Iza naziva ficelle picarde krije se omiljeno jelo - zapečene palačinke sa sirom punjene šunkom i gljivama. Iako su Francuzi poznati po svojim slanim palačinkama od heljde, ovaj recept se razlikuje po klasičnim tankim palačinkama od bijelog brašna.
Specijalitet dolazi sa sjevera Francuske, iz regije Pikardije, a karakterističan je po pirjanim gljivama. Koristiti možete šampinjone, ali fino će mirisati dodate li i pokoji vrganj, ili jestive šumske gljive prema želji.
Sastojci za zapečene palačinke:
Tijesto:
- 1 jaje
- 70 g brašna
- 1 prstohvat soli
- 120 ml mlijeka
Nadjev od gljiva:
- 15 g ljutike
- 115 g šampinjona
- 1/2 režnja češnjaka
- 15 g maslaca
- 30 ml bijelog vina
Ostalo:
- ½ žlice maslaca
- 2-3 kriške kuhane šunke
- 60 g sira gruyere ili ementalera, naribanog
Priprema zapečenih palačinki:
- Pomiješajte jaje, brašno i sol, postupno dodajte mlijeko pa miješajte dok smjesa ne postane glatka.
- Nasjeckajte ljutiku, a gljive narežite na sitne ploške. Zgnječite ili sitno nasjeckajte češnjak.
- Zagrijte maslac u širokoj tavi na srednje jakoj vatri pa dodajte ljutiku. Kuhajte da omekša, povremeno miješajući. Dodajte češnjak nakon minute i kad zamiriši dodajte gljive. Kuhajte dok tekućina ne ispari.
- Zatim ulijte bijelo vino i kuhajte dok se ne reducira ispari. Kad više nema tekućine, maknite s vatre i ostavite sa strane.
- Otopite malo maslaca na tavi pa ispecite palačinke. Trebali biste dobiti dvije velike ili tri manje palačinke. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. Stavite krišku šunke na svaku palačinku i malo smjese od gljiva pa zarolajte. Stavite ih u vatrostalnu posudu pa pospite naribanim sirom i pecite 5 - 7 minuta dok se sir ne otopi, a rubovi palačinki zarumene.
Mekane kao duša: Recept za japanske palačinke s čokoladom koje se tope u ustima +10