Grci obožavaju jela na bazi krumpira, a napravili su i svoju verziju pomfrita. Tanke i hrskave pržene krumpire začinjavaju klasičnim mediteranskim začinima, a poslužuju s komadićima feta sira, nasjeckanim lukom i limunom.
U restoranima ćete uz grčki pomfrit često naći i umak tzatziki koji se temelji na vrlo sličnim namirnicama – bogatom i gustom grčkom jogurtu pomiješanom s maslinovim uljem, limunom, češnjakom i začinima te nezaobilaznim krastavcima.
Riječ je o vrlo jednostavnom, ali ukusnom prilogu koji je toliko zasitan da vam meso neće biti niti potrebno.
Sastojci za grčke pržene krumpiriće:
- 600 g krumpira
- 50 g feta sira
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 2 žlice nasjeckanog luka
- 1 žlica mediteranske mješavine začina
- 1 limun
- sol po želji
- umak po želji
Priprema grčkih prženih krumpirića:
- Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
- Ogulite krumpire te ih narežite na duge i tanke komade. Pripremljene krumpire isperite u hladnoj vodi te ih pustite da se namaču oko 10 minuta (dok vam se pećnica zagrijava). Potom ocijedite višak vode te ih posušite ručnikom.
- Začinite krumpire s maslinovim uljem, mediteranskom mješavinom začina i nešto soli. Dobro promiješajte. Prebacite ih na lim za pečenje – bez da se dodiruju – i stavite ih u pećnicu.
- Pecite krumpire 20-ak minuta, a potom ih izvadite iz pećnice, okrenite i nastavite peći još oko 10 minuta. Krumpiri bi trebali biti zlatno-smeđi i hrskavi. Ako su još uvijek mekani, nastavite ih peći sve do željenog rezultata.
- Prebacite pečene krumpire na pladanj te ih poslužite s komadićima feta sira, luka i svježeg peršina, te četvrtine limuna. Poslužite uz krumpire i tzatziki umak. Dobar tek!
Bolje od originala? Okrugli "pomfrit" koji se jede sa sirom, špekom ili mljevenim mesom +1