Pollo alla parmigana je ukusno talijansko jelo koje se sastoji od pohane piletine s parmezanom te zapečene u pećnici s jednostavnim umakom od rajčice te dodatnim sirom.
Za ovaj recept najčešće se koristi marinara umak, odnosno jednostavni umak od rajčice s češnjakom i origanom. Upotrijebiti možete i već gotovi napoletana umak s bosiljkom ili slične varijante.
Iako se piletina s parmezanom najčešće poslužuje s tankom tjesteninom poput špageta, ovi se pohanci mogu staviti i u sendvič, sljubiti i s pireom od krumpira, povrćem pripremljenom na pari ili uz lažnu tjesteninu napravljenu od spiraliziranih tikvica.
Sastojci za pohanu piletinu:
2 pileća prsa
2 jaja
200 grama krušnih mrvica
45 grama svježe naribanog parmezana
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
1 čajna žlica češnjaka u prahu
sol i papar po želji
biljno ulje za prženje
Sastojci za preljev:
Umak od rajčice po želji
150 grama sira mozzarella
30 grama svježe naribanog parmezana
svježi listići peršina ili bosiljka
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
2. Istucite jaja sa solju, paprom, češnjakom i narezanim peršinom. U smjesu uronite pileća prsa prerezana po pola na odreske i pustite da se sve zajedno marinira barem 15 minuta prije termičke obrade.
3. Piletinu potom uvaljajte u krušne mrvice koje ste pomiješali s naribanim parmezanom.
4. U tavi zagrijte ulje pa ispecite pohanu piletinu oko 4-5 minuta sa svake strane dok ne postane hrskava i zlatno-smeđe boje.
5. Ispečenu piletinu stavite na lagano namašćeni lim za pečenje, prekrijte sa žlicom ili dvije umaka od rajčice po želji te sve zajedno prekrijte naribanom mozzarellom i naribanim parmezanom.
6. Pecite 15 do 20 minuta, odnosno dok se piletina termički ne obradi do kraja, a sir ne rastopi po umaku i pohanom mesu.
7. Pečenu piletinu s parmezanom ukrasite s nešto svježih listića bosiljka ili parmezana. Dobar tek!