Leća je iznimno hranjiva mahunarka bogata bjelančevinama biljnog porijekla, vitaminima B, magnezijem, kalijem i cinkom, ali i željezom.
Od leće se mogu pripremati raznovrsna jela, a najčešće se kuhaju ukusna variva. U Grčkoj je, primjerice, popularan fakes.
Fakes je vrlo jednostavno varivo od leće, krumpira, mrkve i celera koje se začinjava origanom i lovorovim listom, a na kraju kuhanja dodaje se i vinski ocat, koji jelu daje posebnu dubinu okusa.
Fakes se najčešće priprema od zelene ili smeđe leće, a obvezno ga poslužite s kriškom domaćeg kruha. Po želji možete dodati i nekoliko komadića feta sira.
Sastojci za grčko varivo od leće:
- 400 g sušene zelene ili smeđe leće
- 2 l vode
- 2 mrkve
- 2 stapke celera
- 2 lovorova lista
- 2 žlice ulja
- 2 čajne žličice vinskog octa
- 1 luk
- 1 krumpir
- 1 čajna žličica sušenog origana
- sol i papar po želji
- svježi peršin za posluživanje
Priprema grčkog variva od leće:
- Operite leću u vodi i procijedite je.
- U većem loncu s poklopcem zagrijte malo ulja pa na njemu pirjajte nasjeckani luk, mrkvu i celer dok povrće ne omekša.
- Podlijte povrće vodom, dodajte leću i narezani krumpir. U lonac ubacite i začine: lovorov list, origano, sol i papar.
- Kad voda zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno oko 30 do 40 minuta dok leća ne omekša i termički se ne obradi do kraja.
- Pred kraj kuhanja umiješajte vinski ocat i poslužite s nešto svježeg peršina. Dobar tek!
Super recept za palačinke bez brašna koje možete napuniti dnevnom dozom povrća +0