Grčka pita od špinata jedno je od najpopularnijih grčkih jela, koje se jede diljem svijeta i u svako doba dana, kao glavno jelo, predjelo ili međuobrok. Spanakopita dolazi u različitim oblicima i veličinama. Može se raditi u velikom kalupu za pite, ali česti su i mali trokutasti smotuljci veličine porcije - spanakopitakia. Glavni je sastojak pite, naravno, špinat, ali ona ne bi bila to što jest bez feta sira.
Uz špinat i feta sir, u nadjev idu luk, mladi luk, po želji kopar i jaja koja će sve sastojke povezati. Nadjev se mota u kore za pite, koje se na kraju premažu s maslacem ili maslinovim uljem za ekstra hrskavost. Jednostavno i jako ukusno!
Sastojci za spanakopitu:
- 2 glavice crvenog luka, nasjeckanog
- 1 mladi luk, sitno nasjeckan (po želji)
- 2 češnja češnjaka, protisnuta
- 500 g špinata, opranog i grubo narezanog
- 200 g feta sira, izmrvljenog
- 2 jaja
- malo svježeg kopra, nasjeckanog (po želji)
- maslac ili maslinovo ulje
- sol i papar po ukusu
Priprema spanakopite:
- Stavite špinat u veliko cjedilo i prelijte ga kipućom vodom. Ocijedite i ohladite pa stavite u čistu kuhinjsku krpu i iscijedite do kraja.
- Dok se špinat hladi, u tavi dinstajte luk i mladi luk na 2 žlice maslinova ulja s prstohvatom soli dok ne omekšaju. Prebacite u zdjelu i kad se ohladi, dodajte špinat, fetu, češnjak i kopar te dobro promiješajte.
- Nauljite kalup za pečenje veličine 20 x 20 cm. Premažite 4 lista tijesta za pite maslinovim uljem (ili maslacem) i stavite ih u lim za pečenje, tako da rubovi tijesta budu preko lima. Stavite nadjev u tijesto i prekrijte ga ostalim listovima tijesta za pitu (prerežite kore napola pa slažite da su unutar lima), također namašćenima. "Zatvorite" pitu korama iz prvog sloja koje su ostale preko ruba lima za pečenje.
- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pecite pitu 30-35 minuta ili dok tijesto ne dobije zlatnosmeđu boju. Poslužite samo toplo ili na sobnoj temperaturi.
I Zeus bi ga obožavao: Grčki recept za sočni pileći souvlaki u umaku tzatziki i pita lepinji +7