Iako je u Hrvatskoj musaka postala sinonim za složenac od krumpira i mljevenog mesa koji se završava u pećnici, zapravo je riječ o grčkom jelu koje ima nešto drugačije namirnice.

Umjesto krumpira Grci koriste kriške patlidžana, a od mljevenog mesa svinje i junca draža im je janjetina i/ili kozletina. U prvom je planu umak od rajčice i mljevenog mesa, ali i bešamel koji daje sočnost cijelom jelu.

Iznenađujuće, u originalnom receptu nema ni komadića krumpira, iako se i on može dodati.

Ljubitelji ove fleksibline namirnice moraju isprobati trik za savršeno mekani pečeni krumpir s najhrskavijom koricom, a oni koji vole eksperimentirati s okusima ovaj recept za musaku.

Sastojci za musaku:

  • 2-3 srednje velika patlidžana
  • biljno ulje za prženje


Za umak od mljevenog mesa:

  • 500 g mljevenog mesa
  • 400 g pelata iz konzerve
  • 250 ml mesnog temeljca
  • 1 žlica koncentrata od rajčice
  • 1 luk
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 čajna žličica šećera
  • ½ čajne žličice mljevenih klinčića
  • 1 čajna žličica mljevenog cimeta
  • 1 čajna žličica sušenog timijana
  • 2 žlice maslinova ulja
  • stručak svježeg peršina
  • stručak svježeg bosiljka
  • sol i papar po želji


Za umak bešamel:

  • 700 ml mlijeka
  • 150 g naribanog parmezana
  • 100 g maslaca
  • 100 g brašna
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • sol i papar po želji


Priprema musake:

  1. Narežite patlidžane po dužini na kriške debljine oko jednog centimetra. Dobro posolite s obje strane patlidžana i pustite da otpuste vodu oko 30 minuta.
  2. Ocijedite višak vode iz patlidžana i posušite ih papirnatim ručnikom. Pržite ih u vrućem ulju dok ne dobiju zlatnožutu boju. Stavite ih na papirnati ručnik da upije višak masnoće.
  3. U isto vrijeme pripremite mesni umak: maslinovo ulje zagrijte na tavi i na njemu prepržite sitno nasjeckani luk i češnjak. Dodajte mu žličicu šećera i sve dobro promiješajte.
  4. Ubacite mljeveno meso i pržite ga sve dok ne dobije smeđu boju. Začinite meso sa solju, paprom, timijanom, cimetom i klinčićem.
  5. Dodajte mesu nasjeckane pelate iz konzerve i sve zajedno podlijte mesnim temeljcem. Kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne. Maknite umak s vatre i dodajte mu nasjeckane peršin i bosiljak.
  6.  Za bešamel umak zagrijte mlijeko. U loncu pomiješajte otopljeni maslac i brašno te polako ulijevajte zagrijano mlijeko uz stalno miješanje da se ne bi stvorile grudice. Kad se umak zgusne, dodajte naribani sir i malo muškatnog oraščića.
  7. Složite musaku na sljedeći način: dno vatrostalne posude prelijte s malo mesnog umaka, a preko njega stavite kriške prženih patlidžana. Nastavite tako slagati dok ne potrošite sve sastojke. Preko vrha prelijte umak bešamel.
  8. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 35 minuta. Dobar tek!

Pripremite kape i rukavice: Kafić u kojem se spas od toplinskog vala traži na minus 7 stupnjeva Celzija Prag Ice bar +0 Ice bar/Ilustracija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju