Iza naziva ficelle picarde krije se omiljeno jelo - zapečene palačinke sa sirom punjene šunkom i gljivama. Iako su Francuzi poznati po svojim slanim palačinkama od heljde, ovaj recept se razlikuje po klasičnim tankim palačinkama od bijelog brašna.

Specijalitet dolazi sa sjevera Francuske, iz regije Pikardije, a karakterističan je po pirjanim gljivama. Koristiti možete šampinjone, ali fino će mirisati dodate li i pokoji vrganj, ili jestive šumske gljive prema želji.

Sastojci za zapečene palačinke:

Tijesto:

  • 1 jaje
  • 70 g brašna
  • 1 prstohvat soli
  • 120 ml mlijeka

Nadjev od gljiva:

  • 15 g ljutike
  • 115 g šampinjona
  • 1/2 režnja češnjaka
  • 15 g maslaca
  • 30 ml bijelog vina

Ostalo:

  • ½ žlice maslaca
  • 2-3 kriške kuhane šunke
  • 60 g sira gruyere ili ementalera, naribanog

Priprema zapečenih palačinki: 

 

  1. Pomiješajte jaje, brašno i sol, postupno dodajte mlijeko pa miješajte dok smjesa ne postane glatka.
  2. Nasjeckajte ljutiku, a gljive narežite na sitne ploške. Zgnječite ili sitno nasjeckajte češnjak.
  3. Zagrijte maslac u širokoj tavi na srednje jakoj vatri pa dodajte ljutiku. Kuhajte da omekša, povremeno miješajući. Dodajte češnjak nakon minute i kad zamiriši dodajte gljive. Kuhajte dok tekućina ne ispari.
  4. Zatim ulijte bijelo vino i kuhajte dok se ne reducira ispari. Kad više nema tekućine, maknite s vatre i ostavite sa strane.
  5. Otopite malo maslaca na tavi pa ispecite palačinke. Trebali biste dobiti dvije velike ili tri manje palačinke. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. Stavite krišku šunke na svaku palačinku i malo smjese od gljiva pa zarolajte. Stavite ih u vatrostalnu posudu pa pospite naribanim sirom i pecite 5 - 7 minuta dok se sir ne otopi, a rubovi palačinki zarumene.

Mekane kao duša: Recept za japanske palačinke s čokoladom koje se tope u ustima Japanske palačinke Japanske palačinke - 8 Japanske palačinke +10 Japanske palačinke

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju