Bacstaí, ili boxty, križanac između pogače i palačinke omiljeni je slatki ili slani doručak u Irskoj, gdje se jede s voćem, ali i dimljenom ribom, kobasicama te jajima. Bacstaí može zamijeniti i tortilju, ali i poslužiti kao prilog krepkim varivima.
Postoji nekoliko varijacija tog irskog specijaliteta. Neki kuhari osim naribanog krumpira dodaju i pire – na šalicu pirea možete dodati šalicu i pol naribanog krumpira. Osim toga, može se dodati i prašak za pecivo, a umjesto mlaćenice i mlijeko je dobrodošlo.
Sastojci za irske palačinke:
- 500 g krumpira
- 1/2 žličice soli
- 50 ml mlaćenice
- oko 50 g brašna
- 1 žličica maslaca
- kiselo vrhnje
- 15 dag špeka
Priprema irskih palačinki:
- Očistite krumpire pa ih naribajte i stavite u gazu pa iscijedite što više vode rukama u zdjelu. Ostavite tekućinu u posudi oko 20 minuta da miruje kako bi škrob pao na dno. Raširite krumpir na dasci neka se suši.
- Pažljivo izlijte vodu iz zdjele tako da ostane škrob koji je pao na dno pa dodajte krumpir, sol i mlaćenicu. Dodajte brašna toliko da se krumpir spoji u smjesu.
- Zagrijte ulje s maslacem u manjoj tavi pa dodajte smjesu od krumpira u ravnomjernom sloju. Pecite oko 10 do 15 minuta na laganoj vatri. Izvadite palačinku od krumpira na tanjur kako biste je okrenuli pa vratite u tavu. Prema potrebi prethodno dodajte maslaca i pržite još 10-15 minuta.
- Špek narežite na ploške i ispržite ga u drugoj tavi da bude hrskav.
- Narežite na komade i poslužite s vrhnjem i špekom te dodacima prema želji – poput primjerice mljevene paprike ili mariniranog luka.
Slasno i gotovo u trenu: Recept za jednostavni namaz od pršuta koji je teško prestati jesti +12