Pollo alla parmigana je ukusno talijansko jelo koje se sastoji od pohane piletine s parmezanom te zapečene u pećnici s jednostavnim umakom od rajčice te dodatnim sirom.

Za ovaj recept najčešće se koristi marinara umak, odnosno jednostavni umak od rajčice s češnjakom i origanom. Upotrijebiti možete i već gotovi napoletana umak s bosiljkom ili slične varijante.

Iako se piletina s parmezanom najčešće poslužuje s tankom tjesteninom poput špageta, ovi se pohanci mogu staviti i u sendvič, sljubiti i s pireom od krumpira, povrćem pripremljenom na pari ili uz lažnu tjesteninu napravljenu od spiraliziranih tikvica.

Neka pileća prsa imaju bijele crte Hrana i piće Pogledajte malo bolje: Što označavaju bijele crte na pilećim prsima?

Sastojci za pohanu piletinu:
2 pileća prsa
2 jaja
200 grama krušnih mrvica
45 grama svježe naribanog parmezana
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
1 čajna žlica češnjaka u prahu
sol i papar po želji
biljno ulje za prženje

Sastojci za preljev:
Umak od rajčice po želji
150 grama sira mozzarella
30 grama svježe naribanog parmezana
svježi listići peršina ili bosiljka

Savršeno pečeno pile Hrana i piće Tako sočna i puna okusa! Trik sastojak Jamieja Olivera za najfiniju pečenu piletinu

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.

2. Istucite jaja sa solju, paprom, češnjakom i narezanim peršinom. U smjesu uronite pileća prsa prerezana po pola na odreske i pustite da se sve zajedno marinira barem 15 minuta prije termičke obrade.

3. Piletinu potom uvaljajte u krušne mrvice koje ste pomiješali s naribanim parmezanom.

4. U tavi zagrijte ulje pa ispecite pohanu piletinu oko 4-5 minuta sa svake strane dok ne postane hrskava i zlatno-smeđe boje.

5. Ispečenu piletinu stavite na lagano namašćeni lim za pečenje, prekrijte sa žlicom ili dvije umaka od rajčice po želji te sve zajedno prekrijte naribanom mozzarellom i naribanim parmezanom.

6. Pecite 15 do 20 minuta, odnosno dok se piletina termički ne obradi do kraja, a sir ne rastopi po umaku i pohanom mesu.

7. Pečenu piletinu s parmezanom ukrasite s nešto svježih listića bosiljka ili parmezana. Dobar tek!