Karidopita je tradicionalna grčka slastica koja se često poslužuje za blagdane i posebne prilike. Riječ je o vrlo jednostavnom kolaču od oraha koji se obilno prelijeva finim sirupom.

Da biste pripremili ovaj kolač nisu vam potrebni nikakvi posebni uređaji – pa čak ni mikser. Umjesto velike količine brašna, kolač se radi uglavnom radi od jaja, oraha i krušnih mrvica.

Karidopita je fina bez ikakvih priloga, no uz nju će se divno sljubiti i šlag, sladoled od vanilije ili topao umak od čokolade.

Sastojci za karidopitu:

Slika nije dostupna Hrana i piće Bez njih je nemoguće zamisliti blagdane u Grčkoj: Recept za fine kekse koji se tope u ustima

Sastojci za biskvit:

  • 6 jaja
  • 150 g nasjeckanih oraha
  • 120 g sitno mljevenih krušnih mrvica
  • 100 g bijelog šećera
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • 1 čajna žličica cimeta u prahu
  • ¼ čajne žličice mljevnog klinčića
  • Sastojci za sirup:
  • 500 ml vode
  • 200 g šećera
  • ½ limuna

Priprema karidopite:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Prethodno namastite/pobrašnite manji lim za pečenje kolača i stavite sa strane.
  2. U zdjeli ručno izmiješajte jaja sa šećerom dok ne dobijete jednoličnu pjenastu smjesu. Dodajte krušne mrvice, nasjeckane orahe, prašak za pecivo, mljeveni cimet i klinčiće. Sve dobro promiješajte.
  3. Dobivenu smjesu prelijte u lim za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 40 minuta dok biskvit ne postane tamnosmeđ i tvrd.
  4. Za to vrijeme pripremite sirup: pomiješajte vodu i šećer u lončiću i zagrijte ga na visokoj temperaturi. Kada tekućina zavrije dodajte limunov sok zajedno s polovicom organskog nešpricanog limuna.
  5. Smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno termički obrađuje oko pet do deset minuta. Kada sirup postane gust, uklonite limunovu polovicu iz lonca i stavite sa strane.
  6. Topao ispečen biskvit prelijte sirupom i pustite da se sve zajedno ohladi oko pola sata prije posluživanja. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju