„Vegetarijanci smo skoro pola života, a vegani već četiri godine. Kako smo oboje veliki ljubitelji hrane, nakon sto smo proputovali većinu Europe shvatili smo da postoji rupa u veganskoj ponudi pa smo se odlučili probati sami napraviti 100 posto plant based fast food,“ započinje priču Martina Ratković, poduzetnica iz Varaždina koja je zajedno s partnerom Ninom Huzjakom pokrenula VeganKO.

Iako se na prvi pogled čini kako ime ovog fast fooda restorana opisuje osobu koja jede vegansku hranu, KO u VeganKO zapravo je kratica za englesku frazu knock-out, odnosno nokaut. Prvi VeganKO otvorili su u Corku u Irskoj prije otprilike dvije godine, a odnedavno i u Zagrebu na adresi Masarykova 26 (u veži).

U njihovoj ponudi se nalaze burgeri, kebabi, krumpirići preliveni s umakom na bazi majoneze i špekom te druga slična fast food jela koja su umjesto od namirnica životinjskog porijekla napravljena od 100 posto biljaka. Pljeskavice od mljevene junetine zamijenili su već dobro poznatim Beyond Meatom, ali i vlastitom serijom veganskog „mesa“.

„Dio jelovnika se sastoji od naših domaćih ‘goveđih’ i ‘pilećih’ pljeskavica te šunke koje radimo sami, a koje planiramo u budućnosti prodavati pod zasebnim brendom My Vegan Butcher,“ otkriva Martina.

Osim kečapa, čilija i senfa sve druge umake rade sami, kao i deserte u ponudi poput veganskog cheesecakea koji se priprema prema tajnom receptu njihovog talentiranog kuhara.

"Naši najpopularniji proizvodi u Irskoj, ali i Hrvatskoj je CheesKO burger sastavljen od domaće KO goveđe pljeskavice poslužen u mekanom tostiranom pecivu sa sjemenkama, s rastopljenim sirom, KO umakom, svježom salatom, lukom, rajčicom, krastavcima i žutim senfom uz punjene krumpiriće s majonezom od češnjaka i lukom," ističe vlasnica VeganKO-a.

Mnoge je zaintrigirao i chicknKO kebab koji obuhvaća svježe pripremljenu vegansku piletinu posluženu u lepinji, prelivenu domaćim humusom, s dodatkom zelene salate, rajčice, luka crvenog kupusa, a začinjeno organskim komadićima soje, tzatzikijem i čili umakom.

Slika nije dostupna Hrana i piće Bez namirnica životinjskog porijekla: 2 recepta koji će osvojiti i najveće ljubitelje mesa

Iako su veganske zamjene za meso obično napravljene od soje, proteina graška, glutena pšenice i sličnih biljnih sastojaka njihov okus, tekstura i miris podsjećaju na pravo meso. To posebno dolazi do izražaja kad u fast-foodu VeganKO naručite Beyond Black.

Ovaj se burger sastoji od Beyond pljeskavice poslužene u crnom pecivu sa svježom salatom, KO majonezom s češnjakom, žutim senfom, crvenim lukom, krastavcima, rajčicama, začinjenom paprikom s dimljenim začinima s grila i hrskavim prženim lukom.

Najsličnije je mesu, svi su oduševljeni kad probaju i ne vjeruju da to nije pravo meso,“ ističe vlasnica restorana VeganKO. Prema njezinim riječima, prve reakcije gostiju su općenito predobre.

"Predivan je osjećaj kad vidiš da su ljudi toliko veseli radi hrane jer smo i mi isti (smijeh). Uvijek smo iznova iznenađeni s odazivom. U ovom slučaju prvi tjedan nismo ni uspjeli staviti post na naše društvene mreža da smo otvoreni od toliko posla i na kraju tjedna skoro sve rasprodali,“ s ponosom ističe Martina Ratković.

Slika nije dostupna Hrana i piće Tako kremaste! Recept za fine kremšnite bez grama jaja, mlijeka i maslaca

Hrana se u Zagrebu zasad može naručiti direktno u Masarykovoj na njihovom prozorčiću, ili preko aplikacija Glovo i Wolt. Nadaju se uskoro kako će otvoriti i terasu na kojem će biti moguće konzumirati njihove veganske fast food kreacije, ali se i proširiti na druge gradove u Hrvatskoj.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju