Ovaj tjedan kuhamo grčka jela! S obzirom na to da je Grčka jedna od mediteranskih zemalja, njezina prehrana temelji se na kvalitetnom maslinovu ulju (i maslinama), obilju voća i povrća, ali i raznolikim vrstama mesa i sirevima.

Isplanirali smo sve od klasičnih grčkih specijaliteta poput musake i stifada – gulaša od junetine i ljutike do finih ljetnih popečaka s tikvicama i feta sirom po imenu kolokithokeftedes.

#MeatlessMonday započinjemo ukusnim povrtnim varivom na bazi leće pod imenom fakes, a ljubitelje slatkog iznenadit ćemo vrlo jednostavnim i ukusnim desertom – karidopitom, za koju vam ne treba mikser, kao ni previše slastičarskog znanja.

Varivo s lećom fakes Varivo s lećom fakes (Foto: Shutterstock)

Ponedjeljak, 31. 7. – Varivo fakes

Fakes je vrlo jednostavno varivo od leće, krumpira, mrkve i celera koje se začinjava origanom i lovorovim listom, a na kraju kuhanja dodaje se i vinski ocat, koji jelu daje posebnu dubinu okusa.
Fakes se najčešće priprema od zelene ili smeđe leće, a obvezno ga poslužite s kriškom domaćeg kruha. Imamo recept!

Utorak, 1. 8. - Musaka

Iako je u Hrvatskoj musaka postala sinonim za složenac od krumpira i mljevenog mesa koji se završava u pećnici, zapravo je riječ o grčkom jelu koje ima nešto drukčije namirnice. Umjesto krumpira Grci koriste kriške patlidžana, a od mljevenog mesa svinje i junca draža im je janjetina i/ili kozletina. U prvom je planu umak od rajčice i mljevenog mesa, ali i bešamel, koji daje sočnost cijelom jelu. Evo i kako se radi.

Srijeda, 2. 8. – Popečci od tikvica i sira

Jeste li čuli za kolokithokeftedes? Riječ je o finim popečcima od tikvica, feta sira i začinskog bilja koje su iznimno popularne u Grčkoj tijekom ljetne sezone. Naribane tikvice i sir povezuju se s jajetom i brašnom ili krušnim mrvicama, a često se u smjesu dodaje i luk. Začinjavaju se najčešće sa svježim koprom i mentom, a može se dodati i peršin, origano, pa čak i bosiljak. Evo što morate napraviti.

Spanakpita sa špinatom i sirom Spanakpita sa špinatom i sirom (Foto: Shutterstock)

Četvrtak, 3. 8. – Spanakopita

Isprobajte i spanakopitu. Riječ je o grčkoj piti od špinata i sira koja se jede u svako doba dana – kao glavno jelo, predjelo ili međuobrok. Ona dolazi u različitim oblicima i veličinama. Glavni je sastojak pite, naravno, špinat, ali ona ne bi bila ono što jest bez feta sira. Imamo recept!

Petak, 4. 8. – Grčki pomfrit

Grci obožavaju jela na bazi krumpira, a napravili su i svoju verziju pomfrita. Tanke i hrskave pržene krumpire začinjavaju klasičnim mediteranskim začinima, a poslužuju s komadićima feta sira, nasjeckanim lukom i limunom.

U restoranima ćete uz grčki pomfrit često naći i umak tzatziki, koji se temelji na vrlo sličnim namirnicama – bogatom i gustom grčkom jogurtu pomiješanom s maslinovim uljem, limunom, češnjakom i začinima te nezaobilaznim krastavcima. Evo kako se sprema!

Subota, 5. 8. – Karidopita

Karidopita je tradicionalna grčka slastica koja se često poslužuje za svečane prilike. Riječ je o vrlo jednostavnom kolaču od oraha koji se obilno prelijeva finim sirupom. Da biste pripremili ovaj kolač, nisu vam potrebni nikakvi posebni uređaji – pa čak ni mikser. Ovdje otkrijte kako se zapravo radi.

Grčki gulaš stifado Grčki gulaš stifado (Foto: Shutterstock)

Nedjelja, 6. 8. – Juneći stifado

Kad želite pojesti nešto fino i okrepljujuće na žlicu, napravite stifado. Ovaj tradicionalni gulaš s komadima mesa sadrži toliko luka i začina da ga možemo nazvati i grčkim curryjem. Evo kako ga možete napraviti i u vlastitom domu.

7 finih jela za svaki dan ovog tjedna koja se spremaju u samo jednom loncu ili tavi Zobena kaša bez kuhanja Rižoto s lignjama Sirove kuglice od lješnjaka +0 Pečena piletina u kremastom umaku

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju