Galerija
Nekoć je uloga Starog grada bila zaštitnička, a danas provocira znatiželju izletnika koji uživaju u pogledu s vidikovca, istražuju muzej i žele doznati nešto više o burnoj povijesti - te češće šmekera kojima nije problem potegnuti koji kilometar radi novog gastronomskog iskustva i uspomena u albumu sjećanja (ne možemo si pomoći, ovo mjesto jednostavno budi romantiku). Je li to zbog kamenih i drvenih stepenica i ljupkog dvorišta s kojeg pozdravljaju vitezovi, pogleda na rijeku, brežuljke i šume u daljini – ili pak zbog mesa mekog kao duša, domaće focaccie i Mrežničkog Pale Alea… tko će ga znati.
Bistro Kastel koji se nalazi unutar Starog grada Dubovac je u svakom slučaju napravio mudar potez pa osim posebnih, ozbiljnijih večera koje organizira, kako bi gosti mogli do mile volje degustirati i uživati, romantičarima omogućuje da postanu kraljevi i kraljice na bajkovitim svadbama.
No krenimo od početka – nekoliko je krivaca za to što se u Kastelu dobro jede, a jedan od njih je vlasnik Željko Goluža, nekadašnji košarkaš koji je trice u dvoranama odlučio zamijeniti onima na ugostiteljskoj sceni. U svojem cv-ju nareckao je nekoliko mjesta koja su Karlovčanima prirasla srcu, poput Papa's bara i slastičarne Tara sweets na Korzu.
Stari grad Dubovac izazivao ga je dok je još igrao košarku na dječjem igralištu. Tada nije mogao niti sanjati da će koje desetljeće kasnije postati domaćin utvrde, a još manje da će strast prema lopti zamijeniti onom prema hmelju u Prvoj dugoreškoj craft pivovari – čije se pivo nađe na stolovima, ali i u jelima koje potpisuje mladi, ali ambiciozni Zvonimir Štefanac. Chefu koji inspiraciju traži u tradiciji i spaja je s modernim pristupom ne nedostaje kreativnosti, i upravo je on zaslužan za jedinstvenu ponudu u Karlovcu, kako i priliči jednom takvom zdanju.
Pitate li se što jesti, krenuti možete s tatarskim biftekom, pogotovo ako volite nježne okuse. Nama ne bi smetalo niti malo snagatorske ljutine ili nešto hrabrijih začina, ali tatarski u Kastelu je još uvijek dovoljno karakteran da se ne izgubi u kombinaciji s tostiranom domaćom focacciom.
Hit Kastela definitivno su tagliatelle od sipe s kremastom palentom – zalogaj sipe pa zalogaj palente, ovo jelo je ono što zovemo zagrljajem u tanjuru, a chef Štefanec je osobito na njega ponosan. Sipa se začini maslinovim uljem i limunom pa sous vide tehnikom polako omekšava. Zatim se zamrzne pa reže na rezance i poslužuje s raskošnom palentom, da bi se dobilo jelo koje je jednako uzbudljivo okusima i oku. Chef ne skriva da naginje morskim okusima, niti preza od bogatih, kremastih tekstura kakve je upoznavao kroz ljubav prema francuskoj kuhinji. Šapnuo nam je da će ribljih jela biti i na zimskom meniju, koji samo što nije.
Neka od jela koja gosti najviše hvale su juneći obrazi koji se tope u ustima, posluženi u slasnom umaku s rimskim njokima od palente kojoj ne nedostaje kremoznosti i hrskave korice. Konfitirana svinjska vratina na kremi od krumpira, s majonezom od hrena, ukiseljenim lukom i uljem od peršina dokaz je da i skromniji komadi mesa mogu biti zvijezde tanjura, a i rižot se u Kastelu ne priprema na klasičan način. Osim piletine, poriluka i čipsa od parmezana, u njemu ćete okusiti i dodatan kick Mrežničkog piva, koje možete i sljubiti u čaši s ovim jelom. Kad ste već tamo, isprobajte i citru pils koju su nazvali Kastel.
Kad je riječ o slatkišima, restoran nudi ponešto za ukuse svih fela – od klasičnog cheesecakea i čokoladne torte pa do čokoladnog tarta i torte od mrkve, koje se poigravaju teksturama i okusima. Nama je bilo teško odlučiti se za najbolju - nema druge, morat ćemo utvrditi gradivo.
Jedan od načina na koji možete bolje upoznati kuhinju Zvonimira Štefanca su posebne večere, a iduća na redu je ona 25.10. posvećena balkanskim okusima pa će se tako na meniju naći slasne meze, zapečeni grah s carskim mesom i pogačicama s čvarcima, mini sarmice i druge divote, a cijena je prijateljska – 22 eura po osobi.
"Jedno od najljepših mjesta u BiH": Pogledajte kako ovih dana izgleda Vrelo Bosne