• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

TheAtrium: Novi restoran u centru Zagreba kuha s najboljim namirnicama svijeta

Još vruć od otvorenja, TheAtrium by Filho novi je restoran mladog genijalca koji se iz Osla vratio s novim idejama koje će promijeniti hedonističku sliku Zagreba...

Nika Borovac 18.10.2019 12:19 komentari
viber Created with Sketch.
Theatrium - 1
Theatrium - 1 (Foto:NB)

Galerija Pogled u kuhinju 5 Theatrium - 6 5 Theatrium - 3 5 Theatrium - 2 5

U trendu Klizalište City Park Ice Rink u Budimpešti Za 5000 klizača Veliko je poput 16 olimpijskih bazena! Znate li gdje se nalazi najveće europsko klizalište na otvorenom? Varivo s oslićem i krumpirom Iz nove kuharice Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu Sandnøtter norveški božićni keksi Ispečeni za 10 minuta Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti

U razgovoru s Filipom Horvatom lako je smetnuti s uma koliko taj mladi kulinarski genijalac ima godina. Analitičnost i ozbiljnost kojom promišlja o gastronomiji iskustveno su godinama ispred njegove polovice dvadesetih.

U vrijeme dok su Horvatovi vršnjaci marljivo sjeckali biljčice u nekom od zvjezdanih restorana i sanjali o danu kada će staviti rajnglu na plamen, Filip je punom snagom grabio do srca hedonističke publike u AbOvu, jer ljubav se ljubavlju vraća.

Maksimirski bistro, koji se u međuvremenu zatvorio, nije bio početak Filipove priče. Godinama prije stažirao je kod Jeffreyja Velle, marljivo skupljao znanje u Blue Sunovu hotelu u Mariji Bistrici kod Tomislava Kožića, a u Petoj četvrtini kod Dina Galvagna (kojeg ističe kao najznačajnijeg mentora) neko je vrijeme i vodio kuhinju. Kad je Galvagno izišao iz Pete četvrtine, Filip Horvat je netom ugasio 20 svjećica na torti - i još neko vrijeme nastavio raditi kao glavni chef, a potom otišao stažirati u Oslo.

Svrhovita bistronomija koju je njegovao u AbOvu odlazi korak dalje u "još vrućem" od otvorenja TheAtriumu by Filho, teatru okusa koji bi mogao punokrvno promijeniti gurmansku sliku Zagreba. S time bi se složili mnogi i bez kušanja; bilo bi dovoljno da zalutaju oko ZKM-a i kroz staklenu stijenu nekadašnjeg Atrija ugledali Filipa Horvata kako u kuharskoj uniformi stoji u kompoziciji žute i plave što neodoljivo podsjeća na rad velikog umjetnika Markusa Jakovljeviča Rotkoviča. Iz tog se simboličnog prizora suptilno iščitava da se "čovjek probija dok je mlad" te da je u "ateljeu" Filipa Horvata malo što slučajno. 69 sjedećih mjesta nije slučajan broj - i ne, nema veze s onime što ste pomisli na prvu.

Pogled u kuhinju Pogled u kuhinju (Foto: NB)

Veza je to s Teslom, nimalo tajna, kojem se hommage u TheAtriumu otkriva u detaljima. Restoran u Teslinoj ulici poigrava se brojevima 3, 6 i 9, kojima je genijalni izumitelj svojedobno otključavao svemir, ali i strujom koja je izgurala plin iz kuhinje. Ponovno, nimalo slučajno.

Restoran na broju sedam ima jednako toliko kuhara i ekipe u sali. Kako kaže chef Horvat, funkcioniraju kao zajednica u kojoj svi rade sve. Konobari pomažu u pripremi, kuhari prezentiraju jela, servis čisti kuhinju.

Horvat je tražio ambiciozne ljude koji žele učiti i vole raditi, a ne samo odraditi posao - i dobio je ekipu koja preuzima inicijativu, predlaže nove ideje te ima odriješene ruke napraviti ono što smatra najboljim.

"Cilj nam je da svatko bude kreativan i izrazi se na svoj način, ali da ostane u konceptu restorana", naglašava chef čije ideje niču i u prirodi, u šetnji Žumberkom, između listova bazge koji se potom kisele, bilja koje škaklja dlanove i maštu, namirnica koje zatvaraju krug fermentacijom.

Baunei, Sardinija - 1 Zanimljivosti Ovdje Google Maps "ne radi": Mjesto na kojem se od 2018. godine izgubilo 144 ljudi

Iz norveške prijestolnice u Zagreb s Filipom je stigao i sous-chef Andrija Starčević, koji se usavršio u restoranu s tri Michelinove zvjezdice Maaemo. Njegova supruga, Filipinka Holyn izvrsna je sommelierka koja je otišla iz jednog od najboljih wine barova da bi radila u TheAtriumu.

Dominantna staklena oaza u kojoj nastaje jestiva alkemija obavijena parama dostupna je pogledima, a tko poželi znati više o jelima poput Gospodina krumpira koji u interludiju jesenskog festivala okusa spaja pečeni krumpir s kavijarom, pjenom od pečenog krumpira, gelom od šumskih gljiva i kroasanom od krumpira - slobodno može priupitati kuhara koji dolazi do svakog stola prokomentirati jelo.

Bilo da sjedite u lođi ili na parteru, autor će otkriti priču o nadrealnom kroasanu bez brašna koji nastaje pod spretnim prstima, od krumpira koji se rastvara, konfitira, transformira od najzastupljenije hrvatske namirnice i zvijezde nedjeljnog ručka do posve nove ideje. U TheAtriumu žele da gost shvati proces proizvodnje i pita sve što ga zanima.

Theatrium - 9 Theatrium - 9 (Foto: NB)

Zasigurno bismo imali i pokoje pitanje o Gofu na plaži iz prvog čina koji oživljava ljeto predstavom u kojoj se između ostalih sastojaka igraju i dashi od školjaka, ukiseljeni motar i krema od kokosa - tanjur s kojih se udiše krema za sunčanje, mogu namirisati iglice borova i veliko plavetnilo.

Dignuli bismo dva prsta i uoči epiloga, sladoleda od goveđe moždine s malinama i karamelom, aplaudirali uloženom vremenu i strpljivosti. Neka jela pripremaju se "tek" dva do tri dana, a na neka poput telećeg jezika sa sladoledom od tune i više. Na mariniranje odlazi tri dana, a zatim se teletina 72 sata kuha na niskoj temperaturi.

Okosnica scenarija su svježe domaće, po mogućnosti lokalne namirnice iz kojih se zatim izvlači ono najbolje kako bi usavršavanjem svih komponenti probudila znatiželju, pritisnula prave gumbiće i izazvala ovacije. Ako ne može domaće, mora biti jako dobro ili najbolje, poput primjerice kavijara Beluga ili foie gras iz Francuske.

Da ne bi bilo zabune, TheAtrium nije rezerviran samo za fine dining. Iako su večeri idealne za degustacijske menije, za dana se poslužuju i "jela za svaki dan". Cijene nisu napuhane, što dolazi do izražaja i na vinskoj karti koja će funkcionirati kao živi organizam što se mijenja i nadopunjuje. Uz tridesetak vina u ponudi koja se toče na čaše, moći će se kušati i druga s karte, prema dogovoru.

Groblje aviona Zanimljivosti Najveće na svijetu: Groblje aviona na površini većoj od dva Gola otoka

"Želimo da gosti kušaju vina, razmišljaju o njima, otkrivaju nova dok su u najboljoj formi i komentiraju ih, a ne da neprestano piju jedna te ista. Birali smo vina koja pristaju uz hranu koju kuhamo, neka od najboljih na svijetu", priča Filip i dodaje kako itekako ima svoje favorite.

"Prilikom osmišljavanja jelovnika znao sam koja vina želim i u kojem smjeru želim ići pa smo to uklopili u cjelinu. Za ručak smo se orijentirali na jedan meni - radi se o klasičnijim jelima, pomaknutima serviranjem na moderan način", kaže chef dajući za primjer rižoto od bifteka koji je osmislio još u vrijeme dok je radio u Petoj četvrtini, ali je recept s vremenom evoluirao.

Theatrium - 2 Theatrium - 2 (Foto: NB)

Jedna je od tajni u pijemontskoj riži, najboljoj na svijetu, kojoj je svako zrno jednako. Kompozicije u kojima se ravnoteža stvara slagalicom kiseline, slatkoće, gorčine, topline, hladnoće, grubosti, glatkoće... dobivaju se jedinstvena jela.

Sa zalaskom sunca na atrijumske daske stižu ekstravagantniji komadi, kao što je teleći jezik što kuhanjem postaje kremast i spaja se s jednako podatnim i glatkim sladoledom od tune na tanjuru što vuče asocijacije na vitello tonnato, ali u posve drukčijoj postavi. Namirnica se iskorištava od početka do kraja, mijenja lica i ruho, u skladu s konceptom.

Pazi se i na materijal te dizajn tanjura, baš kao u Norveškoj, gdje je takvo što osobito važno. Jedinstveni su i rade se prema idejama i narudžbi posebno za restoran u Teslinoj. Odgovore na pitanja zašto se školjkaši dobro snalaze na "prirodnom okolišu" kamenog tanjura treba tražiti u svim osjetilima.

Uz jela na stol dolaze i dvije vrste kruha od domaćeg kvasa, u dizajnerskim posudicama koje imaju i poseban dio za raž, pir i ječam kojem duguje život. Kako priča Filip, imaju čovjeka za kruh – Matiju koji uživa tome što radi.

Theatrium - 3 Theatrium - 3 (Foto: NB)

Brašno dolazi iz velikogoričkog mlina, a posudice nastaju u Švedskoj, mjestu koje surađuje i sa slavnom Nomom. Za sada u TheAtriumu imaju dvije vrste startera, ali najavljuju da će ih biti još.
Upravo se u takvim detaljima vidi koliko su se pomaknule granice od AbOva.

„Usudio bih se reći da je AbOvo pomaknuo granice percepcije značenja bistroa u Hrvatskoj. Počelo se polako shvaćati da se ne radi o jednostavnim jelima za koja je potrebno nekoliko minuta te da postajemo sličniji Francuskoj gdje bistroi imaju ozbiljna jela i vinske karte. Sve je više ljudi u Hrvatskoj željnih isprobavanja, pa mogu reći da je i kod nas stiglo vrijeme fine dininga. Stižu nove mlade generacije, kao i turisti, navike se mijenjaju. Što je više restorana i kuhara koji žele raditi, to će svima biti bolje. Imat ćemo više gostiju jer će ljudi biti pripremljeni, bit će više znatiželje, 'muvinga', priče, razmjene iskustava i znanja“, zaključuje Filip Horvat.

Dom bogova ili vrata u pakao: Hram hrvatskoj namirnici Tvrtka Šakote Tvrtko Šakota Tvrtko Šakota Interijer +8 Nav

  • #gdje sjesti
  • #Filip Horvat
  • #theatrium
  • #Restoran
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Život u mraku: kako izgledaju dani u europskim gradovima gdje zimi nema svjetla
Ni prst pred nosom
Život u mraku: Kako izgledaju dani u europskim gradovima gdje zimi nema svjetla
Savršen za jutra: Mimoza kolač s brusnicama
Jednostavno
Savršen za svako jutro: Recept za mimoza kolač s brusnicama
Dobro došli u Otočec: Čarobni dvorac na vodi do kojeg vam treba sat vremena od Zagreba
Poput feniksa
Dobrodošli u Otočec: Čarobni dvorac na vodi do kojeg vam treba sat vremena od Zagreba
Kolač s ananasom, kokosom i pekan orasima recept
Bez imalo muke
Najlakši kolač od ananasa, kokosa i oraha koji možete napraviti – ovo znaju ispeći i najveći amateri u kuhinji
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Vrijedi posjetiti
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Na svetog Nikolu
Znate li koji je grad zimi najtopliji u Hrvatskoj? Čarobno mjesto ribara i "zlatne čokolade" danas slavi svoj dan
Sandnøtter norveški božićni šećerni keksi recept
Ispečeni za 10 minuta
Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti
Najveće klizalište u Europi
Za 5000 klizača
Veliko je poput 16 olimpijskih bazena! Znate li gdje se nalazi najveće europsko klizalište na otvorenom?
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Težak slučaj trovanja: Umrla jedna osoba, nekoliko ljudi završilo s oštećenjem jetre, među njima i djeca
Stručnjaci upozoravaju
Težak slučaj trovanja: Umrla jedna osoba, nekoliko ljudi završilo s oštećenjem jetre, među njima i djeca
Velika potražnja za slavonskom svinjetinom, domaća proizvodnja na povijesnom minimumu
Nestašica
Navala na mesnice, a posebno traženog mesa nema: "Ovo uvozno, palcem uzmeš i stisneš. Ako propadne, nije dobro"
Ozbiljan inicident na londonskom aerodromu: Heathrow preplavile hitne službe, ima ozlijeđenih
Službe na terenu
VIDEO Ozbiljan incident na londonskom aerodromu: Heathrow preplavile hitne službe, ima ozlijeđenih
show
Severina u minici i korzetu prošetala Zagrebom po hladnom vremenu
''jao, kakva si''
Seve u minjaku i korzetu pozirala u prehladnom Zagrebu: ''Ti goriš, to je sigurno!''
Saša Matić u Areni Zagreb Jakovu Jozinoviću obećao pjesmu
obećao mu je pjesmu
Poslušajte kako je mladi Slavonac sa Sašom Matićem otpjevao njegov veliki hit u Areni Zagreb!
Ana Rucner podijelila intervju sina Dariana koji je govorio o odnosu s rastavljenim roditeljima
''što će drugi reći...''
Ana Rucner podijelila izjavu svog sina: ''Ovako priča dijete rastavljenih roditelja''
zdravlje
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
Ne morate se iscrpljivati treninzima
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
zabava
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Srbin posjetio Split, a njegova reakcija postala je viralni hit
Imao je što vidjeti
Srbin posjetio Split, a njegova reakcija postala je viralni hit
tech
Ukrajinci sada imaju širok raspon oružja dugog dometa za napade duboko u ruski teritorij
Neprestano razvijaju nova rješenja
Ukrajinci sada imaju širok raspon oružja dugog dometa za napade duboko u ruski teritorij
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Ostvarila se nadanja astronoma: Asteroid Bennu skriva sve sastojke potrebne za život na Zemlji
Ovo je doista veliko otkriće
Ostvarila se nadanja astronoma: Asteroid Bennu skriva sve sastojke potrebne za život na Zemlji
sport
Čekali su 28 godina plasman na Svjetsko prvenstvo, a sad aostali šokirani satnicom utakmica
bizarno!
Čekali su 28 godina plasman na Svjetsko prvenstvo, a sad ostali šokirani satnicom utakmica
FIFA se naslađuje s Englezima: Pogledajte kakva je snimka objavljena pred milijunima, Hrvati će biti sretni
ops!
FIFA se naslađuje s Englezima: Pogledajte kakva je snimka objavljena pred milijunima, Hrvati će biti sretni
SP 2026: RASPORED Hrvatske i satnice svih utakmica Svjetskog prvenstva
SVE NA JEDNOM MJESTU
SP 2026: RASPORED Hrvatske i satnice svih utakmica Svjetskog prvenstva
tv
Kumovi: Kome će ljubav donijeti sreću, a koga skupo koštati, doznajte u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Kome će ljubav donijeti sreću, a koga skupo koštati, doznajte u novim epizodama serije "Kumovi"
MasterChef: ANKETA: Što mislite - tko je zaslužio platinastu karticu? Barbara ili netko od izazivača?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Što mislite - tko je zaslužio platinastu karticu? Barbara ili netko od izazivača?
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
putovanja
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Najveće klizalište u Europi
Za 5000 klizača
Veliko je poput 16 olimpijskih bazena! Znate li gdje se nalazi najveće europsko klizalište na otvorenom?
novac
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Inspirativna priča
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
lifestyle
Princeza od Walesa i princeza Charlotte na božićnom koncertu 2025.
Mini kopija
Princeza Charlotte ima gracioznost i držanje svoje majke, svakim danom sve je sličnija Catherine Middleton
Ana Maslać Plenković u crnom izdanju kod Pape Lava XIV
Elegantno izdanje
Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi
Laura Gnjatović u bundi i trapericama na zagrebačkoj špici
I raskošna bunda
Laura Gnjatović: Uske traperice i ženstvene čizme nepogrešiva su kombinacija za zagrebačku špicu
sve
Princeza od Walesa i princeza Charlotte na božićnom koncertu 2025.
Mini kopija
Princeza Charlotte ima gracioznost i držanje svoje majke, svakim danom sve je sličnija Catherine Middleton
Severina u minici i korzetu prošetala Zagrebom po hladnom vremenu
''jao, kakva si''
Seve u minjaku i korzetu pozirala u prehladnom Zagrebu: ''Ti goriš, to je sigurno!''
Saša Matić u Areni Zagreb Jakovu Jozinoviću obećao pjesmu
obećao mu je pjesmu
Poslušajte kako je mladi Slavonac sa Sašom Matićem otpjevao njegov veliki hit u Areni Zagreb!
Stari grad Dubovac
Kastel

Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

Nekoć je uloga Starog grada bila zaštitnička, a danas provocira znatiželju izletnika koji uživaju u pogledu s vidikovca, istražuju muzej i žele doznati nešto više o burnoj povijesti - te češće šmekera kojima nije problem potegnuti koji kilometar radi novog gastronomskog iskustva... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Klet Kozjak - 12 Putovanja
    Idila!

    Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni

  • DoBar - 6 Hrana i piće
    Izvan sezone

    DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

  • Stari grad Dubovac Hrana i piće
    Kastel

    Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close