Megapalačinka dovoljna je da zasladi više ljudi, bez potrebe za stajanjem ispred štednjaka i neumornog okretanja. Njemačka palačinka, ponegdje se naziva i nizozemska, ali bez obzira na ime, korpulentna dama ne dolazi iz Europe.

Kako kaže kuharica Nigella Lawson, palačinka je nastala u njemačko-američkoj zajednici poznatoj kao Pennsylvania Dutch. U originalu recept je tražio tijesto za palačinke, maslac, šećer i limun, ali s vremenom se mijenjao. Nešto popularniji sastojci danas traže kriške jabuka i cimet, a kombinira se i slanina s javorovim sirupom. 

Sastojci za njemačke palačinke: 

  • 55 g maslaca
  • 1 velika slatka jabuka, oguljena i tanko narezana
  • 120 ml mlijeka
  • 65 g brašna
  • 4 velika jaja
  • 3 žlice šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/4 žličice soli
  • šećer u prahu

Priprema njemačkih palačinki:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Otopite maslac u tavi od oko 22 cm pogodnoj za pećnicu na umjerenoj vatri, zatim prebacite 2 žlice maslaca u blender.
  3. Složite kriške jabuke u tavu i pržite dok malo ne omekšaju, 3 do 5 minuta. Jednom ih okrenite. Ne trebaju se karamelizirati, samo omekšati.
  4. Maslacu dodajte mlijeko, brašno, jaja, šećer, vaniliju i sol pa miksajte dok ne postane glatko, bez grudica.
  5. Prelijte tijesto preko jabuke i prebacite tavu u pećnicu. Pecite dok se palačinka ne napuhne i ne porumeni, oko 15 minuta. Pospite šećerom u prahu i poslužite.

Novo mjesto za doručak ili rani ručak u Zagrebu na kojemu od jutra miriše na slasna jela Mime's trattoria i pizzeria u Zagrebu - 6 Mime's trattoria i pizzeria u Zagrebu - 5 Mime's trattoria i pizzeria u Zagrebu - 4 +2 Mime's trattoria i pizzeria u Zagrebu - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju