Kuhinje diljem svijeta imaju svoje omiljene recepte za hrskave i sočne odreske koji zacvrče u tavi pa se nađu na tanjurima uz najrazličitije priloge. Obloženi mrvicama ili samo uvaljani u brašno, u košuljici od jaja i punjeni najrazličitijim sastojcima, odresci su neiscrpna inspiracija kada vam se jede nešto hrskavo, sočno i neodoljivo.
Bečki odrezak
Bečki šnicl austrijsko je nacionalno jelo koje se sastoji od tankog telećeg odreska u omotaču od krušnih mrvica, a prži se na tavi prije nego što se posluži uz krumpir-salatu ili pržene krumpiriće. Izostavite li krušne mrvice u bečkoj kombinaciji za paniranje, dobit ćete parišku metodu, a ubacite li u cijelu priču sir, dobit ćete odrezak na milanski.
Zagrebački odrezak
Pohani odrezak punjen šunkom i sirom sličan je svjetski popularnom bečkom odresku, ali za razliku od njega ipak je bogatiji. Iako možete koristiti i druge vrste mesa, Zagrepčani često kažu kako je pravi zagrebački od teletine, a poslužuje se uz pomfrit ili rizi-bizi. Želite li isprobati varijaciju na temu, možete pružiti priliku pohancima iz pećnice.
Karađorđeva šnicla
Karađorđeva šnicla ili popularno nazvana djevojački san srpski je klasik koji se u originalu priprema od teletine, ali i svinjski file dostojna je zamjena. Može sadržavati šunku i sir, ali u originalu vam za punjenje treba tek zreli kajmak. Ovdje je i recept.
Odrezak barun Trenk
"Na svaku šniclu stavite žlicu ajvara, šnitu kulena i četvrtinu tvrdo kuhanog jaja. Zarolajte i učvrstite čačkalicama kako punjenje ne bi iscurilo", nalaže recept za najpoznatiji požeški odrezak nakon kojeg nitko ne ostaje gladan. Iako se ne poha, nego posipa brašnom i peče na svinjskoj masti, baruna Trenka nismo mogli izostaviti na popisu slavnih odrezaka.
Milanski odrezak
Doda li se krušnim mrvicama parmezan, dobit ćete odreske pripremljene na milanski način, a kulinarski korak dalje predstavlja: milanesa napolitana. Iako zvuči kao tipično talijansko jelo, nemojte da vas ime ne zavara – radi se o argentinskom specijalitetu. Pohani odresci nakon prženja u tavi zapeku se u pećnici sa sirom, pršutom ili šunkom i umakom od rajčice te nerijetko poslužuju s prženim krumpirićima. Ovdje je i recept.
Tempura
Tempura je izvorno portugalski način pohanja koji je osvojio Japance i udomaćio se u njihovoj kuhinji. Smjesa kojom se oblažu riba i morski plodovi, povrće ili nježnije vrte mesa poput piletine prozračnost duguje ledenoj vodi. Neki kuhari preporučuju mineralnu, a od ostalih sastojaka koriste se jaja, soda bikarbona ili prašak za pecivo, škrobno i meko brašno te začini. Smjesa se tek ovlaš promiješa kako bi se zadržale grudice, koje u vrućem ulju postaju hrskave. Miješanjem se aktivira gluten, zbog čega postaje poput tijesta. Kako bi smjesa bila dovoljno hladna, u nju se može dodati i led.
Minhenski odrezak
Münchner schnitzel zanimljiva je varijacija na temu poznatog bečkog odreska. Minhenski recept traži dodatak senfa i hrena, kojima se premazuju tanki teleći odresci prije nego što se oblože brašnom, jajima i krušnim mrvicama da bi se pržili u maslacu dok ne uhvate zlatnosmeđu boju.
Cordon bleu
Cordon bleu, pohani odrezak punjen sirom i šunkom, jedno je od najpoznatijih jela na svijetu, a njegov naziv preveden s francuskog znači 'plava vrpca', što je nekoć označavalo vrhunsku kvalitetu tog jela. Više o tome kako je švicarski specijalitet nastao zahvaljujući snalažljivim kuharima možete doznati ovdje. Klasičan način pripreme pilećeg cordon bleua podrazumijeva pileća prsa stanjena batom koja se pune sirom i šunkom pa zatim rolaju i valjaju u brašno. Zatim se umoče u jaje te potom stave u krušne mrvice. Nakon toga se prže u puno ulja. Prženu piletinu možete preliti kakvim jednostavnim umakom i poslužiti uz omiljenu salatu.
Pollo alla parmigana
Pollo alla parmigana ukusno je talijansko jelo koje se sastoji od pohane piletine s parmezanom te zapečene u pećnici s jednostavnim umakom od rajčice i dodatnim sirom. Za ovaj recept najčešće se koristi marinara, odnosno jednostavni umak od rajčice s češnjakom i origanom. Upotrijebiti možete i već gotovi umak napoletana s bosiljkom ili slične varijante, a ovdje ćete pronaći recept.
Lička šnicla
Ličke su šnicle pohani juneći odresci, s puno češnjaka i peršina, zaliveni kvalitetnim bijelim vinom i zapečeni u pećnici ili dinstani na laganoj vatri u loncu. Za pripremu ovog jela ne treba biti posebno talentiran kulinarski majstor, a trebat će vam nekoliko osnovnih sastojaka. Odličan su izbor ako vam je ostalo pohanog od nedjeljnog ručka, a mogu se napraviti od svake vrste mesa.
Švedske palačinke od krumpira: Fine debeljuce koje najbolje pašu uz prženu slaninu
+0