Karidopita je tradicionalna grčka slastica koja se često poslužuje za blagdane i posebne prilike. Riječ je o vrlo jednostavnom kolaču od oraha koji se obilno prelijeva finim sirupom.
Da biste pripremili ovaj kolač nisu vam potrebni nikakvi posebni uređaji – pa čak ni mikser. Umjesto velike količine brašna, kolač se radi uglavnom radi od jaja, oraha i krušnih mrvica.
Karidopita je fina bez ikakvih priloga, no uz nju će se divno sljubiti i šlag, sladoled od vanilije ili topao umak od čokolade.
Sastojci za karidopitu:
Sastojci za biskvit:
- 6 jaja
- 150 g nasjeckanih oraha
- 120 g sitno mljevenih krušnih mrvica
- 100 g bijelog šećera
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 1 čajna žličica cimeta u prahu
- ¼ čajne žličice mljevnog klinčića
- Sastojci za sirup:
- 500 ml vode
- 200 g šećera
- ½ limuna
Priprema karidopite:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Prethodno namastite/pobrašnite manji lim za pečenje kolača i stavite sa strane.
- U zdjeli ručno izmiješajte jaja sa šećerom dok ne dobijete jednoličnu pjenastu smjesu. Dodajte krušne mrvice, nasjeckane orahe, prašak za pecivo, mljeveni cimet i klinčiće. Sve dobro promiješajte.
- Dobivenu smjesu prelijte u lim za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 40 minuta dok biskvit ne postane tamnosmeđ i tvrd.
- Za to vrijeme pripremite sirup: pomiješajte vodu i šećer u lončiću i zagrijte ga na visokoj temperaturi. Kada tekućina zavrije dodajte limunov sok zajedno s polovicom organskog nešpricanog limuna.
- Smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno termički obrađuje oko pet do deset minuta. Kada sirup postane gust, uklonite limunovu polovicu iz lonca i stavite sa strane.
- Topao ispečen biskvit prelijte sirupom i pustite da se sve zajedno ohladi oko pola sata prije posluživanja. Dobar tek!