• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

5 restorana s domaćom hranom nadomak Zagreba zbog kojih vrijedi sjesti u auto

Beli žganci s tropom, palačinke na 45 načina, pohani mozak, jarići i kopuni specijaliteti su zelenog prstena Zagreba i otkrivaju mnogo o tradiciji te običajima koji se "prepisuju" generacijama...

Nika Borovac 2.02.2019 07:32 komentari
viber Created with Sketch.
Kezele
Kezele (Foto:Facebook: @Seoski.turizam.Kezele)

Galerija Kezele 3 Kezele 3 Domaći kruh 3 Bogata plata 3

U trendu Planinarsko sklonište Skorpovac - 5 Nakon požara Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu Piletina i krumpir u vrhnju Kremasto Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju Bivša vojna baza Panos na Velebitu - 1 Panos na Velebitu Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?

Istraživanje zagrebačkog kraja idealna je vikend-zanimacija stanovnika sjeverozapadne Hrvatske koji nisu pobjegli na skijanje ili daju prednost uživanju u otkrivanju autohtonih okusa i mirisa tradicionalnih jela i pića. Odlučite li pobliže upoznati zeleni prsten Zagreba i otkriti posebnosti Zaprešića, Samobora, Svete Nedelje, Jastrebarskog, Pisarovine, Velike Gorice, Ivanić-grada, Vrbovca i Svetog Ivana Zeline, najbolje je snagu vratiti na jednom od seoskih domaćinstava.

Bistro Babriga

Štrukle, domaća viljamovka, pačja prsa s domaćim lulekima, sarme kao kod slavonske mame, kao i beli žganci s tropom (umakom od vrhnja) specijaliteti su Babrige o kojima se priča sve najbolje. Na popisu njihovih specijaliteta nađe se i turopoljski odrezak s vrganjima bake Lukec, odrezak Josipović te juha od vrganja. Na svega nekoliko minuta od centra Velike Gorice, u blizini sportsko-rekreacijskog centra Udarnik marljivi kuhari ugađaju obiteljskim okupljanjima i poslovnim susretima. 

 

A post shared by Photoblog by Miranda (@croatian_treasures) on Oct 12, 2017 at 10:27am PDT


Klet kozjak

Dok su težaci naporno radili u dolinama i na pitomim brežuljcima Zagorja, domaćice su im pripremale slasne zalogaje od namirnica iz vrta i dvorišta. Dio tog gastronomskog užitka priprema Klet Kozjak u Svetom Križu Začretje. U idiličnoj prirodi skakuću mladi jarići, kopuni, kokoši i patke, a u sirani čeka domaći mladi i stariji kozji sir spreman za kušanje.

> "Tajni" restoran u zagrebačkom stanu u kojem se jede hrana iz prošlog stoljeća

I štrukli ondje imaju kultni status. Kuhaju se i poslužuju s vrhnjem i krušnim mrvicama, rade "na juhu“ te peku. Neki su od specijaliteta kuće pačja prsa u umaku od kupinova vina, ždrebetina s povrćem, kao i pečenja za koja se treba prethodno najaviti. Za umorne goste željne mira i mirisa obližnjih livada i šuma, na raspolaganju su rustikalne sobe i apartmani.

Bogata plata Bogata plata (Foto: Facebook: @starapresa)

Stara Preša

Seosko domaćinstvo u Šenkovcu, tridesetak kilometara zapadno od Zagreba nekada je bilo ljetnikovac bogatog trgovca. Nakon njegove smrti, budući da nije bilo nasljednika, posjed u vlasništvo uzima tadašnja općina te na tom prostoru nastaje prva pučka škola, a kasnije učiteljski dom. Na velikom imanju nalazi se restoran i veliki vinski podrum. Ljeti se uživa na terasama, malom vidikovcu, sjenici i klupama uz dva jezera, pozdravlja se magarca Veseljka, patkice i guske a šeta se pored povrtnjaka, kroz vinograd i voćnjak, ali i okrepa u rustikalnom interijeru tijekom zime ima svoje prednosti.

> Nova zvijezda na gastrosceni: "U restoranu B35 kuhat ću iskreno i izvorno"

Jednostavni autohtoni specijaliteti prema starim i obiteljskim receptima Prešina su specijalnost. Zagorska juha, juha od štrukli, purica s mlincima, pečena patka, teleća koljenica i punjena kokoš samo su neka od glavnih jela koje vrijedi kušati, baš kao i salame od divljači, domaće kobasice i sireve te razne štrudle. U sezoni treba navratiti na srneći gulaš s domaćim njokima, buncek s restanim krumpirom i kiselim zeljem, domaće krvavice, češnjovke i prezvuršt.


Domaći kruh Domaći kruh (Foto: Facebook: @Seoski.turizam.Kezele)

Seoski turizam Kezele

Uspjeh seoskog turizma obitelj Kezele duguje tradiciji pripreme kotlovine i proizvodnje vina. Doživljaj pravog seoskog gospodarstva zaokružuje pogled na vinograde, štala s domaćim životinjama i etnografska zbirka s čudesnim starinama. Na imanju su za posjetitelje uređene drvene kućice stare stotinjak godina, u kojima se uživaju jela iz domaće kuhinje i vina iz vlastitog podruma. Ondje možete kušati autohtonu moslavačku sortu škrlet, kao i prošetati šumom do jezera.

Domaća kuhinja Kezelova je specijalnost pa se za stolom uživa u toplom kruhu i kiflicama, seljačkom pečenju, divljači, šaranu pečenom na rašljama, knedlama sa šljivama, domaćim trgancima i moslavačkom fišu. Posebni su i po mesu iz žbanje, odnosno svinjskom butu pečenom u rolu s restanim krumpirom i umakom od luka, popečcima od heljde i poriluka.

Palačinke Palačinke (Foto: Facebook: @krcma.gabreku.samobor)

Krčma Gabreku 1929.

Tko pjeva zlo ne misli, fiškalove priležnice, vrazova ljubica i sučeva presuda samo su neke od 45 vrsta palačinki koje pripremaju već više od 80 godina u krčmi Gabreku, a svaki je naziv povezan sa Samoborom na neki način. Ondje se palačinke poslužuju zapečene s domaćim sirom i vrhnjem, pune se gljivama i pohaju ili nadijevaju šunkom. Slatke pripremaju u šatou od vina ili jaja, mažu čokoladom i orasima te ukrašavaju sladoledom ili domaćim pekmezima od 
od šljiva, marelica i šumskog voća.

> Otvoren Fidel Gastro: Restoran u kojem se gricka hrskavi južnoamerički "smoki" od svinjetine

Jedan od najstarijih ugostiteljskih obrta na području Samobora, otvoren je 1929. godine podno zidina Staroga grada uz potok Gradnu. U bogatom izboru jela posebno se izdvajaju ona koja se već više od osam desetljeća pripremaju prema izvornoj recepturi. Juha od gljiva s mrkom trubačom, pohani žablji kraci, mladi pečeni vepar s brusnicama i njokima jela su koja se ne nailaze svugdje, a kod Gabreka na svoje mogu doći i ljubitelji iznutrica i naručiti pohani mozak, bijele bubrege, tripice, brizle i jetricu.

  • #gdje sjesti
  • #seosko domaćinstvo
  • #Zagreb
  • #Restoran
  • #domaća kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Mrvičasta pita od pistacija recpet
Ma, savršenstvo!
Ovako to rade Talijani: Recept za prefinu mrvičastu pitu punjenu kremom od pistacija
Fisherija lansirala novi 2go proizvod
Oglas
Fisherija lansirala novi 2go proizvod
Dođi, čeka te misto: Restoran Allora u Splitu zove na brunch, ali i večernju zabavu uz vino ili koktele
Okusi Mediterana
Dođi, čeka te misto: Restoran Allora u Splitu zove na brunch, ali i večernju zabavu uz vino ili koktele
Billionaires' Row u Palm Beachu na Floridi, SAD
Ulica milijardera
Podzemni tunel vodi direktno do privatne plaže: Ovako izgledaju kuće u "ulici" u kojoj žive najbogatiji ljudi na svijetu
Vatreni u Pragu: Nogometna strast i čarolija Zlatnog grada
Neodoljiva prilika
Vatreni u Pragu: Ponuda za "nogometno" putovanje u kombinaciji s čarolijom Zlatnog grada
Jesenski odmor u Njivicama: Doživite magiju otoka Krka bez gužvi
Odlične ponude
Jesenski odmor u Njivicama: Doživite magiju otoka Krka bez gužvi
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Užas kod Senja: Automobil sletio u more, poginule četiri osobe
NESREĆA na Jadranskoj magistrali
Strava kod Senja: Automobil sletio u more, poginule četiri osobe
Srušio se zrakoplov talijanskih zračnih snaga, poginule obje osobe u avionu
NESTAO S RADARA
Užas u susjedstvu: Srušio se vojni zrakoplov, ima mrtvih
Nesreća kod Šibenika: Teško ozlijeđen muškarac
Opasno prestrojavanje
Detalji teške nesreće na autocesti: Putnici hitno prevezeni u bolnicu, među njima i djeca
show
Enrique Iglesias objavio na Instagramu fotku iz djetinjstva
miljenik žena
Znate li tko je dječak s fotke? S ljubavi iz mladosti čeka četvrto dijete
Franka Batelić podijelila je fotografiju kćerkice Grete
njena ljubimica
Koliko je narasla! Franka Batelić objavila preslatku fotku kćerkice: ''Visoka moja cura''
Gillian Anderson zasjala na premijeri filma
za nju je vrijeme stalo
Sjećate se agentice Scully? Danas izgleda moćnije nego ikad!
zdravlje
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Regresija bolesti: Što znači kad to piše na nalazu?
Piše liječnik
Regresija bolesti: Što znači kad to piše na nalazu?
zabava
Ovaj se kviz možda čini lagan, no provjerit će svaki kutak vašeg znanja
Pokažite što znate!
Ovaj se kviz možda čini lagan, no provjerit će svaki kutak vašeg znanja
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Spuštali perilicu s drugog kata zgrade, pogledajte kakve im je probleme zadala
Zakoni fizike
Spuštali perilicu s drugog kata zgrade, pogledajte kakve im je probleme zadala
tech
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Nije prvi ni zadnji put
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Očekivanja su bila velika, a stvarnost je drukčija: Šef Forda objasnio što se sprema na tržištu električnih automobila
Jasan se razlog
Očekivanja su bila velika, a stvarnost je drukčija: Šef Forda objasnio što se sprema na tržištu električnih automobila
sport
Franko Kovačević postao najbolji strijelac svijeta! Zabio dva Grcima i srušio Harry Kanea!
kapa do poda!
Hrvat postao najbolji strijelac svijeta! Zabio tri Grcima i srušio Harry Kanea!
Slavlje Modrih u Srbiji: Dinamo preokretom do druge pobjede u Europskoj ligi
Maksimalan učinak
Slavlje Modrih u Srbiji: Dinamo preokretom do druge pobjede u Europskoj ligi
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
VATRENI U PRIJENOSU
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
tv
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
KUMOVI
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
U dobru i zlu: Pokušao joj je promijeniti mišljenje, ali ona ne želi ništa s njim
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pokušao joj je promijeniti mišljenje, ali ona ne želi ništa s njim
U dobru i zlu: Krivi sebe za ono što se dogodilo
U DOBRU I ZLU
Krivi sebe za ono što se dogodilo
putovanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali…Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
novac
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Prestigli SpaceX
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
Zabija izvan terena
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
lifestyle
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
Samantha 17:Legendarni ruž osamdesetih
KULTNI RUŽ
Nosile su ga generacije, a pamtimo ga i danas: Kako je ruž nijanse Samantha 17 ušao u legendu?
Po čemu su kruške bolje od jabuka
KRALJICE JESENI
Znate li po čemu su kruške zdravije voće i od jabuka?
sve
Franko Kovačević postao najbolji strijelac svijeta! Zabio dva Grcima i srušio Harry Kanea!
kapa do poda!
Hrvat postao najbolji strijelac svijeta! Zabio tri Grcima i srušio Harry Kanea!
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
Slavlje Modrih u Srbiji: Dinamo preokretom do druge pobjede u Europskoj ligi
Maksimalan učinak
Slavlje Modrih u Srbiji: Dinamo preokretom do druge pobjede u Europskoj ligi
Klet Kozjak - 12
Idila!

Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni

Jelovnik Kleti Kozjak tipično je lokalan. Tradicionalni zagorski specijaliteti ovdje se spravljaju od svježih namirnica iz vlastite proizvodnje, a uz vlastito vino, ponudu obogaćuju i domaći prirodni sokovi. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Klet Kozjak - 12 Putovanja
    Idila!

    Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni

  • Spud Bud Zagreb - 6 Hrana i piće
    Viralni hajp

    Zagreb je poludio za ovim jelom: Otvoren restoran koji poslužuje samo punjeni krumpir

  • Li Jing Wan - 12 Hrana i piće
    Uz predivne Rastoke

    Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close