• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #recept

Bez namirnica životinjskog porijekla: 2 recepta koji će osvojiti i najveće ljubitelje mesa

Prvi recept obuhvaća okruglice od slanutka sljubljene s finim umakom na bazi mrkve i špagetima, a drugi je ukusan curry od slatkog krumpira, blitve i slanutka koji se poslužuje s kuhanom rižom...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 13.10.2021 14:11 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Matei Negovetić je ispao iz utrke za novog hrvatskog MasterChefa jer nije želio pripremati namirnice životinjskog porijekla poput mesa, jaja i maslaca. Ovaj 29-godišnji vegan obožava kuhati, a svoje kreacije dijeliti s istomišljenicima na blogu Plant Based Full of Taste

Matei Negovetić je prava osoba za davanje savjete o tome što skuhati kada želite impresionirati mesojeda obrokom na bazi namirnica biljnog porijekla.

„Ova dva favorita osvajaju sve bez obzira na to što volite jesti,“ tvrdi Matej.

U trendu Podzemni grad Paklenice - 1 Od tajnog do javnog Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta Pohano meso Štajerski recept U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja

Prvi recept obuhvaća okruglice od slanutka sljubljene s finim umakom na bazi mrkve i špagetima, a drugi je ukusan curry od slatkog krumpira, blitve i slanutka koji se poslužuje s kuhanom rižom.

U nastavku teksta provjerite recepte koje smo prenijeli s bloga Plant Based Full of Taste.

Sastojci za okruglice od slanutka u umaku od mrkve (za 3 osobe):
150 g konzerviranog slanutka
100 g krušnih mrvica
100 g oraha
100 g listića peršina
50 ml biljnog mlijeka
50 ml maslinovog ulja
4 mrkve
2 glavice luka
2 žlice chia sjemenki
vezica mladog luka
špageti
sol, papar, curry, crvena paprika, kurkuma, umak od soje

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 220°C. Ogulite mrkve, narežite ih na veće komade i stavite u posudu. U istu posudu nasjeckajte jednu glavicu luka na veće komade. Začinite sa soli, crvenom paprikom, paprom, kurkumom i umakom od soje. Izmiješajte i rasporedite na papir za pečenje u protvan i pecite 35-40 minuta u pećnici.

2. Drugu glavicu luka nasjeckajte na sitne kockice, kao i mladi luk. U manjoj posudici pomiješajte chia sjemenke sa 3 žlice vode i ostavite da odstoje 10-ak minuta. Slanutak ocijedite i isperite pod vodom.

3. U zagrijanu tavu na malo ulja stavite pržiti slanutak. Začinite ga curryem i crvenom paprikom, te ga pržite do 10 minuta, dok ne dobije tamniju boju sa svih strana. Odložite ga sa strane. U istu tavu stavite pržiti luk i mladi luk. Posolite i ostavite da se prže 7-8 minuta, te ih odložite sa strane.

4. Nasjeckajte sve orahe na sitne komadiće – polovinu odvojite za umak, polovinu za okruglice. Tako i list peršina – nasjeckajte ga cijelog na sitne komadiće – polovinu za umak, polovinu za okruglice.

5. Za okruglice u posudi pomiješajte prženi slanutak, prženi luk i mladi luk, polovinu nasjeckanih oraha, nasjeckani peršin list, maslinovo ulje, smjesu chia sjemenki i vode i krušne mrvice. Izradite rukama dok ne dobijete kompaktnu smjesu od koje napravite okruglice koje poslažete u protvan. Okruglice stavite peći u pećnicu na 200°C 30-35 minuta, s tim da ih na pola vremena okrenite.

6. Izvadite pečenu mrkvu i luk iz pećnice te stavite u blender. Dodajte mlijeko, polovinu sjeckanih oraha i polovinu nasjeckanog peršina. Dodajte još 100 ml vode, kako bi umak bio rjeđi. Miksajte u blenderu dok ne dobijete glatku strukturu.

7. Tjesteninu skuhajte do pola, te ju nakon toga završite u umaku u tavi jer će tako upiti još više okusa.

Curry od batata, blitve i slanutka

Sastojci (za 3 osobe):
500 g batata
500 g blitve
400 ml kokosovog mlijeka
250 g slanutka
250 g mrkve
2 glavice luka
2 šalice riže
sol, curry, čili, crvena paprika, koncentrat rajčice
maslinovo ulje, aceto balsamico

Priprema:

1. Ako koristite suhi slanutak, namočite ga minimalno 6 sati u vodi kako bi omekšao, te ga nakon toga kuhajte 10-ak minuta i onda je spreman za korištenje. Ako koristite konzervirani, samo ga procijedite i isperite pod vodom.

2. Zagrijte pećnicu na 220°C. Batat ogulite i narežite na manje kocke, te ga začinite sa malo maslinovog ulja, soli, čilija i currya te ga stavite peći u pećnicu 20-ak minuta.

3. Luk narežite na manje komadiće, dok mrkvu narežite na veće kolutove. Blitvu operite u vodi i narežite ju na manje komade. U zagrijanu tavu na malo maslinovog ulja stavite pržiti 150g slanutka, te ga začinite sa crvenom paprikom, chillijem i curryem i pržite ga do 10 minuta uz povremeno miješanje. Odložite ga sa strane.

4. U istu tavu, dodajte malo ulja te stavite pržiti luk. Posolite ga i pržite ga nekoliko minuta. Nakon tog vremena, dodajte mrkvu, začinite sa curryem, chillijem i crvenom paprikom i nastavite pržiti uz povremeno miješanje. Podlijte s malo vode, te dodajte pečeni slanutak, blitvu i batat iz pećnice. Dodajte žlicu koncentrata rajčice i dvije žlice soja sosa. Ulijte kokosovo mlijeko i dodajte istu količinu vode (400ml). Smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje 35-40 minuta.

5. Ostatak slanutka začinite sa malo ulja, soli, chillija i crvene paprike te ga pecite u pećnici 35-40 minuta, dok ne postane hrskav. Uz ovo jelo poslužite rižu koju skuhajte tako da stavite grijati četiri šalice vode, i kada voda zakipi, ubacite dvije šalice riže, ugasite vatru, poklopite i ostavite da stoji 15-20 minuta, dok riža ne bude kuhana.

Još odličnih recepata i kulinarskih trikova potražite u MasterChefu, koji možete gledati od ponedjeljka do četvrtka u 21.20 na Novoj TV.

  • #recept
  • #vege
  • #Matei Negovetić
  • #masterchef
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Brzo, ukusno i povrtno: Popečci od tikvica i batata s finim umakom od jogurta
Za pola sata
Brzo, ukusno i povrtno: Popečci od tikvica i batata s finim umakom
Najbolja jesenska torta: Recept za vaš novi omiljeni desert s kestenima
Trikovi koji pale
Najbolja jesenska torta: Recept za vaš novi omiljeni desert s kestenima
Posebno mjesto: Švicarsko selo u kojem nitko ne želi načeti svoj komad sira
Priča za film
Posebno mjesto: Selo u kojem nitko ne želi načeti svoj komad sira
Znate li da se u Beču nalazi mikrorepublika? U centru je grada, a ima šestotinjak "stanovnika"
Kugelmugel
Znate li da se u Beču nalazi mikrorepublika? U centru je grada, a ima šestotinjak "stanovnika"
Sindrom trećeg čovjeka: Kako naš mozak reagira u ekstremnim situacijama
Na rubu
Sindrom trećeg čovjeka: Kako naš mozak reagira u ekstremnim situacijama
Zapečeni lungić s krumpirom recept
Savršena kombinacija
Za najfiniji lungić iz pećnice ne treba vam puno sastojaka, ni vremena – ovaj recept je jako jednostavan, a rezultat fantastičan
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Ključ savršenog odmora
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni
Zlatni savjeti
10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Ruski susjed sprema se za rat: "Ovo neće biti kao 1940. godine"
Na prvoj liniji
Ruski susjed sprema se za rat: "Ovo neće biti kao 1940. godine"
Puljić: "Čuo sam da je sastanak u Bijeloj kući bio na granici svađe, a Trumpove poruke razbjesnile su prosvjednike"
neredi u SAD-u
Puljić: "Čuo sam da je sastanak u Bijeloj kući bio na granici svađe, a Trumpove poruke razbjesnile su prosvjednike"
Nadzor gradilišta u Bjelovaru otkrio propuste poslodavca
STRANI RADNICI
Policija upala na gradilište: Otkrili gdje je poslodavac smjestio strane radnike
show
Minea u minici privukla sve poglede na subotnjoj špici
kao barbika!
Sve je stalo na trenutak kada je Minea u minici prošetala Cvjetnim trgom!
Oženio se sin Ante Gele
"Bilo je divno i posebno!"
Sin našeg glazbenika stao pred oltar: "Moj prvorođeni, moj ponos!"
Preminula je Samantha Eggar
tužna vijest
Preminula legendarna glumica čije ćemo uloge zauvijek pamtiti
zdravlje
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Važan korak!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
zabava
Kad vidite fasadu ove kuće, odmah ćete znati gdje se nalazite
Urnebesno
Kad vidite fasadu ove kuće, odmah ćete znati gdje se nalazite
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Haker otkriva zašto ne treba posuditi punjač za mobitel! Posljedice mogu biti katastrofalne
Zanimljivo
Haker otkriva zašto ne treba posuditi punjač za mobitel! Posljedice mogu biti katastrofalne
tech
Jesu li izvanzemaljci posjetili Zemlju? Evo što kaže poznati znanstvenik
Objasnio što misli
Jesu li izvanzemaljci posjetili Zemlju? Evo što kaže poznati znanstvenik
Svi žele ovaj uređaj: Prodaja obara rekorde, a najbolje tek dolazi
Velika potražnja
Svi žele ovaj uređaj: Prodaja obara rekorde, a najbolje tek dolazi
Google je najavio novu opciju: Aktivirajte je čim prije, može vas spasiti velikih problema
Sigurnost u prvom planu
Google je najavio novu opciju: Aktivirajte je čim prije, može vas spasiti velikih problema
sport
VIDEO Atletico Madrid slavio protiv Osasune Ante Budimira: Almada strijelac
Pogledajte golove
VIDEO Pala je čista desetka: Budimir i društvo poraženi u Madridu, ali jedan se proslavio
"Bilo je čudno": Trener Dinama zatečen bojkotom Boysa, oglasili su se priopćenjem
Evo što su poručili
"Bilo je čudno": Trener Dinama zatečen bojkotom Boysa, stiglo je priopćenje navijača
Preminula ikona SHNL-a Željko Rumbak (57)
Počivao u miru
Nakon duge i teške bolesti preminula ikona SHNL-a (57): "Zauvijek u srcima varteksovaca"
tv
MasterChef: Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
ZA NAJHRABRIJE
Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
Kumovi: Hoće li obitelj Macan uspjet vratiti obiteljsku grobnicu? Ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Hoće li obitelj Macan uspjeti vratiti obiteljsku grobnicu? Ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
Skrivena sudbina: Hoće li prošlost otvoriti stare rane doznajte u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
SKRIVENA SUDBINA
Hoće li prošlost otvoriti stare rane doznajte u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
putovanja
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
novac
Koliko je zapravo ruska nafta ključna za indijsko gospodarstvo?
ENERGETSKI MIX
Koliko je zapravo ruska nafta ključna za indijsko gospodarstvo?
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Tko je najveći uvoznik, a tko izvoznik električne energije u Europi?
gdje je hrvatska?
Tko je najveći uvoznik, a tko izvoznik električne energije u Europi?
lifestyle
Najljepše ime za djevojčice i dječake koje znači sreća
ZA DJEVOJČICE I DJEČAKE
Ova dva imena znače "sreća", a naše čitateljice proglasile su ih najljepšima
Anica Kovač na zagrebačkoj špici u posebnim trapericama 2025.
Upečatljiv model
U ovim trapericama teško je ne privući pažnju, a Anica Kovač nosi ih uz tenisice i bombericu
Značenje imena Kaja
Simbolizira vedrinu
Tradicionalno, a unikatno: Značenje imena koje su kćeri dali Helena i Dominik Livaković
sve
VIDEO Atletico Madrid slavio protiv Osasune Ante Budimira: Almada strijelac
Pogledajte golove
VIDEO Pala je čista desetka: Budimir i društvo poraženi u Madridu, ali jedan se proslavio
Minea u minici privukla sve poglede na subotnjoj špici
kao barbika!
Sve je stalo na trenutak kada je Minea u minici prošetala Cvjetnim trgom!
Oženio se sin Ante Gele
"Bilo je divno i posebno!"
Sin našeg glazbenika stao pred oltar: "Moj prvorođeni, moj ponos!"
Slana pita od gljiva
Imamo recept!

Prefina pita s gljivama i pivom idealni je izbor za hladnu jesen, a može se napraviti i bez grama maslaca

Najbolji okus dobit ćete ako se poslužite različitim vrstama gljiva - od šampinjona i bukovača do vrganja i shiitakea. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Jetrica na venecijanski Hrana i piće
    Ma, savršenstvo!

    Teleća jetrica na venecijanski: Recept za slasno jelo po receptu chefa Kočiša

  • Slana pita od gljiva Hrana i piće
    Imamo recept!

    Prefina pita s gljivama i pivom idealni je izbor za hladnu jesen, a može se napraviti i bez grama maslaca

  • Zapečeni lungić s krumpirom Hrana i piće
    Savršena kombinacija

    Za najfiniji lungić iz pećnice ne treba vam puno sastojaka, ni vremena – ovaj recept je jako jednostavan, a rezultat fantastičan

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close