Hrvati za blagdane rade orahanjaču (i makovnjaču), a Rumunji cozonac. Riječ je o slatkom kolaču od dizanog tijesta koje se priprema od brašna, kvasca, jaja, mlijeka i šećera, a koje se puni orasima, rumom, šećerom, ali i kakao prahom.
Cozonac se u Rumunjskoj najčešće priprema za blagdane poput Božića i Uskrsa. Ovaj slatki kruh ima meku teksturu s aromatičnim spiralnim punjenjem.
Iako zbog tog spiralnog punjenja nekima izgleda kompliciranije za složiti od hrvatske orahnjače, to je samo optička varka. Vrlo lako se radi, a prepoznaje se i po nježnim citrusnim notama kolača.
Rumunjska orahnjača cozonac - sastojci:
Za tijesto:
- 720 g glatkog brašna
- 240 ml mlijeka
- 170 g maslaca
- 150 g bijelog šećera
- 8 g suhog kvasca
- 3 velika jaja sa sobne temperature
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 1 žlica ruma
- 1 žlica naribane korice naranče
- 1 žlica naribane korice limuna
- prstohvat soli
Za nadjev:
- 240 ml mlijeka
- 200 g fino mljevenih oraha
- 150 g šećera
- 60 ml ruma
- 30 g kakao praha
- 2 čajne žličice korice naranče
- ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
Za premaz:
- 1 jaje
- 2 žlice šećera
Rumunjska orahnjača cozonac - priprema:
- Napravite tijesto: u lončiću zagrijte mlijeko i šećer na srednje jakoj vatri dok se šećer ne rastopi. Dodajte maslac i miješajte dok se i on ne rastopi. Uklonite lončić s vatre i pustite da se ohladi. Mlijeko bi trebalo biti mlako.
- U zdjelu od miksera dodajte 180 grama brašna s kvascem. Ulijte tekuću smjesu na bazi mlijeka i miksajte sve zajedno par minuta. Pustite da tijesto odstoji nekoliko minuta.
- U smjesu dodajte naribanu koricu limuna i naranče, jaja sa sobne temperature, rum i ekstrakt vanilije. Sve dobro izmiksajte. Postupno umiješajte i ostatak brašna i nastavite miksati dok ne dobijete elastičnu i glatku kuglu tijesta.
- Tijesto prebacite u namašćenu zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i pustite da se diže na nekom toplom mjestu oko dva sata, odnosno dok se volumen tijesta ne udvostruči.
- Napravite nadjev: u loncu zagrijte mlijeko i šećer. Kada se šećer rastopi dodajte i mljevene orahe. Kuhajte smjesu uz često miješanje oko 15 minuta dok se ne zgusne. Potom dodajte rum, koricu naranče, kakao i ekstrakt vanilije. Pustite da se smjesa potpuno ohladi.
- Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu, istisnite zrak iz njega i podijelite ga na četiri jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte u pravokutnik veličine 28 x 35 centimetara.
- Površinu svakog tijesta premažite tankim slojem nadjeva - s tim da je važno ostaviti oko centimetar tijesta praznog ruba sa svih strana. Zarolajte tijesto u roladu. Dvije rolade uvijte poput pletenice i prebacite u kalup za kruh koji ste prethodno dobro iznutra namastili.
- Od četiri rolade dobit ćete dva kalupa cozonaca. Premažite štruce umućenim jajom i ostavite da se dižu još 60 minuta na toplom. Kada ste spremni za pečenje pospite ih s malo šećera i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta, odnosno dok nisu pečeni do kraja.
- Ako primjetite da površina prebrzo tamni, prekrijte je aluminijskom folijom i kolač tako ispecite do kraja. Ohladite cozonac do kraja prije nego što ga izvadite iz kalupa i narežite. Dobar tek!
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera

