Milanesa napolitana zvuči kao tipično talijansko jelo, ali neka vas ime ne zavara – radi se o argentinskom specijalitetu. Pohani odresci nakon pečenja u tavi zapeku se u pećnici sa sirom, pršutom ili šunkom i umakom od rajčice te nerijetko poslužuju s prženim krumpirićima.

Milanesa napolitana popularna je i u Urugvaju, Paragvaju i u Boliviji, a recepata je je koliko i ukusa, tako da će neki odabrati svinjetinu ili junetinu, a neki čak i ribu. Specijalitet nema nikakve veze s Napuljem. Osmišljen je u Buenos Airesu 1940-ih u kuhinji malog restorana Nápoli, a otud mu i ime. Milanese se pak odnosi na način pripreme, odnosno pohanje u smjesi od jaja i krušnih mrvica.

Sastojci za milanesa napolitanu:

  • 4 odreska (juneća ili svinjska)
  • 4 jaja
  • 250 g krušnih mrvica
  • 1 /2 žličice češnjaka u prahu
  • ¼ žličice soli
  • ¼ žličice papra
  • ¼ žličice origana
  • 4 kriške šunke
  • 3 žlice parmezana
  • 4 kriške mozzarelle
  • ½ šalice umaka od rajčice

Priprema milanesa napolitane:

  1. Istucite jaja. Odreske stanjite batom. Prethodno ih možete staviti u vrećicu da ne poprskate kuhinju. Pomiješajte sol, papar, parmezan, češnjak i origano pa utrljajte u meso.
  2. Odreske umočite u jaja pa u tanjur s krušnim mrvicama. Pržite u tavi s obje strane dok ne porumene. Odložite ih na tanjur obložen papirnatim ručnikom da uklonite višak ulja.
  3. Ulijte umak od rajčice u veliku posudu. Umočite odreske pa ih stavite ih na lim obložen papirom za pečenje. Na svaki odrezak stavite plošku šunke i plošku mozzarelle.
  4. Pecite 5 minuta u pećnici ili dok sve ne porumeni. Poslužite uz pomfrit ili bijelu rižu i zelenu salatu.

Jeste li probali poke? Zdjelice pune okusa koje obožavaju ljubitelji sushija MasterChef - 1 MasterChef - 4 MasterChef - 3 +1 MasterChef - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju