Najukusniji su keksi oni domaći, iz limene božićne kutije, koja se vadi samo u prosincu i uvijek je puna sitnih slatkih radosti. Božićne zvjezdice s maslacem i tek malo cimeta i đumbira koji im daju pravi blagdanski štih, naravno, možete ispeći i u svakom drugom obliku za koji imate kalup za izrezivanje

Recepata za slastice koje mogu dugo stajati – nikad dovoljno, a ovaj jednostavni klasik iz limene kutije uspjet će i onima koji se prvi put prime tijesta. Na pripremu ćete potrošiti tek 10 minuta, a keksi se neće ni peći puno duže, desetak minuta. Za svaki slučaj počnite provjeravati kako napreduje pečenje i puno ranije jer nepečene kekse možete uvijek vratiti u pećnicu, a zagorjele možete samo baciti.

Ako želite, možete zvjezdice prije pečenja premazati s malo vode i posuti kristalnim šećerom.

Božićne zvjezdice - sastojci:

  • 250 g brašna, plus za posipanje
  • 16 g praška za pecivo
  • 150 g maslaca, hladnog, narezanog na kockice od 1 cm
  • ½ čajne žličice cimeta
  • ½ čajne žličice đumbira u prahu
  • 125 g šećera, plus za posipanje
  • 1 jaje, umućeno

Božićne zvjezdice - priprema:

  1. Namažite dva velika lima za pečenje tankim slojem maslaca. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. U velikoj zdjeli rukama mijesite maslac i brašno dok se ne pretvore u mrvice nešto krupnije od onih za pohanje. Dodajte šećer, cimet i đumbir i dobro pomiješajte. Zatim dodajte razmućeno jaje i mijesite dok se ne formira tijesto. Ako je prebrašnasto da se sjedini, dodajte vode, a ako je ljepljivo pospite s malo brašna. Oblikujte tijesto u kuglu.
  3. Pobrašnite radnu površinu i razvaljajte tijesto na debljinu od otprilike pola centimetra. Kalupom izrežite zvjezdice i poslažite ih, ostavljajući razmak između njih, na pripremljene limove za pečenje. Kad vam ponestane „punog“ tijesta za izrezivanje, ponovno premijesite tijesto, razvaljajte pa izrezujte oblike i tako dok imate tijesta.
  4. Zvjezdice premažite s malo vode i pospite kristal-šećerom.
  5. Kekse pecite u serijama, 10-15 minuta, dok im rubovi ne dobiju tek malo boje.
  6. Ostavite ih u limu dok se malo ne ohlade. Poslužite ih odmah, tople ili hladne.

Rivalstvo na udaljenom hrvatskom otoku: Komiška pogača većini je finija od viške zbog jednog sastojka Komiška pogača - 19 Komiška pogača - 13 Komiška pogača - 17 +15 Komiška pogača - 16

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju