Zagrebački odrezak, nacifrani rođak neuglednijeg wiener schnitzela, mnogo je sličniji kultnom švicarskom specijalitetu cordon bleu koji voli cijeli svijet. Iako pravila struke nalažu da je zagrebačkom pristup pećnici zabranjen, Švicarci svojem pohancu bez grizodušja uskraćuju ulje.

Peku ga u pećnici, a rezultat je hrskavo-sočna senzacija koju je teško prestati jesti. No pravila su da se krše, pa iako je samo teleći odrezak pravi Purger, često se jede i zagrebački od svinjetine, piletine ili puretine (baš kao i "burek" od sira)... U tom smo ga ritmu bacili na milost i nemilost vruće pećnice, a uskraćene kalorije potrošit ćemo na sladoled.

Sastojci za odreske iz pećnice:

4 teleća odreska po 20 dag
20 g maslaca
100 g šunke
100 g sira
200 ml vode
1 žličica mljevene paprike, sol, papar

Paniranje:

2 žlice brašna
1 jaje
70 g krušnih mrvica
1 žlica parmezana
2 žlice hladne vode

Priprema

1. Odreske stanjite batom. Prethodno ih možete staviti u vrećicu da ne poprskate kuhinju.

2. Posolite i popaprite meso. Položite na na njega šunku i sir te presavijte u odrezak i učvrstite čačkalicama.

3. U posudi rastopite maslac, dodajte vodu i mljevenu papriku.

4. Uvaljajte odreske u brašno pa jaja razmućena vodom te krušne mrvice pomiješane s parmezanom. 

5. Panirane odreske stavite na lim s namašćenim papirom za pečenje. Prelijte ih rastopljenim maslacem i pecite na 200 °C oko 45 minuta.

Turisti "popili" kaznu u Kraljici Jadrana: Skuhali kavu zbog koje su morali platiti 7 tisuća kuna Venecija Venecija - 1 Venecija +3 Venecija - 4