Jedan od razloga zbog kojeg nam fritule ne uspijevaju kako bismo htjeli leži u tome što nismo na vrijeme izvadili sastojke iz hladnjaka. Prije pripreme tijesta, oko pola sata do sat ranije izvadite ih da bi se zagrijali na sobnu temperaturu. Ako ste u žurbi jaja i čašicu jogurta ostavite u mlakoj vodi.
Nemojte zaboraviti niti na "čep" žestokog pića. Rakija se tradicionalno dodaje u tijesto za krafne i fritule kako bi tijesto bilo prozračno i meko, a umjesto nje možete koristiti rum, konjak, maraskino ili rakiju od ruže koja daje finu aromu.
Fritule će biti sočne i ako im dodate naribane jabuke, a neke kuharice tvrde da je tajna slasti upravo u žustrom miješanju tijesta sve dok se ne stvore mjehurići.
Dodajete li grožđice, najprije ih kratko prokuhajte u malo vode pa namočite u rum.
Jedna od pogrešaka koju činimo jest stvaranje gužve u loncu. Odjednom je najbolje pržiti tek nekoliko komada. Kad su skoro gotove, naglo pojačajte vatru i izvadite ih na upijajući papir. Pospite ih šećerom ili poslužite uz umak od čokolade.
Sastojci za fritule:
- 400 g glatkog brašna
- 4 žlice šećera
- 2 jaja
- 2 jogurta
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 1 naribana jabuka
- 2 žlice ruma ili rakije
- limunova korica
- ulje za prženje
Priprema fritula:
- Umiješajte sve sastojke tako da dobijete glatku smjesu. Zagrijte ulje u loncu.
- Jednom žličicom vadite smjesu, a drugom je odvajajte u ulje. Pecite po četiri, pet fritula u isto vrijeme.
- Čim porumene, okrenite ih na drugu stranu i kratko pržite.
- Izvadite ih na rešetku ili upijajući papir pa poslužite sa šećerom.
Bogat, ali nježan: "Kolač tisuću slojeva", koji se radi za Božić i Novu godinu +0