Matei Negovetić je ispao iz utrke za novog hrvatskog MasterChefa jer nije želio pripremati namirnice životinjskog porijekla poput mesa, jaja i maslaca. Ovaj 29-godišnji vegan obožava kuhati, a svoje kreacije dijeliti s istomišljenicima na blogu Plant Based Full of Taste

Matei Negovetić je prava osoba za davanje savjete o tome što skuhati kada želite impresionirati mesojeda obrokom na bazi namirnica biljnog porijekla.

Ova dva favorita osvajaju sve bez obzira na to što volite jesti,“ tvrdi Matej.

U trendu Faširanci od mljevenog mesa i tikvica Puni okusa Faširanci od mljevenog mesa i tikvica: Toliko su sočni da ćete ih htjeti jesti cijelo ljeto Tjestenina u umaku od vrhnja s piletinom Tjedni jelovnik 7 laganih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje vam ne treba puno vremena ni truda Košarice od jaja i tikvica Ispecite u pećnici Košarice od jaja i tikvica koje možete jesti za doručak, ručak i večeru

Prvi recept obuhvaća okruglice od slanutka sljubljene s finim umakom na bazi mrkve i špagetima, a drugi je ukusan curry od slatkog krumpira, blitve i slanutka koji se poslužuje s kuhanom rižom.

U nastavku teksta provjerite recepte koje smo prenijeli s bloga Plant Based Full of Taste.

Sastojci za okruglice od slanutka u umaku od mrkve (za 3 osobe):
150 g konzerviranog slanutka
100 g krušnih mrvica
100 g oraha
100 g listića peršina
50 ml biljnog mlijeka
50 ml maslinovog ulja
4 mrkve
2 glavice luka
2 žlice chia sjemenki
vezica mladog luka
špageti
sol, papar, curry, crvena paprika, kurkuma, umak od soje

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 220°C. Ogulite mrkve, narežite ih na veće komade i stavite u posudu. U istu posudu nasjeckajte jednu glavicu luka na veće komade. Začinite sa soli, crvenom paprikom, paprom, kurkumom i umakom od soje. Izmiješajte i rasporedite na papir za pečenje u protvan i pecite 35-40 minuta u pećnici.

2. Drugu glavicu luka nasjeckajte na sitne kockice, kao i mladi luk. U manjoj posudici pomiješajte chia sjemenke sa 3 žlice vode i ostavite da odstoje 10-ak minuta. Slanutak ocijedite i isperite pod vodom.

3. U zagrijanu tavu na malo ulja stavite pržiti slanutak. Začinite ga curryem i crvenom paprikom, te ga pržite do 10 minuta, dok ne dobije tamniju boju sa svih strana. Odložite ga sa strane. U istu tavu stavite pržiti luk i mladi luk. Posolite i ostavite da se prže 7-8 minuta, te ih odložite sa strane.

4. Nasjeckajte sve orahe na sitne komadiće – polovinu odvojite za umak, polovinu za okruglice. Tako i list peršina – nasjeckajte ga cijelog na sitne komadiće – polovinu za umak, polovinu za okruglice.

5. Za okruglice u posudi pomiješajte prženi slanutak, prženi luk i mladi luk, polovinu nasjeckanih oraha, nasjeckani peršin list, maslinovo ulje, smjesu chia sjemenki i vode i krušne mrvice. Izradite rukama dok ne dobijete kompaktnu smjesu od koje napravite okruglice koje poslažete u protvan. Okruglice stavite peći u pećnicu na 200°C 30-35 minuta, s tim da ih na pola vremena okrenite.

6. Izvadite pečenu mrkvu i luk iz pećnice te stavite u blender. Dodajte mlijeko, polovinu sjeckanih oraha i polovinu nasjeckanog peršina. Dodajte još 100 ml vode, kako bi umak bio rjeđi. Miksajte u blenderu dok ne dobijete glatku strukturu.

7. Tjesteninu skuhajte do pola, te ju nakon toga završite u umaku u tavi jer će tako upiti još više okusa.

Curry od batata, blitve i slanutka

Sastojci (za 3 osobe):
500 g batata
500 g blitve
400 ml kokosovog mlijeka
250 g slanutka
250 g mrkve
2 glavice luka
2 šalice riže
sol, curry, čili, crvena paprika, koncentrat rajčice
maslinovo ulje, aceto balsamico

Priprema:

1. Ako koristite suhi slanutak, namočite ga minimalno 6 sati u vodi kako bi omekšao, te ga nakon toga kuhajte 10-ak minuta i onda je spreman za korištenje. Ako koristite konzervirani, samo ga procijedite i isperite pod vodom.

2. Zagrijte pećnicu na 220°C. Batat ogulite i narežite na manje kocke, te ga začinite sa malo maslinovog ulja, soli, čilija i currya te ga stavite peći u pećnicu 20-ak minuta.

3. Luk narežite na manje komadiće, dok mrkvu narežite na veće kolutove. Blitvu operite u vodi i narežite ju na manje komade. U zagrijanu tavu na malo maslinovog ulja stavite pržiti 150g slanutka, te ga začinite sa crvenom paprikom, chillijem i curryem i pržite ga do 10 minuta uz povremeno miješanje. Odložite ga sa strane.

4. U istu tavu, dodajte malo ulja te stavite pržiti luk. Posolite ga i pržite ga nekoliko minuta. Nakon tog vremena, dodajte mrkvu, začinite sa curryem, chillijem i crvenom paprikom i nastavite pržiti uz povremeno miješanje. Podlijte s malo vode, te dodajte pečeni slanutak, blitvu i batat iz pećnice. Dodajte žlicu koncentrata rajčice i dvije žlice soja sosa. Ulijte kokosovo mlijeko i dodajte istu količinu vode (400ml). Smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje 35-40 minuta.

5. Ostatak slanutka začinite sa malo ulja, soli, chillija i crvene paprike te ga pecite u pećnici 35-40 minuta, dok ne postane hrskav. Uz ovo jelo poslužite rižu koju skuhajte tako da stavite grijati četiri šalice vode, i kada voda zakipi, ubacite dvije šalice riže, ugasite vatru, poklopite i ostavite da stoji 15-20 minuta, dok riža ne bude kuhana.

Još odličnih recepata i kulinarskih trikova potražite u MasterChefu, koji možete gledati od ponedjeljka do četvrtka u 21.20 na Novoj TV.