Leća je iznimno hranjiva mahunarka bogata bjelančevinama biljnog porijekla, vitaminima B, magnezijem, kalijem i cinkom, ali i željezom.

Od leće se mogu pripremati raznovrsna jela, a najčešće se kuhaju ukusna variva. U Grčkoj je, primjerice, popularan fakes.

Fakes je vrlo jednostavno varivo od leće, krumpira, mrkve i celera koje se začinjava origanom i lovorovim listom, a na kraju kuhanja dodaje se i vinski ocat, koji jelu daje posebnu dubinu okusa.

Fakes se najčešće priprema od zelene ili smeđe leće, a obvezno ga poslužite s kriškom domaćeg kruha. Po želji možete dodati i nekoliko komadića feta sira.

Sastojci za grčko varivo od leće:

  • 400 g sušene zelene ili smeđe leće
  • 2 l vode
  • 2 mrkve
  • 2 stapke celera
  • 2 lovorova lista
  • 2 žlice ulja
  • 2 čajne žličice vinskog octa
  • 1 luk
  • 1 krumpir
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin za posluživanje

Priprema grčkog variva od leće:

  1. Operite leću u vodi i procijedite je.
  2. U većem loncu s poklopcem zagrijte malo ulja pa na njemu pirjajte nasjeckani luk, mrkvu i celer dok povrće ne omekša.
  3. Podlijte povrće vodom, dodajte leću i narezani krumpir. U lonac ubacite i začine: lovorov list, origano, sol i papar.
  4. Kad voda zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno oko 30 do 40 minuta dok leća ne omekša i termički se ne obradi do kraja.
  5. Pred kraj kuhanja umiješajte vinski ocat i poslužite s nešto svježeg peršina. Dobar tek!

Super recept za palačinke bez brašna koje možete napuniti dnevnom dozom povrća Palačinke - 4 Palačinke - 3 Palačinke - 2 +0 Palačinke - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju