Gulaš je mađarsko nacionalno jelo koje se na području ove države jede od 9. stoljeća. Ime 'gulaš' (mađ. gulyás) potječe od istoimene riječi za pastire, koji su obično jeli ovo jelo.
Danas je riječ 'gulaš' postala svojevrsna istoznačnica za razne vrste gustog jela na žlicu koje se priprema od mesa, povrća i začina, a koje se jede diljem svijeta. Mi vam dajemo recepte za 15 predobrih internacionalnih verzija.
Irski gulaš s tamnim pivom
Nema do dobrog gulaša, a znaju to i Irci, koji su pronašli idealan recept s Guinnessom, kojim, izgleda, vole začiniti razna jela.
Njemački gulaš od zečetine
Hasenpfeffer je tradicionalni njemački gulaš koji se priprema od mariniranog zeca i začina. Naučite ga pripremati i u vlastitom domu uz naše savjete...
Filipinski gulaš od junetine
Kaldereta je filipinski specijalitet, gulaš od junetine, povrća i krumpira u koji se dodaje namaz od jetrica. Tradicionalno se poslužuje s rižom, a prema želji možete izostaviti krumpir. Umjesto junetine poslužit će i piletina ili neko drugo meso prema želji.
Turski gulaš od janjetine
Hunkar begendi ili sultanov užitak turska je verzija gulaša od janjetine koja se poslužuje na umaku od patlidžana i bešamela.
Poljski gulaš s mesom i kupusom
Bigos je vrsta lovačkog gulaša s kupusom, puno mesa i gljiva. Riječ je o poljskom nacionalnom jelu, koje je popularno i u Ukrajini. Priča kaže da ga je u prošlosti konzumirala uglavnom aristokracija jer sadrži dosta divljači (fazan, divlja svinja, jelen), a "obični" si ljudi tada nisu mogli priuštiti puno mesa. Današnje verzije bigosa uglavnom sadrže svinjetinu i govedinu.
Grčki gulaš od junetine i ljutike
Stifado je tradicionalni grčki gulaš s komadima mesa, luka i toliko začina da ga neki nazivaju i grčkim curryjem.
Libanonski gulaš od mesa i mahuna
Libanonski gulaš od mesa i mahuna jedno je od jela u koja se lako zaljubiti zahvaljujući punoći okusa. Tradicionalno se poslužuje s rižom, ali fino pašu i palenta, krumpir ili, primjerice, kvinoja.
Brazilski gulaš od mesa i graha
Feijoada je tradicionalno brazilsko jelo. Riječ je o finom gulašu koji se najčešće poslužuje uz kuhanu bijelu rižu i pirjano zeleno povrće. Neki preferiraju gustu feijoadu, koja se može jesti vilicom, a drugi tekuću verziju, za koju je potrebna žlica. No svaka feijoada obuhvaća crni grah. Štoviše, jelo je dobilo ime po portugalskoj riječi za grah – feijao.
Bečki gulaš od junetine
Originalni austrijski gulaš drukčiji je od svojeg mađarskog bratića. Wiener Saftgulasch ne sadrži krumpir niti papriku, tek junetinu i luk, koji su ključni za pripremu gustog, mirisnog i podatnog umaka bez dodavanja brašna ili kiselog vrhnja.
Etiopski gulaš od piletine i kuhanih jaja
Doro wat tradicionalni je etiopski gulaš od piletine i kuhanih jaja. Karakterizira ga vrlo začinjen okus te dugotrajna priprema na štednjaku. Nemoguće ga je napraviti bez začinske mješavine berbere, koja uključuje crni papar, đumbir, kumin, kajensku papriku, kardamom, muškatni oraščić i slične sastojke, a koja daje jelu karakterističan okus.
Meksički gulaš od mesa
Nađete li se na zapadu Meksika, u Jaliscu, nemojte propustiti priliku da kušate njihovo najpoznatije jelo. Birria, koju neki nazivaju gustom juhom, zapravo je sličnija gustom, ljepljivom gulašu punog okusa. Birria se najčešće povezuje s kozletinom, ovčetinom, junetinom ili govedinom, ali kuhari su uvijek radili s onim što su imali.
Afrički gulaš od junetine, batata i kikirikija
Jeste li ikada čuli ili probali Maafe? Riječ je o zapadnoafričkom začinjenom gulašu s junetinom, batatom, mrkvama i kikirikijem. Priprema se u jednom loncu, a najfiniji je kada se posluži s bijelom rižom.
Američki gulaš s makaronima
Američki gulaš ima malo veze s klasičnim mađarskim gulašom. U njega idu mljeveno meso, makaroni, pa čak i umak od soje.
Kubanski gulaš od junetine
Ropa vieja kubansko je tradicionalno jelo koje na španjolskom znači 'stara odjeća', a ime je dobilo zbog svojeg izgleda. Junetina koja se krčka u umaku dok ne omekša dovoljno da se može razdvojiti na rezance slast duguje mirisnim začinima, ali i maslinama. Tradicionalno se poslužuje s rižom ili grahom.
Talijanski gulaš od mesa
Spezzatino je popularno talijansko jelo nalik na gulaš koje se sastoji od jeftinih komada mesa – najčešće žilave govedine, janjetine, ovčetine ili svinjetine.