Bacstaí, ili boxty, križanac između pogače i palačinke omiljeni je slatki ili slani doručak u Irskoj, gdje se jede s voćem, ali i dimljenom ribom, kobasicama te jajima. Bacstaí može zamijeniti i tortilju, ali i poslužiti kao prilog krepkim varivima.

Postoji nekoliko varijacija tog irskog specijaliteta. Neki kuhari osim naribanog krumpira dodaju i pire – na šalicu pirea možete dodati šalicu i pol naribanog krumpira. Osim toga, može se dodati i prašak za pecivo, a umjesto mlaćenice i mlijeko je dobrodošlo. 

Sastojci za irske palačinke:

  • 500 g krumpira
  • 1/2 žličice soli
  • 50 ml mlaćenice
  • oko 50 g brašna
  • 1 žličica maslaca
  • kiselo vrhnje
  • 15 dag špeka

Priprema irskih palačinki:

  1. Očistite krumpire pa ih naribajte i stavite u gazu pa iscijedite što više vode rukama u zdjelu. Ostavite tekućinu u posudi oko 20 minuta da miruje kako bi škrob pao na dno. Raširite krumpir na dasci neka se suši.
  2. Pažljivo izlijte vodu iz zdjele tako da ostane škrob koji je pao na dno pa dodajte krumpir, sol i mlaćenicu. Dodajte brašna toliko da se krumpir spoji u smjesu.
  3. Zagrijte ulje s maslacem u manjoj tavi pa dodajte smjesu od krumpira u ravnomjernom sloju. Pecite oko 10 do 15 minuta na laganoj vatri. Izvadite palačinku od krumpira na tanjur kako biste je okrenuli pa vratite u tavu. Prema potrebi prethodno dodajte maslaca i pržite još 10-15 minuta.
  4. Špek narežite na ploške i ispržite ga u drugoj tavi da bude hrskav.
  5. Narežite na komade i poslužite s vrhnjem i špekom te dodacima prema želji – poput primjerice mljevene paprike ili mariniranog luka.

Slasno i gotovo u trenu: Recept za jednostavni namaz od pršuta koji je teško prestati jesti Namaz od pršuta - 5 Namaz od pršuta - 3 Namaz od pršuta - 7 +12 Namaz od pršuta - 13

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju