Samo pola sata vožnje od Zagreba, na idiličnom brežuljku u Kozjaku Začretskom u Hrvatskom zagorju, Klet Kozjak dočekuje svoje goste raširenih ruku i zamamnim mirisima iz kuhinje.
Na tom rustikalnom imanju svaki je detalj pažljivo osmišljen kako bi izletnicima, namjernicima i gurmanima pružio sve ono najbolje od "zeleneg" Zagorja: pogled na pitome brežuljke, topao interijer pun priča i tradicije te specijalitete domaće zagorske kuhinje i, naravno, vinograda.
Na ručak ili čitav vikend
Klet Kozjak nudi i sobe i apartmane u kojima možete odsjesti planirate li dvodnevni izlet u Zagorje, a kanite li obilaziti plemićke kurije, planinariti ili pak posjetiti neki od muzeja, nema boljeg početka dana od obilnog zagorskog doručka.
Dolazite li samo na ručak (svakako rezervirajte stol da ne odete gladni i razočarani), izlet će biti zabavan i najmlađima, koji se mogu iživjeti na igralištu na svježem zraku, dok će odrasli cijeniti mir, zelenilo, dobru kapljicu i vjerojatno baš sve što stigne iz kuhinje.
Jelovnik Kleti Kozjak tipično je lokalan. Tradicionalni zagorski specijaliteti ovdje se spravljaju od svježih namirnica iz vlastite proizvodnje, a uz vlastito vino, ponudu obogaćuju i domaći prirodni sokovi. Domaći sir i vrhnje, domaći naresci, juha od štrukli ili češnjaka sjajna su uvertira u neko od glavnih jela.
Iz kuhinje Kleti Kozjak preporučit će vam lugnić Kozjak, lungić u umaku od gljiva punjen kozjim sirom i šljivama (19 eura), domaću patku s mlincima (65 eura / kilogram) i, naravno, pečene zagorske štrukle (8 eura).
Ali tu je još domaćih i zanimljivih jela koja izgledaju neodoljivo, od ždrebetine do kozlića i ramsteka, jela s vrganjima i koprivom do, naravno, slatkih štrukli i štrudli, po kojima je Klet Kozjak nadaleko poznata, i to klasičnih (8 eura) ili – bez glutena (10 eura).
Previše piva? Famozna europska država koja za svoju nacionalnu životinju ima jednoroga