Jeste li znali da postoji tradicionalno hrvatsko jelo koje spaja najbolje slavonske okuse? Odrezak Barun Trenk, tradicionalni je požeški specijalitet koji će oduševiti i one najizbirljivije. Ajvar, kulen, kuhano jaje, ukusna svinjetina i umak od gljiva, spoj su koji će malo koja ostaviti ravnodušnim.

Barun Franjo Trenk je bio osebujan lik pa ne čudi što je njemu u čast nastalo ovo ukusno, svečano jelo. Trenk je bio Slavonac pruskog porijekla, vlastelin, ratnik, zapovjednik pandurskih dragovoljaca, avanturist koji je navodno preživio 14 ranjavanja i pobijedio u 102 dvoboja. U požeškom kraju on je više od legende.

Poznat je po tome što je oko vrata nosio dekorativni rubac pa ga danas smatramo  jednim od začetnika kravate. Prvi je uveo limenu glazbu u borbe, a na vojne odore je prvi stavio manžete. Poznat je i po aferi s Marijom Terezijom, s kojom se družio u Kutjevačkom podrumu pa danas znamo da će nam se, uz kap vrhunskog vina, ondje ostvariti sve ljubavne želje.

Kako biste probali ovaj specijalitet, ne morate potegnuti sve do Požege jer vam u nastavku donosimo jednostavni recept za tradicionalni Barun Trenk odrezak.

Sastojci za odrezak Barun Trenk:

Za četiri osobe:

  • 4 odreska svinjskog buta
  • 4 šnite kulena (po želji dodajte više)
  • 4 žlice ajvara
  • 2 kuhana jaja
  • svinjska mast
  • sol, papar

Za umak:

  • 1 manji luk
  • 250 g šampinjona
  • 50 ml bijelog vina
  • po želji žlica vrhnja za kuhanje
  • sol, papar

Priprema odreska Barun Trenk:

  1. Šnicle dobro istucite čekićem za meso pa začinite.
  2. Skuhajte jaja pa ih narežite na četvrtine.
  3. Na svaku šniclu stavite žlicu ajvara, šnitu kulena i četvrtinu tvrdo kuhanog jaja.
  4. Zarolajte i učvrstite čačkalicama kako punjenje ne bi iscurilo.
  5. Svaku rolicu obložite brašnom.
  6. Rolice pržite na malo svinjske masti dok ne dobiju zlatnu boju sa svih strana.
  7. Izvadite rolice i pripremite umak od gljiva.
  8. Na masnoću na kojoj ste pržili rolice stavite sitno nasjeckani luk. Nakon pet minuta dodajte šampinjone pa zalijte bijelim vinom.
  9. Nakon pet minuta rolice vratite u umak i dinstajte 20 minuta. Po želji možete dodati žlicu vrhnja za kuhanje.
  10. Poslužite uz pire-krumpir i sezonsku salatu.

Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju