Karađorđeva šnicla ili popularno nazvana "djevojački san" srpski je klasik koji se u originalu priprema od teletine, ali i svinjski file dostojna je zamjena. Za pripremu Karađorđeve šnicle možete koristiti svinjski file ili već filetirane svinjske odreske. U oba slučaja potrebno ih je stanjiti batom prije nego što se bacite na punjenje.
Originalni recept traži tek domaći zreli kajmak koji neće iscuriti. No nadjev može biti i kombinacija kvalitetnog sira i šunke ili finog dimljenog mesa, poput primjerice suhog vrata.
Zarolana šnicla uvalja se u brašno, pjenasto istučena jaja i krušne mrvice. Šniclu prema želji možete još jednom vratiti u jaja i krušne mrvice pa dodatno oblikovati rukama. Meso poslužite uz pržene krumpiriće, tartar i omiljenu salatu.
Sastojci za Karađorđevu šniclu:
- 400 g svinjskog filea
- 80 g zrelog kajmaka
- sol, papar
- ulje za prženje
- 100 g brašna
- 2 jaja
- 80 g krušnih mrvica
Priprema Karađorđeve šnicle:
- Meso očistite od masnoća i žilica pa ga uzdužno zarežite, razdvojite, prekrijte plastičnom folijom i dobro istucite batom. Krajevi trebaju biti tanki.
- Meso posolite i popaprite pa napunite kajmakom cijelom dužinom po sredini tako da prednji i stražnji dio ostavite praznima. Poravnajte nadjev pa savinite bočne krajeve filea. Lagano ih istucite batom da se dobro pričvrste.
- Krenite od kraja koji vam je bliže i zarolajte meso. Zamotajte ga čvrsto u prozirnu foliju da sačuva oblik, motajući krajeve folije tako da dobijete izgled bombona u celofanu pa stavite u hladnjak na 45 minuta.
- Sastojke za paniranje podijelite u tri plitka tanjura: brašno, pjenasto istučena jaja i krušne mrvice. Izvadite meso iz folije i navedenim redoslijedom uvaljajte u sastojke. Pržite šniclu u tavi s puno zagrijanog ulja 12 do 15 minuta i okrenite, a pržite je sve dok ne dobije zlatnosmeđu boju.