Megapalačinka dovoljna je da zasladi više ljudi, bez potrebe za stajanjem ispred štednjaka i neumornog okretanja. Njemačka palačinka, ponegdje se naziva i nizozemska, ali bez obzira na ime, korpulentna dama ne dolazi iz Europe.
Kako kaže kuharica Nigella Lawson, palačinka je nastala u njemačko-američkoj zajednici poznatoj kao Pennsylvania Dutch. U originalu recept je tražio tijesto za palačinke, maslac, šećer i limun, ali s vremenom se mijenjao. Nešto popularniji sastojci danas traže kriške jabuka i cimet, a kombinira se i slanina s javorovim sirupom.
Sastojci za njemačke palačinke:
- 55 g maslaca
- 1 velika slatka jabuka, oguljena i tanko narezana
- 120 ml mlijeka
- 65 g brašna
- 4 velika jaja
- 3 žlice šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/4 žličice soli
- šećer u prahu
Priprema njemačkih palačinki:
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Otopite maslac u tavi od oko 22 cm pogodnoj za pećnicu na umjerenoj vatri, zatim prebacite 2 žlice maslaca u blender.
- Složite kriške jabuke u tavu i pržite dok malo ne omekšaju, 3 do 5 minuta. Jednom ih okrenite. Ne trebaju se karamelizirati, samo omekšati.
- Maslacu dodajte mlijeko, brašno, jaja, šećer, vaniliju i sol pa miksajte dok ne postane glatko, bez grudica.
- Prelijte tijesto preko jabuke i prebacite tavu u pećnicu. Pecite dok se palačinka ne napuhne i ne porumeni, oko 15 minuta. Pospite šećerom u prahu i poslužite.
Novo mjesto za doručak ili rani ručak u Zagrebu na kojemu od jutra miriše na slasna jela +2