su gledali bile su skupe.

"Da smo ih uzeli, vjerojatno bismo propali i prije nego što bismo otvorili. Vidio sam oglas da se iznajmljuje prostor u kojem je bio fast food na adresi Teslina 15. Zazvonilo mi je u glavi da je šogor spominjao tu adresu i ispostavilo se da je vlasnik njegov prijatelj koji mi je ponudio dobru cijenu. Prostor je već imao napu, što mi je bilo važno zbog roštilja.

Šparoge... Šparoge... (Foto: NB)

Prijatelji su nam puno pomogli pri uređenju. Jedan je krečio, a drugi, kojeg znam iz djetinjstva, akademski je slikar koji je oslikao zidove. Supruga je našla simpatične ukrase u obliku ribica koji su nas oduševili i odlično se uklopili u cijelu priču“, kaže Kolman kojem je prvi posao bio u zagrebačkom Lidu. Još kao mladić tamo se zaposlio i naučio pripremati ribu na brojne načine, jer Lido je imao sve: od peke do roštilja. Zanat je pekao i u Karaki, kao i na Lopudu kraj Dubrovnika.

> 5 restorana s domaćom hranom nadomak Zagreba zbog kojih vrijedi sjesti u auto

"Na moj prvi radni dan u Lidu bilo je Valentinovo i tad još nisam ni dobro znao kako se zove koja vrsta ribe. Bila je ludnica – vatreno krštenje. Najviše sam pak naučio u Karaki. Držali smo se klasične dalmatinske kuhinje; riba s gradela, gregade, lešade i autohtonih jela.

Meni Meni (Foto: NB)

To mi se jako svidjelo i ovo što sad radim se bazira na tome – nema utjecaja stranih kuhinja i ne vidim se u tome. U Ponistri smo na gradelama pekli i oslića, a upravo su ga tamo neki Dalmatinci prvi put kušali. Govorili su nam kako je to riba za lešade, da će se raspasti na gradelama i oduševili nakon što bi ga probali“, dodaje vlasnik. Njemu je na tanjuru najdraže meso, ali u kuhinji riba, koju obožava pripremati.

> 10 odličnih mjesta za gablec u Zagrebu

Prije nego što je otvorio Marinadu, dobro je istražio gdje se može naći najbolja svježa i sušena riba, a gdje kruh ispod peke. Tražio je i pronašao obitelj Mišlov s Ugljana koja ima preradu plave ribe, a dimljena mu dolazi iz Kaštela. Uskoro se očekuje i vino na čaše, a sa znatiželjom očekujemo druge brojne ideje koje čekaju na realizaciju.

  • #gdje sjesti
  • #marinada
  • #Gablec
  • #Zagreb
  • #Restoran
  • #krešimir kolman
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kako napraviti najbolji prženi luk?
Lagani, hrskavi i vrući
Iznenađujući sastojak za savršene kolutiće prženog luka koji nisu "puni ulja"
Kuća za odmor Perunika, Novalja, Pag, Airbnb
64 eura na noć
Kuća pored mora na otoku Pagu idealan je izbor za punjenje baterija i dubinski odmor
Vegetarijanska pizzerija u Zagrebu Plantea, Buzin
"Nikad ne bih rekla da ovo nije meso"
Jeli smo u prvoj vegetarijanskoj pizzeriji u Zagrebu i jako se iznenadili
Slava umjetnosti: Franc Jozef svečano otvorio HNK u Zagrebu - srebrnim čekićem
Prije 130 godina
Slava umjetnosti: Na današnji dan Franc Jozef je svečano otvorio HNK u Zagrebu - srebrnim čekićem
Slana pita od gljiva recept
Imamo recept!
Prefina pita s gljivama i pivom idealni je izbor za hladnu jesen, a može se napraviti i bez grama maslaca
Otkrijte tajne zelenog Međimurja: Vikend za pamćenje između Mure i Drave
Na sjever!
Otkrijte tajne zelenog Međimurja: Vikend za pamćenje između Mure i Drave
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Simbol ribe često se može vidjeti na automobilima
Jasna poruka
Ovaj simbol često se može vidjeti na automobilima: Znate li njegovo značenje?
Drama u Bedekovčini: Jedna osoba ozlijeđena kod srednje škole, dignut helikopter
helikopterom prebačen u Zagreb
FOTO Strava u školi u Zagorju: Dječak uboden nožem, doznali smo detalje incidenta
Razgovarali smo s majkom čiji sin ide u srednju školu gdje se dogodio šokantni incident
Dječak je u bolnici
Majka čiji sin ide u školu u kojoj je uboden dječak: "Poslao mi je poruku da..."
show
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Ovako su izgledali posljednji dani Halida Bešlića
''inzistirao je da...''
Ovako su izgledali posljednji Halidovi trenuci u bolnici: ''U samo tri dana potpuno je kolabirao...''
Zaručila se Melina Džinović
godinu dana nakon razvoda
Zaručila se bivša supruga Harisa Džinovića! U bračnu luku uplovit će sa starijim milijunašem
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
Često se nalaze na našim stolovima
5 najzdravijih narezaka za sendviče i slično
zabava
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Živa istina
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Majstorijom na gradilištu oduševio gledatelje, pogledajte virtuoza u akciji
Što kažete?
Majstorijom na gradilištu oduševio gledatelje, pogledajte virtuoza u akciji
Nadmudrio nepristojnog medvjeda, njegovo rješenje oduševilo internet
Genijalno!
Nadmudrio nepristojnog medvjeda, njegovo rješenje oduševilo internet
tech
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
provedena velika analiza
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
Netflix priprema iznenađenje za pretplatnike za kraj ove godine
Službena najava
Netflix priprema iznenađenje za pretplatnike za kraj ove godine
sport
Noćna mora bez kraja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
Nevjerojatno
Noćna mora se nastavlja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
Veliki kiks Francuza u borbi za Svjetsko prvenstvo: Hrvatski susjedi praktički se oprostili od šansi
neočekivano
Veliki kiks Francuza u borbi za Svjetsko prvenstvo: Hrvatski susjedi praktički se oprostili od šansi
Lorenco Jemini skinuo dres u programu uživo zbog pobjede Albanije protiv Srbije
Ispunjeno obećanje
VIDEO Euforija nakon pobjede Albanije u Leskovcu: Skidanje u programu uživo obišlo Balkan
tv
MasterChef: Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
NE PROPUSTITE!
Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
Kumovi: Iznenadila ju je pitanjem – na kojem programu ide sport?
KUMOVI
Kumovi: Iznenadila ju je pitanjem – na kojem programu ide sport?
U dobru i zlu: Upada u romantiku, a svejedno već ima teško jutro
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Upada u romantiku, a svejedno već ima teško jutro
putovanja
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
novac
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
lifestyle
Breakup bob: Novi trend koji će se svidjeti mnogim ženama
Breakup bob
Jeste li znali da je ovo najčešća frizura nakon prekida veze? Mnogima će se svidjeti ovaj trend
Adriana Ćaleta-Car u puloveru kratkih rukava i suknji s naborom
Šik izdanje
Adriana Ćaleta-Car u puloveru koji je nekim ženama nepraktičan i suknji koja će se svidjeti mnogima
Street style: Smeđa boja na zagrebačkoj špici
HIT SEZONE
15 Zagrepčanki odobrilo najveći jesenski trend, sviđa li se vama?
sve
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Ovako su izgledali posljednji dani Halida Bešlića
''inzistirao je da...''
Ovako su izgledali posljednji Halidovi trenuci u bolnici: ''U samo tri dana potpuno je kolabirao...''
Zaručila se Melina Džinović
godinu dana nakon razvoda
Zaručila se bivša supruga Harisa Džinovića! U bračnu luku uplovit će sa starijim milijunašem
Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21
Jelovnik s potpisom

Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

Savršena ravnoteža između tradicionalnog i modernog, s okusima kestena, vrganja, buče i zelja, uzbudljiv je koncept chefova Marija Mihelja i Ivana Najdeka koji istovremeno budi nostalgiju i tetoši zahtjevna nepca. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Klet Kozjak - 12 Putovanja
    Idila!

    Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni

  • DoBar - 6 Hrana i piće
    Izvan sezone

    DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

  • Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21 Hrana i piće
    Jelovnik s potpisom

    Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close