Prefine police od krumpira, sir škripavac, janjetina koja je po okusu i mirisu u rangu s najpoznatijom paškom te pastrva iz kristalno čistih rijeka Like i Gacke, samo su neke od gastronomskih asocijacija na prekrasnu Liku.

Mi vam danas donosimo recept za tradicionalno, svečano jelo – Ličke šnicle, koje karakterizira jednostavnost pripreme i okus koji može parirati skupim i kompliciranim jelima koja se pripremaju u posebnim prilikama.

Ličke šnicle su pohani juneći odresci, s puno češnjaka i peršina, zaliveni kvalitetnim bijelim vinom i zapečeni u pećnici ili dinstani na laganoj vatri u loncu. Za pripremu ovog jela ne treba biti posebno talentirani kulinarski majstor, a trebat će vam nekoliko osnovnih sastojaka.

Odličan su izbor, ako vam je ostalo pohanog od nedjeljnog ručka, a mogu se napraviti od svake vrste mesa.

Sastojci za ličke šnicle:

  • 800 grama junećih odrezaka
  • Krušne mrvice
  • Oštro brašno
  • 4 jaja
  • 200 ml bijelog vina
  • 200 ml junećeg temeljaca
  • Glavica češnjaka
  • Peršinov list
  • Sol, papar

Priprema ličkih šnicli

  1. Juneće odreske dobro začinite solju i paprom i sa svake strane uvaljajte u krušne mrvice. Prekrijte ih plastičnom folijom i dobro istucite čekićem za meso kako bi se krušne mrvice dobro sljubile uz meso. Ovaj korak je izrazito važan kako sloj panade ne bi otpao u daljnjoj obradi.
  2. Panirajte meso. Svaki odrezak stavite u brašno, razmućeno jaje i na kraju ponovno u krušne mrvice.
  3. Na dubokoj masnoći prepržite odreske.
  4. Sitno nasjeckajte češnjak i peršin.
  5. U duboku posudu s poklopcem poslažite red paniranih šnicli, posipajte češnjakom i peršinom pa ponovite postupak dok ne potrošite sve šnicle.
  6. Pripremite juneći temeljac i pomiješajte ga s vinom. Nepisano je pravilo da za kuhanje trebate koristiti jednako kvalitetno vino kao što biste koristili za piće.
  7. Na kraju mješavinom temeljca i vina prelijete šnicle.
  8. Dobro ih zatvorite poklopcem ili aluminijskom folijom.
  9. Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite sat vremena.
  10. Rezultat su odresci prefine arome koji se tope u ustima.
  11. Najbolje ih je poslužiti uz pire od krumpira i čašu kvalitetnog bijelog vina.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju