Matei Negovetić je ispao iz utrke za novog hrvatskog MasterChefa jer nije želio pripremati namirnice životinjskog porijekla poput mesa, jaja i maslaca. Ovaj 29-godišnji vegan obožava kuhati, a svoje kreacije dijeliti s istomišljenicima na blogu Plant Based Full of Taste

Matei Negovetić je prava osoba za davanje savjete o tome što skuhati kada želite impresionirati mesojeda obrokom na bazi namirnica biljnog porijekla.

Ova dva favorita osvajaju sve bez obzira na to što volite jesti,“ tvrdi Matej.

Prvi recept obuhvaća okruglice od slanutka sljubljene s finim umakom na bazi mrkve i špagetima, a drugi je ukusan curry od slatkog krumpira, blitve i slanutka koji se poslužuje s kuhanom rižom.

U nastavku teksta provjerite recepte koje smo prenijeli s bloga Plant Based Full of Taste.

Sastojci za okruglice od slanutka u umaku od mrkve (za 3 osobe):
150 g konzerviranog slanutka
100 g krušnih mrvica
100 g oraha
100 g listića peršina
50 ml biljnog mlijeka
50 ml maslinovog ulja
4 mrkve
2 glavice luka
2 žlice chia sjemenki
vezica mladog luka
špageti
sol, papar, curry, crvena paprika, kurkuma, umak od soje

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 220°C. Ogulite mrkve, narežite ih na veće komade i stavite u posudu. U istu posudu nasjeckajte jednu glavicu luka na veće komade. Začinite sa soli, crvenom paprikom, paprom, kurkumom i umakom od soje. Izmiješajte i rasporedite na papir za pečenje u protvan i pecite 35-40 minuta u pećnici.

2. Drugu glavicu luka nasjeckajte na sitne kockice, kao i mladi luk. U manjoj posudici pomiješajte chia sjemenke sa 3 žlice vode i ostavite da odstoje 10-ak minuta. Slanutak ocijedite i isperite pod vodom.

3. U zagrijanu tavu na malo ulja stavite pržiti slanutak. Začinite ga curryem i crvenom paprikom, te ga pržite do 10 minuta, dok ne dobije tamniju boju sa svih strana. Odložite ga sa strane. U istu tavu stavite pržiti luk i mladi luk. Posolite i ostavite da se prže 7-8 minuta, te ih odložite sa strane.

4. Nasjeckajte sve orahe na sitne komadiće – polovinu odvojite za umak, polovinu za okruglice. Tako i list peršina – nasjeckajte ga cijelog na sitne komadiće – polovinu za umak, polovinu za okruglice.

5. Za okruglice u posudi pomiješajte prženi slanutak, prženi luk i mladi luk, polovinu nasjeckanih oraha, nasjeckani peršin list, maslinovo ulje, smjesu chia sjemenki i vode i krušne mrvice. Izradite rukama dok ne dobijete kompaktnu smjesu od koje napravite okruglice koje poslažete u protvan. Okruglice stavite peći u pećnicu na 200°C 30-35 minuta, s tim da ih na pola vremena okrenite.

6. Izvadite pečenu mrkvu i luk iz pećnice te stavite u blender. Dodajte mlijeko, polovinu sjeckanih oraha i polovinu nasjeckanog peršina. Dodajte još 100 ml vode, kako bi umak bio rjeđi. Miksajte u blenderu dok ne dobijete glatku strukturu.

7. Tjesteninu skuhajte do pola, te ju nakon toga završite u umaku u tavi jer će tako upiti još više okusa.

Curry od batata, blitve i slanutka

Sastojci (za 3 osobe):
500 g batata
500 g blitve
400 ml kokosovog mlijeka
250 g slanutka
250 g mrkve
2 glavice luka
2 šalice riže
sol, curry, čili, crvena paprika, koncentrat rajčice
maslinovo ulje, aceto balsamico

Priprema:

1. Ako koristite suhi slanutak, namočite ga minimalno 6 sati u vodi kako bi omekšao, te ga nakon toga kuhajte 10-ak minuta i onda je spreman za korištenje. Ako koristite konzervirani, samo ga procijedite i isperite pod vodom.

2. Zagrijte pećnicu na 220°C. Batat ogulite i narežite na manje kocke, te ga začinite sa malo maslinovog ulja, soli, čilija i currya te ga stavite peći u pećnicu 20-ak minuta.

3. Luk narežite na manje komadiće, dok mrkvu narežite na veće kolutove. Blitvu operite u vodi i narežite ju na manje komade. U zagrijanu tavu na malo maslinovog ulja stavite pržiti 150g slanutka, te ga začinite sa crvenom paprikom, chillijem i curryem i pržite ga do 10 minuta uz povremeno miješanje. Odložite ga sa strane.

4. U istu tavu, dodajte malo ulja te stavite pržiti luk. Posolite ga i pržite ga nekoliko minuta. Nakon tog vremena, dodajte mrkvu, začinite sa curryem, chillijem i crvenom paprikom i nastavite pržiti uz povremeno miješanje. Podlijte s malo vode, te dodajte pečeni slanutak, blitvu i batat iz pećnice. Dodajte žlicu koncentrata rajčice i dvije žlice soja sosa. Ulijte kokosovo mlijeko i dodajte istu količinu vode (400ml). Smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje 35-40 minuta.

5. Ostatak slanutka začinite sa malo ulja, soli, chillija i crvene paprike te ga pecite u pećnici 35-40 minuta, dok ne postane hrskav. Uz ovo jelo poslužite rižu koju skuhajte tako da stavite grijati četiri šalice vode, i kada voda zakipi, ubacite dvije šalice riže, ugasite vatru, poklopite i ostavite da stoji 15-20 minuta, dok riža ne bude kuhana.

Još odličnih recepata i kulinarskih trikova potražite u MasterChefu, koji možete gledati od ponedjeljka do četvrtka u 21.20 na Novoj TV.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju