Prefine police od krumpira, sir škripavac, janjetina koja je po okusu i mirisu u rangu s najpoznatijom paškom te pastrva iz kristalno čistih rijeka Like i Gacke, samo su neke od gastronomskih asocijacija na prekrasnu Liku.
Mi vam danas donosimo recept za tradicionalno, svečano jelo – Ličke šnicle, koje karakterizira jednostavnost pripreme i okus koji može parirati skupim i kompliciranim jelima koja se pripremaju u posebnim prilikama.
Ličke šnicle su pohani juneći odresci, s puno češnjaka i peršina, zaliveni kvalitetnim bijelim vinom i zapečeni u pećnici ili dinstani na laganoj vatri u loncu. Za pripremu ovog jela ne treba biti posebno talentirani kulinarski majstor, a trebat će vam nekoliko osnovnih sastojaka.
Odličan su izbor, ako vam je ostalo pohanog od nedjeljnog ručka, a mogu se napraviti od svake vrste mesa.
Sastojci za ličke šnicle:
- 800 grama junećih odrezaka
- Krušne mrvice
- Oštro brašno
- 4 jaja
- 200 ml bijelog vina
- 200 ml junećeg temeljaca
- Glavica češnjaka
- Peršinov list
- Sol, papar
Priprema ličkih šnicli
- Juneće odreske dobro začinite solju i paprom i sa svake strane uvaljajte u krušne mrvice. Prekrijte ih plastičnom folijom i dobro istucite čekićem za meso kako bi se krušne mrvice dobro sljubile uz meso. Ovaj korak je izrazito važan kako sloj panade ne bi otpao u daljnjoj obradi.
- Panirajte meso. Svaki odrezak stavite u brašno, razmućeno jaje i na kraju ponovno u krušne mrvice.
- Na dubokoj masnoći prepržite odreske.
- Sitno nasjeckajte češnjak i peršin.
- U duboku posudu s poklopcem poslažite red paniranih šnicli, posipajte češnjakom i peršinom pa ponovite postupak dok ne potrošite sve šnicle.
- Pripremite juneći temeljac i pomiješajte ga s vinom. Nepisano je pravilo da za kuhanje trebate koristiti jednako kvalitetno vino kao što biste koristili za piće.
- Na kraju mješavinom temeljca i vina prelijete šnicle.
- Dobro ih zatvorite poklopcem ili aluminijskom folijom.
- Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite sat vremena.
- Rezultat su odresci prefine arome koji se tope u ustima.
- Najbolje ih je poslužiti uz pire od krumpira i čašu kvalitetnog bijelog vina.