Izgubili ste inspiraciju za pripremu nutritivnih i ukusnih doručaka? Dosadila su vam jaja, jogurt i zobena kaša? Zašto ne biste pokušali napraviti ovo jelo sa slanutkom?

Slanutak je dobar izvor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama kuhanog slanutka nalazi se oko 8 do 9 grama proteina. Obiluje i ugljikohidratima te prehrambenim vlaknima koji će vas dugo držati sitima.

Slanutak možete samostalno skuhati. No ako želite ovo jelo napraviti u kratkom roku, poslužite se onime iz konzerve. Sljubite ga s pasatom i ponešto začina te poslužite na tostiranom kruhu.

Slanutak u umaku od rajčica - sastojci:

  • 1 konzerva slanutka od 400 g
  • 250 g pasate
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice vinskog octa
  • 1 manji luk
  • 1 čajna žličica dimljene slatke paprike
  • ½ čajne žličice čili praha
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji
  • kruh za posluživanje

Slanutak u umaku od rajčica - priprema:

  1. Zagrijte ulje u dubljoj tavi ili loncu pa na njemu prepirjajte luk. Pirjajte luk oko pet minuta dok ne omekša.
  2. Dodajte pasatu, ocijeđeni slanutak, med i vinski ocat. Dobro promiješajte i začinite sa soli i paprom i dimljenom slatkom paprikom. Ako volite ljutu hranu stavite i malo čilija.
  3. Kuhajte sve zajedno pet do 10 minuta dok se sastojci ne sljube, a umak zgusne.
  4. Poslužite slanutak s tostiranim kruhom. Dobar tek!

Ne znate što biste sa slanutkom? Isprobajte 5 recepata s ovom supernamirnicom Slanutak se može iskoristiti i u pripremi kolača Humus od cikle Slanutak je osnovna namirnica u pripremi falafela +0 Slanutak obavezno namočite u vodi večer prije kuhanja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju