Iako je u Hrvatskoj musaka postala sinonim za složenac od krumpira i mljevenog mesa koji se završava u pećnici, zapravo je riječ o grčkom jelu koje ima nešto drugačije namirnice.
Umjesto krumpira Grci koriste kriške patlidžana, a od mljevenog mesa svinje i junca draža im je janjetina i/ili kozletina. U prvom je planu umak od rajčice i mljevenog mesa, ali i bešamel koji daje sočnost cijelom jelu.
Iznenađujuće, u originalnom receptu nema ni komadića krumpira, iako se i on može dodati.
Ljubitelji ove fleksibline namirnice moraju isprobati trik za savršeno mekani pečeni krumpir s najhrskavijom koricom, a oni koji vole eksperimentirati s okusima ovaj recept za musaku.
Sastojci za musaku:
- 2-3 srednje velika patlidžana
- biljno ulje za prženje
Za umak od mljevenog mesa:
- 500 g mljevenog mesa
- 400 g pelata iz konzerve
- 250 ml mesnog temeljca
- 1 žlica koncentrata od rajčice
- 1 luk
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica šećera
- ½ čajne žličice mljevenih klinčića
- 1 čajna žličica mljevenog cimeta
- 1 čajna žličica sušenog timijana
- 2 žlice maslinova ulja
- stručak svježeg peršina
- stručak svježeg bosiljka
- sol i papar po želji
Za umak bešamel:
- 700 ml mlijeka
- 150 g naribanog parmezana
- 100 g maslaca
- 100 g brašna
- prstohvat muškatnog oraščića
- sol i papar po želji
Priprema musake:
- Narežite patlidžane po dužini na kriške debljine oko jednog centimetra. Dobro posolite s obje strane patlidžana i pustite da otpuste vodu oko 30 minuta.
- Ocijedite višak vode iz patlidžana i posušite ih papirnatim ručnikom. Pržite ih u vrućem ulju dok ne dobiju zlatnožutu boju. Stavite ih na papirnati ručnik da upije višak masnoće.
- U isto vrijeme pripremite mesni umak: maslinovo ulje zagrijte na tavi i na njemu prepržite sitno nasjeckani luk i češnjak. Dodajte mu žličicu šećera i sve dobro promiješajte.
- Ubacite mljeveno meso i pržite ga sve dok ne dobije smeđu boju. Začinite meso sa solju, paprom, timijanom, cimetom i klinčićem.
- Dodajte mesu nasjeckane pelate iz konzerve i sve zajedno podlijte mesnim temeljcem. Kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne. Maknite umak s vatre i dodajte mu nasjeckane peršin i bosiljak.
- Za bešamel umak zagrijte mlijeko. U loncu pomiješajte otopljeni maslac i brašno te polako ulijevajte zagrijano mlijeko uz stalno miješanje da se ne bi stvorile grudice. Kad se umak zgusne, dodajte naribani sir i malo muškatnog oraščića.
- Složite musaku na sljedeći način: dno vatrostalne posude prelijte s malo mesnog umaka, a preko njega stavite kriške prženih patlidžana. Nastavite tako slagati dok ne potrošite sve sastojke. Preko vrha prelijte umak bešamel.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 35 minuta. Dobar tek!
Pripremite kape i rukavice: Kafić u kojem se spas od toplinskog vala traži na minus 7 stupnjeva Celzija +0