Ljubav prema tjestenini zajednička je svim kontinentima, a ta je namirnica sudeći prema istraživanjima najpopularnija na svijetu. U Kini svaka regija ima svoj specijalitet s tjesteninom koji se prenosi s koljena na koljeno, a tradicija nalaže i da se za rođendane ne poslužuje torta nego rezanci koji se nazivaju shòumiàn i simboliziraju dug život. Jedu se na poseban način – komadić po komadić, a nikako se ne smiju rezati jer bi to izazvalo nesreću. Često se radi o samo jednom rezancu u tanjuru koji može biti dugačak i 20 metara.

Špageti (ni)su talijanski? Problem koji muči ljubitelje najpopularnije tjestenine

Pastafarijanizam
Novozelanđani priznaju pastafarijanizam kao bezbrižnu religiju koja se protivi se poučavanju inteligentnog dizajna i kreacionizma u javnim školama. Inteligentni dizajn promiče znanstvena istraživanja, kao i okupljanje zajednice znanstvenika, filozofa i drugih koji traže dokaze o dizajnu (stvaranju) u prirodi. Crkva Letećeg Špagetnog Čudovišta ili pastafarizam štije božanstvo Letećeg Špagetnog Čudovišta.

Strozzapreti: Davitelj svećenika
Uvrnuta talijanska tjestenina nema ništa manje uvrnuti naziv. Strozzapreti bi se u doslovnom smislu prevodili kao ubojice, odnosno „davitelji svećenika“. Nastala je u 17. stoljeću iz revolta prema pohlepnim svećenicima koji su neumjereno jeli i pili. Oblik tjestenine oponaša smotane tkanine koje su u ono vrijeme ubojice koristile da uguše svoje žrtve.

Pupak kao inspiracija
Punjena tjestenina s dodatkom jaja oblikovana u prsten potječe iz talijanske regije Emilia Romagna, a prema legendi oblik duguje pupku ljepotice koju je krčmar promatrao kroz ključanicu. Protagonistica se razlikuje jer se Talijani i dalje ne mogu složiti da li se radilo o plemkinji Lucreziji Borgiji ili božici Veneri koja se spustila među ljude.

Trofie Trofie (Foto: Getty Images)

Test za mladenke
Cavatelli su tipični za talijansku regiju Kampaniju u kojoj je glavni grad Napulj. Iz daleka mogu zavarati da se radi o njokima, ali rade se od brašna i vode. Prema legendi buduće snahe su morale biti vješte u izradi te tjestenine, a koliko su spretne otkrivali su prsti koje bi prije vjenčanja pregledavale svekrve.

Ribarska tjestenina
Tjestenina trofie za koju mnogi Talijani tvrde da najbolje ide uz pesto, kratka je i uvrnuta pašta iz Ligurije. Prema legendi tjestenina je nastala tako što su žene ribara nestrpljivo iščekivale svoje muževe da se vrate s mora. Okupile bi se i plele tjesteninu kako bi im vrijeme brže prošlo u iščekivanju muževa.

Čuvar tradicije: Kuhar koji je Hrvatskoj predstavio janjeći pršut i najbolji sir na svijetu Møre og Romsdal Møre og Romsdal Møre og Romsdal +12 Møre og Romsdal

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju