Želite li meke, lagane i pahuljaste palačinke, u smjesu dodajte prstohvat sode bikarbone zbog koje će se napraviti sitni mjehurići zraka. Sa sodom bikarbonom nemojte pretjerivati kako ne bi pokvarila teksturu i okus, a možete je i zamijeniti praškom za pecivo.

Neki kuhari flafaste palačinke postižu dodavanjem mineralne vode. Na dvije trećine mlijeka dodaje se trećina mineralne vode. Bez strpljenja nema mekih palačinki. Stoga je najbolji savjet ispeći sve pa tek onda omogućiti pristup mekom brdašcu. Prilikom pripreme palačinki pogreške zbog kojih neće biti ukusne su česte, a pronaći ih možete ovdje, baš kao i savjete za pripremu. 

Njemačke palačinke

Megapalačinka dovoljna je da zasladi više ljudi, bez potrebe za stajanjem ispred štednjaka i neumornog okretanja. Njemačka palačinka, ponegdje se naziva i nizozemska, ali bez obzira na ime, korpulentna dama ne dolazi iz Europe. Osim tijesta za palačinke, od sastojaka će vam trebati jabuke i maslac, a ovdje je i recept

Fritule - 4 Hrana i piće Tajne savršenih fritula: Česte pogreške zbog kojih nam ne uspijevaju kako bismo htjeli

Zebra palačinke

Uz malo kakaa ili instant-kave lako ćete obojiti smjesu za palačinke, a zatim je iskoristite za crtanje u tavi. Pljesak je zagarantiran! Ovdje kliknite za recept. 

Zebra palačinke Zebra palačinke (Foto: Shutterstock)

Palačinke od krumpira

Debeljuškaste palačinke od krumpira omiljene su u Švedskoj, gdje se najčešće poslužuju sa slaninom i džemom od višanja ili brusnice. Iako priprema nije komplicirana, traži nešto vremena za ribanje krumpira.

Palačinke Palačinke (Foto: Getty Images)

Cheesecake palačinke

Tko voli cheesecake, neće mu smetati niti prefine palačinke punjene kremom od sira. Bez jaja, želatine i kompliciranja, recept za cheesecake palačinke idealan je za lijena popodneva kad vam se spusti šećer.

Priprema tijesta Hrana i piće Koje brašno odabrati? Vodič koji otkriva najbolje vrste za savršeni kruh, fritule, pizzu, kolače...

Korejske palačinke

Korejske palačinke od mladog luka idealan su zalogaj kada vam se jede nešto brzo i fino. Tijesto možete pripremiti s jajima, ili ako vam je draža veganska varijanta – bez. Osim luka, dodati možete i na štapiće narezan celer, gljive ili brokulu. Palačinke narežite na komade i poslužite uz omiljeni umak od jogurta, rajčice ili sojinog umaka.

Palačinke od sira - 3 Palačinke od sira - 3 (Foto: Shutterstock)

Palačinke od sira

Debeljuškaste palačinke od sira, koje se nazivaju i syriniki, jedu se diljem istočne Europe, najčešće sa slatkim vrhnjem i voćem, pekmezom ili čokoladom. U smjesu najčešće ide svježi sir, ali isprobati ih možete i s ricottom. Ponekad se u smjesu dodaje i suho voće, poput grožđica. Tijesto možete izmiksati ili izmiješati rukom, a pripazite da mu tekstura bude gušća od klasičnog tijesta za palačinke kako bi se moglo oblikovati.

Boxty Boxty (Foto: Shutterstock)

Irske palačinke

Palačinke od krumpira u Irskoj se jedu se od jutra do mraka - odlične su kao slatki ili slani doručak, služe kao zamjena za tortilje ili slasni prilog varivima. Bacstaí, ili boxty jede se s voćem, ali i dimljenom ribom, kobasicama te jajima.

Palačinke od slanutkova brašna

Slanutkovo brašno često se koristi u indijskoj kuhinji, bilo za pripremu povrća uvaljanog u brašno, bilo za poznate indijske palačinke - besan. S ovim je brašnom jednostavnije raditi nego s drugim brašnima od mahunarki, pa se bez straha možete upustiti u pripremu ovih ukusnih palačinki nadahnutih mirisima Indije. Ovdje je i recept.

Ficelle picarde Ficelle picarde (Foto: Shutterstock)

Zapečene palačinke

Iza naziva ficelle picarde krije se omiljeno jelo - zapečene palačinke sa sirom punjene šunkom i gljivama. Iako su Francuzi poznati po svojim slanim palačinkama od heljde, ovaj recept se razlikuje po klasičnim tankim palačinkama od bijelog brašna.

Carski drobljenac

Car Franjo Josip obožavao je „potrgane palačinke“ pa su austrijske palačinke poznate kao i carski drobljenac. Odličan recept zahvaljujući kojem se ne morate mučiti s okretanjem bezbrojnih palačinki, potražite ovdje.

Jela za siromahe: 7 zasitnih recepata za 7 dana u tjednu koji se rade "od ničega" Pohana cvjetača Zlevanka Quesadilla je popularno meksičko jelo +1 Turska jaja
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju