Makaroni sa sirom uvijek su dobra ideja bez obzira na to preferirate li verziju s kremastim umakom napravljenu na štednjaku ili onu zapečenu u pećnici s krušnim mrvicama.
Zbog visokog postotka masnoća koji se u njemu nalazi najbolje je uživati u tom jelu samo povremeno te u umjerenim količinama. Ako mu pak želite dodatno produbiti okus, dodajte dvije do tri čajne žličice delikatesnog senfa.
Sastojci:
750 ml mlijeka
400 g sušene tjestenine
300 g topivog sira poput Gruyerea
100 g maslaca
100 ml suhog bijelog vina
100 g krušnih mrvica
45 g brašna
45 g naribanog parmezana
2-3 čajne žličice kvalitetnog senfa
1 luk
2 češnja češnjaka
1 žlica mediteranskog začinskog bilja poput ružmarina, bosiljka i/ili timijana
sol i papar po želji
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
2. Zagrijte vodu na štednjaku i skuhajte tjesteninu po uputama. Skinite s vatre dvije do tri minute prije kraja kuhanja označenog na pakiranju tjestenine. Ocijedite i ostavite po strani.
3. Zagrijte mlijeko za umak.
4. U većoj zdjeli rastopite maslac na umjerenoj temperaturi. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte oko pet minuta.
5. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.
6. Umiješajte brašno i pjenjačom brzo miješajte da se riješite svih eventualnih grudica.
7. Postupno ulijevajte mlijeko u smjesu uz stalno miješanje.
8. Miješajte sve dok se umak ne stisne. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
9. Dodajte vino, senf, začine i 300 grama topivog sira. Miješajte dok se sir ne otopi do kraja.
10. U umak umiješajte kuhanu tjesteninu, a sve zajedno prebacite u lagano namašćenu vatrostalnu posudu.
11. Pospite tjesteninu krušnim mrvicama i parmezanom.
12. Pecite u pećnici oko 20 do 30 minuta, ovisno o veličini odabrane tjestenine.
13. Poslužite uz salatu po želji. Dobar tek!