Galerija
Ponedjeljak bez mesa otvaramo sa slanutkom u jednostavnom umaku od rajčice i nešto začina, a koje je najbolje poslužiti na kriški prepečenog kruha.
Ovaj tjedan jest ćemo i popularno tursko varivo od leće i korjenastog povrća, te pripremiti slasnu pitu od kupusa.
Za ljubitelje mesa tu je popularno jelo iz 80-ih – francuski krumpir – složenac od krumpira, kobasica i kuhanih jaja, a oni koji vole slatko uživat će u najjednostavnijem receptu za kekse s čokoladom koji se pripremaju za 20 minuta.
Nastavite čitati tekst i pronađite sedam recepata – po jedan za svaki dan ovoga tjedna.
Ponedjeljak, 27.10. – Slanutak u umaku od rajčice
Slanutak je dobar izvor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama kuhanog slanutka nalazi se oko 8 do 9 grama proteina. Obiluje i ugljikohidratima te prehrambenim vlaknima koji će vas dugo držati sitima.
Slanutak možete samostalno skuhati. No ako želite ovo jelo napraviti u kratkom roku, poslužite se onime iz konzerve. Sljubite ga s pasatom i ponešto začina te poslužite na tostiranom kruhu.
Utorak, 28.10. – Pita od kupusa
Da biste napravili pitu od pirjanog kupusa ne treba vam puno vremena ni komplicirani sastojci. Upotrijebite kupovno tijesto i nadjenite ga sočnim nadjevom na bazi kupusa, vrhnja – i posoljenog mlijeka. Imamo recept!
Srijeda, 29.10. – Austrijski gulaš
Austrijski gulaš od krumpira jede se još od vremena Austro-Ugarske, a i danas je čest izbor u austrijskim restoranima. Ima bogat i zasitan okus, toplu boju i brašnasto-kremastu teksturu, pa je idealna za hladniji dio godine. Riječ je o siromaškom jelu koje se priprema od najjednostavnijih namirnica, a koje po želji možete obogatiti i s nešto kobasica.
Četvrtak, 30.10. – Varivo od leće i korjenastog povrća
Leća je iznimno hranjiva mahunarka bogata bjelančevinama biljnog porijekla, vitaminima B, magnezijem, kalijem i cinkom, ali i željezom. Od leće se mogu pripremati raznovrsna jela, a u Grčkoj je, primjerice, popularan fakes. To je jednostavno varivo od leće, krumpira, mrkve i celera koji će vas iznenaditi dubinom okusa.
Petak, 31.10. – Orzo s tunom iz konzerve
Donosimo vam najlakši recept za orzo tjesteninu skuhanu u jednom loncu s rajčicama i tunom iz konzerve. Ako nemate orzo, zamijenite ga s nekom drugom sitnom vrstom tjestenine.
Nemojte bacati ni ulje iz konzerve tunjevine – iskoristite ga za pirjanje povrća. Slast jelu dat će pak slatka dimljena paprika, nasjeckane crne masline i peršin.
Subota, 1.11. – Keksi s čokoladom
Fini keksi mogu se napraviti u vrlo kratkom vremenu te od sastojaka koje većina ima u svojem hladnjaku u smočnici. Ovi keksi s čokoladnim kapljicama rade se od svega osam sastojaka, a bit će ispečeni za 10 do 12 minuta.
Nedjelja, 2.11. – Francuski krumpir
Nitko ne zna zašto se složenac od ploški krumpira, kuhanih jaja i kobasica zapečenih u pećnici naziva francuski krumpir. Takvo jelo ne postoji u francuskoj gastronomiji, no unatoč tome pod tim se imenom u kontinentalnom dijelu Hrvatske često kuhalo u osamdesetim godinama prošlog stoljeća.U njemu se uživa i danas.
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće

