Na popisu mističnih europskih gradova u kojima se s generacije na generaciju prenose priče o duhovima, utvarama i mjestima s neobičnom energijom, svoje mjesto ima i Vječni Grad. Stanovnici Rima se oduvijek s velikim poštovanjem odnose prema zagrobnom životu, što se lako može naslutiti šetnjom trgovima i ulicama ispunjenima spomenicima koji podsjećaju na prošla vremena i ljude koji su ih obilježili. Među njima postoje i mjesta na koja neki Rimljani ne zalaze olako, smatrajući da će im donijeti lošu sreću.

Vrata smrti

Bazilika sv. Petra u Rimu izgrađena na mjestu Petrova groba je vjerojatno najposjećenija i najveličanstvenija crkva na svijetu, a osim ljepota na svakom koraku krije i mistične dijelove. Jedno od mjesta u bazilici na kojima se nekima ježi koža su Vrata smrti. Porta della Morte prikazuju Isusovu i Bogorodičinu smrt, a napravio ih je Giacomo Manzù za papu Ivana XXIII. Ta vrata služe kao izlaz za pogrebne povorke.

Trg cvijeća

Campo de ’Fiori, ili Trg cvijeća jedan je od najživljih rimskih trgova, a ime je dobio još u vrijeme kada je u tom dijelu grada bila tek livada. Na trgu idiličnog naziva 17. veljače 1600. godine, glasovitog dominikanca i filozofa iz Nole, Giordana Brunu, inkvizicija je osudila kao krivovjerca i živog spalila na lomači. Mnogi su tvrdili da su vidjeli njegov duh kako luta trgom, a neki Talijani izbjegavaju to mjesto na čiju prošlost i dalje podsjeća kip Giordana s kapuljačom preko glave.

Neobični most

Ponte Sisto, ili Sikstov most jedan je od rimskih mostova, preko rijeke Tiber koji povezuje Trilussov trg s ulicom Pettinari. Legenda sugerira kako ćete ondje vidjeti duh papise Ivane kako se vrzma uokolo za izlaska sunca. Prema jednoj od teorija, papisa Ivana se prerušila u muškarca kako bi zasjela na Svetu stolicu kao Papa Ivan VIII, o čemu se piše u dokumentu Chronica universalis Mettensis iz 13. stoljeća. Priča ide tak da su Ivanu, nakon što je otkriven njezin identitet, vukli konji po rimskim ulicama, dok ju je gnjevna rulja kamenovala. Iako se najvjerojatnije radi o urbanoj legendi, neki prolaznici će ubrzati korak ako se nađu ranom zorom na Sikstovom mostu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju