U trendu Alžir - 3 Bagatela! Ručak 3 eura, kava 30 centi: Mediteranska zemlja iznimne ljepote koja turistima prolazi ispod radara Kućica Noni za robinzonski odmor na Krku, Airbnb - 3 Usred šume 15 minuta hoda do prve plaže: Ova kućica na Krku prava je oaza mira Vranjic nazivaju Malom Venecijom Podijelilo mišljenja Znate li gdje se nalazi hrvatska "Mala Venecija"? Pitanje koje je izazvalo pobunu u komentarima na našem portalu

Debeljuškaste palačinke od sira, koje se nazivaju i syriniki, jedu se diljem istočne Europe, najčešće sa slatkim vrhnjem i voćem, pekmezom ili čokoladom. U smjesu najčešće ide svježi sir, ali isprobati ih možete i s ricottom. Ponekad se u smjesu dodaje i suho voće, poput grožđica. Tijesto možete izmiksati ili izmiješati rukom, a pripazite da mu tekstura bude gušća od klasičnog tijesta za palačinke kako bi se moglo oblikovati.

 

Sastojci za palačinke od ricotte:

  • 900 g punomasnog sira ricotta
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • 200 g brašna + za posipanje 
  • 1/2 žličice praška za pecivo 
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • ulje za prženje

Priprema palačinki od ricotte:

  1. Pomiješajte sir s jajetom i ekstraktom vanilije te dobro izmiješajte. Umiješajte šećer pa zatim brašno i prašak za pecivo. Ovisno o gustoći smjese, prema potrebi dodajte brašna ili sira (gustoća smjese može varirati zbog različitih vrsta ricotte). 
  2. Radnu površinu ili veliku drvenu dasku posipajte brašnom. Običnom žlicom ili žlicom za sladoled zagrabite smjesu i zatim je ubacite u brašno. Pospite je brašnom i oblikujte debeljuškastu palačinku debljine malo više od centimetra.
  3. Zagrijte ulje pa pecite palačinke u više tura na laganoj do srednjoj vatri. Pržite poklopljeno oko 2-3 minute sa svake strane ili dok dobro ne porumene.