Izgubili ste inspiraciju za pripremu nutritivnih i ukusnih doručaka? Dosadila su vam jaja, jogurt i zobena kaša? Zašto ne biste pokušali napraviti ovo jelo sa slanutkom?
Slanutak je dobar izvor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama kuhanog slanutka nalazi se oko 8 do 9 grama proteina. Obiluje i ugljikohidratima te prehrambenim vlaknima koji će vas dugo držati sitima.
Slanutak možete samostalno skuhati. No ako želite ovo jelo napraviti u kratkom roku, poslužite se onime iz konzerve. Sljubite ga s pasatom i ponešto začina te poslužite na tostiranom kruhu.
Slanutak u umaku od rajčica - sastojci:
- 1 konzerva slanutka od 400 g
- 250 g pasate
- 2 žlice meda
- 2 žlice vinskog octa
- 1 manji luk
- 1 čajna žličica dimljene slatke paprike
- ½ čajne žličice čili praha
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
- kruh za posluživanje
Slanutak u umaku od rajčica - priprema:
- Zagrijte ulje u dubljoj tavi ili loncu pa na njemu prepirjajte luk. Pirjajte luk oko pet minuta dok ne omekša.
- Dodajte pasatu, ocijeđeni slanutak, med i vinski ocat. Dobro promiješajte i začinite sa soli i paprom i dimljenom slatkom paprikom. Ako volite ljutu hranu stavite i malo čilija.
- Kuhajte sve zajedno pet do 10 minuta dok se sastojci ne sljube, a umak zgusne.
- Poslužite slanutak s tostiranim kruhom. Dobar tek!
Ne znate što biste sa slanutkom? Isprobajte 5 recepata s ovom supernamirnicom +0