Meatless Monday ili u direktnom prijevodu s engleskog ponedjeljak bez mesa je globalni pokret kojemu je glavni cilj poboljšati zdravlje ljudi i planeta.
Studije su pokazale da zamjena mesa biljnim alternativama samo jedan dan u tjednu donosi brojne zdravstvene prednosti, smanjuje ugljični otisak pojedinaca i emisije stakleničkih plinova te pridonosi očuvanju dragocjenih resursa Zemlje.
Meatless Monday kampanju je 2003. godine pokrenuo marketinški stručnjak i aktivist Sid Lerner u suradnji s Bloombergovom školom narodnog zdravlja pri sveučilištu John Hopkinsa u Baltimoreu u Sjedinjenim Američkim Državama kao jednostavan način za smanjivanje zasićenih masti u prehrani.
Zašto baš ponedjeljak?
Smanjivanje konzumacije crvenog mesa i procesiranih mesnih proizvoda te uzimanje više biljnih alternativa poput mahunarki, povrća i orašastih plodova ima značajan utjecaj na zdravlje pojedinca, pokazale su studije.
Na ovaj način može se smanjiti rizik od dobivanja dijabetesa tipa 2 i rizik od dobivanja srčanih bolesti, ali i poboljšati rad bubrega.
Ponedjeljak je odabran zbog aliteracije (Meatless Monday), ali i zato što predstavlja i službeni početak tjedna, te pojedincima daje poticaj za uspostavljanje zdravih navika.
Istraživanja su pokazala da su ljudi spremniji iskušati nove načine prehrane na početku tjedna, te tako pokušati ispraviti loše navike koje su prakticirali tijekom vikenda.
Dobro za novčanik
San Francisco je 2010. godine postao prvi grad u SAD-u koji je ponedjeljak proglasio vegetarijanskim danom te potaknuo restorane, trgovine i škole da nude više hrane biljnog porijekla te manje onih s mesom u glavnoj ulozi, a kako bi se podigla svijest o utjecaju na naš planet.
Meatless Monday kampanja nadahnuta je sličnim danima bez mesa (i pšenice) koje je američka vlada uvela još tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata kao domoljubnu gestu s ciljem očuvanja hrane za američke vojne trupe u inozemstvu.
Ponedjeljak bez mesa prigrlile su i druge nacije, a danas se prakticira u četrdesetak zemalja svijeta od Brazila do Australije.
Ne samo da je suzdržavanje od konzumacije mesa jedan dan u tjednu dobro za zdravlje planeta i pojedinaca, već je korisno i za džep. Cjelovita biljna hrana je u većini slučajeva znatno jeftinija od one životinjskog porijekla.
Dokaz da se bez mesa mogu pripremati odlična jela su i ovi recepti u nastavku teksta: