Omjer cijene i kvalitete, ljubaznost domaćina, kreativnost kuhara, kao i odabir namirnica kriteriji su koji se uzimaju u obzir pri odabiru mjesta za gablec, a među brojnim zalogajnicama, bistroima i gostionicama izdvojili smo neke vrijedne pozornosti.      

Gostionica Vinkl
U Vinklu, čije ime sugerira pravi kut - kako položaj ruke pod kojim se ispija čašica finog pića, tako i odabir sezonskih namirnica, najčešće se sreću oni koji žive ili rade kraj Črnomerca. Ovisno o dobu godine na jelovniku zavladaju šparoge, gljive, buča, kesteni ili divljač. Među tipična zagrebačka i zagorska jela uvuku se ponekad i Istra, Dalmacija, kao i Slavonija. 

 

A post shared by Vinkl (@gostionicavinkl) on

Alegria
Šarmantni bistro s francuskim specijalitetima na Vrbanima ima finu ponudu koja definitivno iskače od klasične. Francuska juha od luka, puževi, foie gras ili deserti poput pite od jabuke s cimetom jedu se u udobnom prostoru koji vraća optimizam.

Bistro Špajza
Pristupačne cijene i fino pripremljena jela razlozi su zbog kojih je Špajza brzo postala hit u zapadnom dijelu grada. Kozlić na pari s povrćem, ravioli sa šalšom, kao i varivo od daikona i komorača samo su neka od jela koja plijene pozornost ljubitelja zdravih gableca.

Savica Urban Eatery - 1 Savica Urban Eatery - 1 (Foto: NB)

Savica Casual Urban Eatery
U novo mjesto na Savici dolazi se po zanimljive gablece nadahnute modernom kuhinjom. Kuhari sami rade majonezu, fermentiraju češnjak, tostiraju i melju sastojke za začinske mješavine. Azuki grah varivo s kobasicom, varivo od slanutka sa suhim mesom ili oslić u tempuri sa sezamom sugeriraju da se radi o ne tako običnoj ponudi.

Bicko
Iako su nešto skuplji od klasičnih glableca u kvartu, u Bicku se petkom jedu fine ribice, a tijekom tjedna u ponudi je ponešto za svakoga, bez obzira na „mesnu orijentaciju“. Lazanje s janjećim tripicama, škripavac s roštilja koji dolazi uz kompot od luka i polpete od kvinoje, lešo teletina ili odležani ramsteak Black Angus mogu se naći između Remetinca i Blata.

 

A post shared by Colin Seven (@colinphoto7) on


Magazinska klet
Izvrsne mazalice, ćevapi i pljeskavice, kao i teleća čorba omiljena su jela u Magazinskoj kleti. Cijena dnevnih gableca kreće se većinom od 25 do 40 kuna. Iznimka je petak kad se mogu naručiti brancini, orade ili bakalar. Nakon što su se godinama mogli pronaći u Magazinskoj ulici, nedavno su otvorili i u Strojarskoj 32.

Zalogajnica Saga by ŠTA SI JEO
Zalogajnica u Horvaćanskoj na društvenim mrežama marljivo skuplja pozitivne komentare vezane za prostor, hranu i osoblje. Nekima je žao što rade samo do 17 sati, a želite li izbjeći gužvu, dođite nešto prije ili poslije podneva. U Sagi možete naručiti variva, rižote, domaće kobasice i vratinu, a nerijetko imaju i jela nadahnuta tradicijom poput maneštre od bobići, fuže s tartufatom ili patke s mlincima. 


Mrvica
Skrivena u zelenilu, Mrvica na Kajzerici osvojila je susjede lijepom terasom i domaćom hranom po pristupačnim cijenama. Kao kod mame na ručku jedu se pašticada, sataraš, popečci, čobanac i variva. Pripremaju domaće njoke i pržene krumpiriće, kao i krokete.

Restoran & Catering kod Ivane
Velikim porcijama, pristupačnim cijenama i finom hranom restoran Ivana je osvojila goste koji zalaze u Voltino. Do 17 sati uživa se u finim kobasicama, odrescima, raznim varivima, gulašima i paprikašima.

Njummy
Kuhajmo lokalno jedna je od deviza simpatičnog restorana Njummy u Ilici 24. Tradicija na moderni način i prihvatljive cijene privlače brojne goste koji se u vrijeme ručka zateknu u centru. Osim junećeg gulaša sa špeclama, odrezaka Barun Trenk i Frankopan na meniju se nađe i chimichanga de pollo, talijanski pileći klasik piccata ili gyros.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju