Milanesa napolitana zvuči kao tipično talijansko jelo, ali neka vas ime ne zavara – radi se o argentinskom specijalitetu. Pohani odresci nakon pečenja u tavi zapeku se u pećnici sa sirom, pršutom ili šunkom i umakom od rajčice te nerijetko poslužuju s prženim krumpirićima.
Milanesa napolitana popularna je i u Urugvaju, Paragvaju i u Boliviji, a recepata je je koliko i ukusa, tako da će neki odabrati svinjetinu ili junetinu, a neki čak i ribu. Specijalitet nema nikakve veze s Napuljem. Osmišljen je u Buenos Airesu 1940-ih u kuhinji malog restorana Nápoli, a otud mu i ime. Milanese se pak odnosi na način pripreme, odnosno pohanje u smjesi od jaja i krušnih mrvica.
Sastojci za milanesa napolitanu:
- 4 odreska (juneća ili svinjska)
- 4 jaja
- 250 g krušnih mrvica
- 1 /2 žličice češnjaka u prahu
- ¼ žličice soli
- ¼ žličice papra
- ¼ žličice origana
- 4 kriške šunke
- 3 žlice parmezana
- 4 kriške mozzarelle
- ½ šalice umaka od rajčice
Priprema milanesa napolitane:
- Istucite jaja. Odreske stanjite batom. Prethodno ih možete staviti u vrećicu da ne poprskate kuhinju. Pomiješajte sol, papar, parmezan, češnjak i origano pa utrljajte u meso.
- Odreske umočite u jaja pa u tanjur s krušnim mrvicama. Pržite u tavi s obje strane dok ne porumene. Odložite ih na tanjur obložen papirnatim ručnikom da uklonite višak ulja.
- Ulijte umak od rajčice u veliku posudu. Umočite odreske pa ih stavite ih na lim obložen papirom za pečenje. Na svaki odrezak stavite plošku šunke i plošku mozzarelle.
- Pecite 5 minuta u pećnici ili dok sve ne porumeni. Poslužite uz pomfrit ili bijelu rižu i zelenu salatu.
Jeste li probali poke? Zdjelice pune okusa koje obožavaju ljubitelji sushija +1